Film

Skribent

Jenny Bång

17 mars 2015 | 07:00

5 irländska filmtips för Saint Patrick's Day

Har du tröttnat på att fira St. Patricks Day med Guinness, lammgryta och U2? Vi har räddningen!
De här fem filmerna bör göra att du kan ligga hemma i soffan och ändå få känslan av att du befinner dig på Smaragdön.  


Den här Oscarsnominerade filmen handlar om pojken Brendan, som lever på Klostret Kells i 800-talets Irland. I en tid då de erövrande vikingarna är det största hotet, försöker Brendans farbror Cellach hålla fienden på avstånd genom att bygga in staden bakom en stor mur. Men en dag möter Brendan mäster-illuminatören Aidan, som vill ha hans hjälp med att färdigställa The Book of Kells, en bok som ska vända allt mörker till ljus. Men för att Brendan ska kunna färdigställa boken måste han ge sig ut på ett äventyr i sökandet efter de bär, som ska bli bläcket till skriften. En väldigt enkel, men magiskt vacker film. 


"Circle of Friends" är baserad på en novell av Maeve Binchy och utspelar sig i 1950-talets Irland. Benny (Minnie Driver) och hennes bästa vän Eve (Geraldine O’Rawe), ska precis lämna landsbygden för att påbörja studentlivet i Dublin. Där möter de gamla vänner, ny kärlek och som alltid uppstår dramatik och svartsjuka. "Circle of Friends" är dock ingen vanlig studentfilm, med förutsägbar story och de klassiska stereotyperna. Detta är något så ovanligt som ett intelligent romantiskt drama, med skickligt skådespeleri.

Once (2006)
"Once" är en kritikerrosad musikalfilm som berättar om den bitterljuva kärlekshistorien mellan gatumusikanten Guy (Glen Hansard) och den blomförsäljande invandrartjejen Girl (Markets Irglova). De lär känna varandra på Dublins gator och kärleken mellan dem berättas med hjälp av deras musik. Filmen är inspelade på bara 17 dagar med handhållen kamera och ger inte karaktärerna några namn. Filmen har bland annat vunnit en Oscar för bästa originalsång.

Intermission (2003)
Denna kolsvarta komedi är ett enda stort nystan av olika öden och liv. "Intermission" utspelar sig i Dublin och innehåller en mängd karaktärer och ingen spelar mer huvudroll än någon annan. Colin Farrell spelar en småskurk som drömmer om ett hem och Cillian Murphy trivs inte med sitt jobb och gör slut med sin flickvän för att testa hennes känslor. Den typen av vardagsliv är vad filmen handlar om. Kärlek, kriminalitet och öl kokas samman till något som man nästan inte kan beskriva. Vardagsliv kanske är ett bra ord? Vardagsproblematik ligger nog ännu närmare sanningen. Eller den där blandningen som uppstår när Murphy häller brunsås i sitt te och hans vänner överraskas över hur gott det faktiskt är. 

Knuckle (2011)
Irländska klaner i knytnävsslagsmål. Låter det som en bra story? Det är det i alla fall. Regissören Ian Palmer har i 12 år följt olika familjer från Irlands resandefolk, när de avgör släktfejder genom råa slagsmål. Vad som en gång startade fejderna, är det ingen som längre vet. De som man vet är bara att heder, pengar och liv som står på spel. Det här är långt ifrån Hollywoods tillrättalagda slagsmål och sminkade blodfläckar. En liten varning utfärdas till känsliga tittare, men annars en otroligt sevärd dokumentär.

Vilka irländska filmer rekommenderar du? Lämna ditt tips bland kommentarerna!
| 17 mars 2015 07:00 |