Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

11 augusti 2018 | 18:15

5 heta höstserier ingen pratar om - men som borde vara på allas radar

Hösten kommer att bjuda på några av årets mest intressanta nya tv-serier - som nästan ingen pratar något om.
Det finns säkerligen mer än ett femtiotal olika tv-serier som alla förtjänar en chans under hösten. Den sista säsongen av "House of Cards", "Sons of Anarchy"-spinoffen "Mayans M.C.", Amazons storsatsning "Jack Ryan", alltid fantastiska "BoJack Horseman" och förra årets grymma "Ozark" och "The Deuce" - för att bara nämna några.
 
Här nedan har jag därför samlat de fem mest intressanta, och helt nya, tv-serierna som du absolut inte får missa i det enorma tv-utbudet under hösten 2018. 
 

"Kidding" - 9 september (HBO Nordic/Showtime)

 
 
Jim Carrey är en skådespelartalang utan dess like, särskilt när han inte försöker underhålla en yngre publik med roliga ansiktsuttryck i diverse komedier - vilket visserligen också är en talang i sig. Många håller däremot Carreys prestation i "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" som en av hans allra bästa, vilket bådar särskilt gott inför hösten.
 
Michel Gondry, regissören bakom "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", har nämligen regisserat Carrey i tio avsnitt i den kommande tv-serien "Kidding". En serie i vilken vi får följa Carrey som en berömd och välbergad barnprogramsledare, när han sakta men säkert börjar att förlora förståndet i takt med att hans familj och privatliv faller samman.
 

"Maniac" - 21 september (Netflix)

 
 
Ibland behöver man bara veta namnen på de involverade för att peppen ska infinna sig direkt, så har det definitivt varit med "Maniac" för mig. Emma Stone och Jonah Hill spelar två psykiskt "sjuka" karaktärer som deltar i en experimentell studie, ledd av Justin Theroux, som givetvis går snett - och (lyckligtvis) låter oss få ta del av de helt absurda följderna. 
 
Hela den sinnessjuka miniserien är dessutom regisserad av Cary Fukunaga, regissören som ligger bakom den utsökta första säsongen av "True Detective". Av trailern (ovan) att dömma har han lyckats få ihop ytterligare en visuellt utsökt säsong av kvalitets-tv.
 

"The Romanoffs" - 12 oktober (Amazon Prime)

 
 
I drygt 300 år härskade tsarfamiljen Romanov (stavas Romanoff i engelsktalande länder) över Ryssland, fram tills den ryska revolutionen i början av 1900-talet när hela familjen mördades.
 
Ryktet att Prinsessan Anastasia, vars öde det exempelvis spekulerades kring i den tecknade filmen "Anastasia" (1997), kan ha överlevt attacken på familjen och levt ett hemligt liv i exil har gjort att det finns folk som idag tror sig vara direkta (kungliga) ättlingar till Romanovfamiljen.
 
"The Romanoffs" är en antalogiserie i åtta fristående delar, om olika fiktiva familjer som tror sig vara riktiga "Romanoffs". Serien är skapad av Matthew Weiner, som även skapade "Mad Men" - en serie som av många anses vara en av de bästa tv-serierna någonsin. Flera av skådespelarna från "Mad Men" kommer dessutom även att dyka upp i "The Romanoffs", det här måste bli bra!
 

"Escape at Dannemora" - 18 november (Showtime)

 
 
Precis som i fallet med "Maniac" är "Escape at Dannemora" en miniserie där det räcker att nämna namnen på de inblandade för att en viss pepp ska infinna sig automatiskt.
 
Oscarsvinnarna Benicio Del Toro och Patricia Arquette får nämligen tillsammans med Paul Dano, dela på de tre huvudrollerna i denna verklighetsbaserade berättelse. Arquette spelar en anställd vid ett fängelse, som inleder förhållanden med två intagna (Del Toro och Dano) - och senare hjälper dem båda att fly.
 
Hela miniserien är dessutom regisserad av Ben Stiller ("Zoolander", "The Secret Life of Walter Mitty"). Det är ännu oklart vilken svensk distributör som kommer plocka upp serien, men gissningsvis blir det HBO Nordic (då de flesta Showtime-serierna hamnar där).
 

"The Little Drummer Girl" - i november (BBC)

 
 
Från gänget bakom hyllade "The Night Manager" har det nu blivit dags för nästa spionthriller-adaption på en John le Carrés böcker.
 
I "The Little Drummer Girl" kommer vi att få se Alexander Skarsgård axla en av huvudrollerna, som en agent i den israeliska underrättelsetjänsten. Bakom kameran finner vi dessutom det visuella geniet Chan-wook Park ("The Handmaiden", "Old Boy - Hämnden", "Thirst"), som har regisserat miniseriens samtliga avsnitt.
 
Det finns varken trailer, något exakt premiärdatum eller en svensk distributör bekräftad ännu. Det vi vet i nuläget är att serien kommer att börja sändas innan årets slut - och enligt rykten lutar det åt en novemberpremiär.
 
Vilken av höstens mest intressanta nya tv-serier är du mest sugen på? Kommentera gärna nedan!
| 11 augusti 2018 18:15 |