Film

Skribent

Patrik Linderholm

15 juli 2017 | 09:25

5 kommande filmer med Alicia Vikander

Alicia Vikander jobbar på som aldrig förr! Just nu är hon bioaktuell med kostymdramat ”Tulpanfeber” – men vad har hon på tapeten härnäst?
Alicia Vikander. Vår svenska stolthet. Finns det något hon inte kan göra? Hon har vunnit en Guldbagge. Hon har vunnit en Oscar. Hon har rosats av kritiker och hyllats av publiken. Hon har ägt bioduken i både actionfyllda blockbusters till lågmälda indiedraman. Hon får till och med mysa med Michael Fassbender på daglig basis. Trots det verkar hon inte vara i närheten av att trappa ner. Vi har kollat in hennes produktionsschema och kikat närmare på hennes fem kommande filmer.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Euforia

 
Alicia återförenas med regissören Lisa Langseth som till viss mån satte henne på kartan med bådas långfilmsdebut ”Till det som är vackert”. Duon – som också gjorde kritikerrosade ”Hotell” för några år sedan – är nu på gång med ett drama centrerad kring två systrar, spelade av Vikander och Eva Green, som reser genom Europa mot en hemlig destination. Mycket mer än så vet vi inte om projektet än, men med planerad biopremiär 6 oktober lär såväl trailer som mer beskrivande synopsis landa inom kort. Men på pappret känns Langseths karaktärsstarka regi som en match made in heaven med duon Green och Vikander.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Birds Like Us

 
Det kanske mest oväntade rollvalet av Vikander på den här listan är denna animerade samproduktion med ursprung i Bosnien om en grupp fåglar som trotsar ondskan och ska bryta ner det tyranniska samhälle de lever i. Om det låter flippat så är du inte helt fel ute. Denna arthouse-version av ”Angry Birds” kommer nog inte dra familjerna till bioduken och känns mer som en simpel cash grab från alla iblandade skådespelarröster – som utöver Vikander även inkluderar Jeremy Irons, Sheridan Smith och Jim Broadbent. Ingen svensk release är planerad för tillfället.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Submergence

 
Vikander slår sig ihop med den tyska kultregissören Wim Wenders för detta bitterljuva kärleksdrama där två personer (Vikander och James McAvoy) på två lika ensliga platser minns tillbaka till julen året innan då de två möttes av en slump på franska Rivieran och hade en passionerad fling. Ett klaustrofobiskt drama med så pass skickliga aktörer som Vikander och McAvoy låter som ljuv musik i ens öron. Wenders å andra sidan – som ligger bakom klassiker som ”Paris, Texas” och ”Himmel över Berlin” – har levererat sådär på spelfilmsfronten den senaste tiden. Men vi hoppas att ”Submergence” kan bryta den trenden. Svensk biopremiär är planerad till 15 december.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Tomb Raider

 
Den enda riktiga storfilm som Alicia har inplanerad framöver är denna adaption av det klassiska tv-spelet ”Tomb Raider” där Vikander porträtterar huvudkaraktären Lara Croft. Och av produktionsbilder att döma har hon inte legat på latsidan med träningen inför filmen. Äventyrshjältinnan lär få en intressant tolkning med Vikander och vi hoppas innerligt på att det inte slutar på samma mediokra sätt som med pojkvännen Michael Fassbenders ”Assassin’s Creed”-projekt. Går upp på biograferna i mars nästa år.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Freak Shift

 
Sist men sannerligen inte minst har vi detta projekt, som i alla fall kittlar till mest hos undertecknad av dessa titlar. Den brittiske regissören Ben Wheatley – senast aktuell med den eminenta pistoloperan ”Free Fire” – har försökt få detta projekt att flyga i över fem år men nu ser det äntligen ut att bli av. Enligt Wheatley själv är ”Freak Shift” en monsterfilm som blandar allt från 80-talsskräck till ”Spanarna på Hill Street”. Med sin genrebrytande bakgrund och kärlek för såväl det absurda som det visuellt spektakulära kan detta sannerligen bli något att räkna med. Enligt uppgifter gör Vikander huvudrollen och flankeras i skrivande stund av Armie Hammer och Sasha Lane (”American Honey”). Filmen är fortfarande i tidigt produktionsstadie, så ingen schemalagd biorelease än.

Mycket spännande på tapeten för Alicia Vikander med andra ord. Vilken av hennes filmer ser du mest fram emot?
| 15 juli 2017 09:25 |