Film

Skribent

Jenny Bång

15 september 2014 | 08:30

5 filmer som får dig i höststämning

Även om vissa av oss kämpar desperat för att njuta av den allra sista sommarvärmen, så är hösten oundvikligen på väg. Här är filmerna som hjälper dig att komma i stämning.
Som filmälskare är hösten egentligen den optimala årstiden, med mängder av biopremiärer. Dessutom behöver man inte längre få dåligt samvete om man väljer att sitta inne och ha filmmaraton hela helgen. Även vi som dyrkar sommaren kan glädjas åt hösten. Det gäller bara att välja rätt filmer! Glöm alla filmer som handlar om skollov, stränder och värme. Välj istället några som får dig att verkligen se fram emot de gula löven, regnet mot rutan, den tjockare tröjan och en stor kopp varm te under en filt. 

Här kommer tips på filmerna som ger dig det bästa av hösten!

Himmelska dagar (1978)Terrence Malicks mästerverk "Himmelska dagar" utspelar sig i början av 1900- talet. Bill och Abby (Richard Gere, Brooke Adams) lämnar Chicago tillsammans med Abbys lillasyster Linda (Linda Manz), som även är filmens berättare. De får jobb som lantarbetare under skördetiden och utger de sig för att vara syskon. Den unge ägaren till farmen (Sam Shepard), som ryktas vara döende, förälskar sig i Abby. I hopp om att snart få ärva gården, tillåter Bill att Abby gifter sig med bonden. Men när Abby börjar förälska sig i sin nyblivna make, växer svartsjukan sig till våldsam ilska hos Bill. Se "Himmelska dagar" om ni vill se en obeskrivligt vacker film. Plus i kanten för soundtracket av Ennio Morricone. 

Döda poeters sällskap (1989)Robin Williams gör en av sina mest hyllade roller som Mr Keating, engelskläraren som inspirerar sina studenter att våga gå emot de föråldrade traditionerna på internatskolan Welton Academy. Plötsligt fylls deras liv av litteratur, poesiläsning och teater. Men frigörelsen blir inte enkel för de unga männen. Varken föräldrar eller skolledning uppskattar studenternas försök att leva gränslöst. Har du inte sett "Döda poeters sällskap", så gör det i höst. Har du redan sett den? Se den igen!

Rushmore (1998)Vad passar bättre att inleda hösten med än en Wes Anderson-film med skoltema? Max Fischer (Jason Schwartzman) är en legend på Rushmore Academy. Han är ledare i så gott som alla föreningar och klubbar på skolan. Men han lyckas mindre bra med sina studier. När han blir hopplöst förälskad i lärarinnan Rosemary (Olivia Williams) och upptäcker att han har en rival i vännen och miljonären Herman Bloom (Bill Murray), förvandlas skolan till ett slagfält. Det verkar helt enkelt inte finnas gränser för vad de är beredda att göra, för att vinna Rosemarys kärlek.  

Höst i New York (2000)Richard Gere spelar ungkarlen Will, som förälskar sig i den betydligt yngre Charlotte (Winona Ryder). Det här hade kunnat vara en klassisk, sorglös och romantisk film, om det inte vore för att Charlotte visar sig vara obotligt sjuk. "Höst i New York" kanske inte är filmen som vunnit flest Oscars, men det är huvudsakligen miljöerna som gör detta till en suverän höstfilm. Långa romantiska promenader genom ett Manhattan fullt av virvlande gula löv, kan få vem som helst att längta efter oktober.

Far from Heaven (2002)"Far from Heaven" utspelar sig i en stad i Connecticut, under hösten 1957. I huvudrollen som Cathy ser vi Julianne Moore, vars äktenskap hamnar i kris efter att hon upptäckt att hennes man Frank (Dennis Quaid) är homosexuell. Medan Frank tvingas genomgå behandling för sin sexualitet, finner Cathy vänskap och tröst hos sin afroamerikanske trädgårdsmästare Raymond (Dennis Haysbert). I en tid då svarta människor ansågs mest lämpade att tyst utföra sina arbetssysslor, blir detta en vänskap som skapar upprörda känslor i den lilla staden. Se "Far from Heaven" om du vill ha inleda hösten med ett riktigt bra drama á la "Mad Men".

Vilka höstfilmer rekommenderar ni? Kommentera nedan. 
| 15 september 2014 08:30 |