Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

8 september 2023 | 17:30

Demoner och dödsfällor: 5 nya skräckfilmer får biopremiär i höst

"Spooky season" är runt hörnet - vi radar upp 5 av säsongens skräckfilmer att se fram emot
Längtar du efter knastrande löv, hotfulla pumpor och skrämmande filmer? Här är 5 filmer som garanterat kommer mätta alla skräck-fantaster. 
 

"The Nun II" - nu på bio

 
 
Vad vore en höst utan en film från den ständigt växande "The Conjuring"-universumet? Den skrämmande nunnan Valak introducerades första gången 2016 i uppföljaren “The Conjuring 2” och blev snabbt en fanfavorit. “The Nun” pumpades snabbt ut 2018 och drog in läskigt mycket pengar ($365 miljoner) men sågades såväl av publik som kritiker.
 
Fem år senare är det dags för andra kapitlet och man har bytt ut regissören Corin Hardy mot Michael Chaves i hopp om... Ja, mer pengar? Eller en bättre film? Kan ju vara en kombination då detta är ett av Warner Bros. mest lönsamma film-universum. En trea i betyg hos oss bådar gott efter ettans magplask som kammade hem en etta.  
 

"Saw X" - premiär 29 september

 
 
Ännu en uppföljare - i detta fall uppe i del 10 – bara det är en bedrift i sig. “Saw”-serien är inte känd för några mästerverk eller minnesvärda skådespelarinsatser, däremot har serien år efter år runt halloweeen bjudit på skrik, splatter och rentav omöjliga twister.
 
Hur många gånger kan man hoppa bak och fram i tiden, addera en historia parallellt, efterkonstruera fler händelser, addera karaktärer som inte funnits i första hand eller fylla ut en film med flashbacks? Här är svaret; “Saw X” utspelar sig mellan de två första filmerna (Saw 1,5?) och dess tagline lyder “the tenth chapter cuts through time”.
 
Behöver vi något mer nu när vi vet att Jigsaw (Tobin Bell) och hans lärjunge Amanda Young (Shawnee Smith) kommer tillbaka? Här finns det massvis med cameo-potential i form av Dr. Lawrence Gordon (Cary Elwes) och Mark Hoffman (Costas Mandylor) för att hålla fansen glada och nöjda. Lär ju inte dröja många år innan “Saw 2,5” dyker upp.  
 

"The Exorcist: Believer" - premiär 6 oktober

 
 
David Gordon Green har fått i uppgift att gräva upp gamla klassiker och göra om filmernas tidslinjer genom att addera sina uppföljare och ignorera de uppföljare som redan finns. Eller det är i alla fall vad han tror.
 
Efter den totala u-svängen hans “Halloween”-trilogi gjorde har han nu siktet inställt på att direkt fortsätta “The Exorcist” från 1973 med “The Exorcist: Believer” och senare “The Exorcist: Deceiver”. Likt “Halloween” där han lockade tillbaka Jamie Lee Curtis har han lyckats lura hem Ellen Burstyn denna gång. Visst är det kul med ansikten man känner igen, men personligen föll hans “Halloween”-trilogi inte mig i smaken där både “Halloween Kills” och “Halloween Ends” för mig är bland de sämsta som gjorts i serien. Vi håller tummarna för att “The Exorcist: Believer/Deceiver” inte går samma öde till mötes.
 
Förbered er på kors, heligt vatten och småflickor som talar i tungor.  
 

"Karusell" - premiär 20 oktober

 
 
Den enda filmen i listan som inte är baserad på ett redan existerande varumärke eller en uppföljare är den svenska produktionen “Karusell”. Från producenterna bakom “Canceled” och “Feed” kommer ännu skräckfilm som denna gång utspelar sig i en öde nöjespark; Liseberg. Har du besökt parken under halloween vet du att kalla kårar kan uppstå och detta kapitaliserar man på här.
 
Ett gäng vänner får gå på en exklusiv smygpremiär utav halloween på Liseberg och parkvärden Fiona – deras före detta vän (såklart) - får ta hand om dom. Natten fylls snabbt med ond bråd död när det visar sig att dom inte är ensamma i parken.
 
För regin står den Oscarsnominerade Simon Sandquist som också gav oss “Den osynlige”. Kvalitén på svenska skräckfilmer kanske inte alltid håller måttet men det är definitivt en genre som behöver utforskas mer så detta är ett välkommet tillskott!  
 

"Five Nights at Freddy's" - premiär 27 oktober

 
 
Baserad på ett tv-spel med samma namn kommer Blumhouse Productions senaste tillskott och den stavas “Five Nights at Freddy’s”. Emma Tammi som tidigare gjort pärlan “The Wind” står för regin och i rollerna ser vi bland annat Josh Hutcherson ("The Hunger Games") och Matthew Lillard ("Scream").
 
Vad hände egentligen på Freddy’s? Det är frågan vi alla har ställt oss, och för Mike Schmidt blir frågan besvarad när han som nattvakt inser att Freddy’s maskot-dockor inte bara är dockor utan dom lever. Kommer han överleva? Det får vi reda på lagom till halloween när filmen har premiär.  
| 8 september 2023 17:30 |