Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 augusti 2018 | 11:45

5 grymma tv-serier från i år - som alla verkar ha missat

Vi hjälper dig att plocka fram årets godbitar, som du inte ens visste att du hade missat.
Med fler tv-serier och streamingtjänster tillgängliga än någonsin förr, är det inte så konstigt att även en hel del grymma serier börjar gå de flesta av oss helt obemärkt förbi. Här nedan har jag samlat fem av mina favoritdoldisar från i år - som jag alla upplever att folk inte ens (eller knappt) har hört talas om.
 
De två kriterier som krävs för att kvalificera sig på listan nedan är att serien måste ha haft premiär i år, samt att den ska finnas tillgänglig på någon streamingtjänst i Sverige. Vilket exempelvis gör att serier som "Picnic at Hanging Rock" och "Yellowstone" faller bort (snälla kära svenska inköpare av tv-serier som råkar läsa detta, köp in dem NU!).
 

"Lodge 49" (Amazon Prime)

 
 
Om man kokar ner seriens alla beståndsdelar och försöker hitta ett genomgående tema, så handlar den om förlust, ödet och meningen med livet.
 
Handlingen i "Lodge 49" är däremot helt omöjlig att förutse, vilket också är fruktansvärt befriande. Bitvis rör det sig om en ren och skär komediserie, med både överdrivna karaktärer och situationer - för att plötsligt förvandlas till en tung och seriös dramaserie med några av årets bästa skådespelarprestationer.
 

"Impulse" (YouTube Premium)

 
 
Doug Limans "Jumper"-film blev aldrig vad han hade hoppats på, men tvingades ändå ut av studion. Med "Impulse" återvänder vi till en värld i vilken teleportering är möjlig.
 
Men fokuset ligger istället på det psykologiska efterspelet av att nästan ha blivit våldtagen - för att i sista stund plötsligt teleporteras till säkerhet. "Impulse" är stundals helt fantastisk! Liman kan nu vara nöjd över att ha givit oss en värdig väg in i hans teleporteringsmöjliga värld.
 

"Random Acts of Flyness" (HBO Nordic)

 
 
En serie som egentligen är helt omöjlig att beskriva. Trots det tänker jag försöka mig på en liknelse, som förhoppningsvis målar upp en bild av "Random Acts of Flyness" från Terence Nance.
 
Tänk dig att Dave Chappelle, under sin sketchperiods högdagar i början av 00-talet, hörde av sig till David Lynch, som var på sitt mest kreativa humör, för hjälp att klippa ihop ett gäng sketcher om afroamerikanernas vardagsliv i USA just nu. Ungefär den känslan får du av att titta på HBO:s nya, lika delar förvirrande och förtjusande, tv-serie.
 

"Counterpart" (Viaplay)

 
 
J.K. Simmons gör dubbla (och lika utsökta) roller i en kalla kriget-inspirerad spionberättelse - med en släng av bästa möjliga sci-fi. För er som såg de senare säsongerna av J.J. Abrams "Fringe", med John Noble i dubbla roller, är det här hur en liknande historia hade kunnat se ut hos en kabel-kanal - utan restriktioner kring blod, våld och nakenhet.
 

"Succession" (HBO Nordic)

 
 
Okej, "Succession" har fått ett välförtjänt uppsving på ganska många håll av de mest insatta tv-tittarna på sistone. Men många kanske, likt jag själv, endast gav seriens första avsnitt en chans och antog att det var ännu en mellanmjölks-serie i mängden.
 
Jag kunde däremot inte ha haft mer fel, och är oerhört glad att jag övertalades att ge serien några ytterligare avsnitt! Vilket jag nu hoppas kunna göra det samma för dig som också gav upp hoppet om "Succession" för tidigt. Eller aldrig ens gav serien en chans till att börja med. För i nuläget har en av årets starkaste och mest välskrivna nya tv-serier missats av alldeles för många.
 

Läs också: 5 heta höstserier ingen pratar om - men som borde finnas på allas radar

 
Vilka nya tv-serier från i år upplever du att alla verkar ha missat - men att alla borde ha sett? Kommentera gärna nedan!
| 25 augusti 2018 11:45 |