Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

30 november 2023 | 18:00

5 filmer jag ser fram emot på bio i december

December månad har för filmbranschen alltid inneburit ett crescendo av biofilmer och publik. Årets bioprogram är fullspäckad med filmer för de flesta smaker - här är hur min december månad hade sett ut om jag endast fick välja fem filmer att se på bio.

Godzilla Minus One - biopremiär 1 december 

 
Om du någonsin undrat när en “Godzilla”-film kommer få strålande kritik; här är svaret. Med starka recensioner på filmkritikersidan Rotten Tomatoes (100% positiva recensioner i skrivande stund) bådar det gott för monsterfilmen som har premiär redan på fredag.
 
Eftersom Godzilla härstammar från Japan är det inte så konstigt att senaste tillskottet går tillbaka till varelsens rötter och utspelar sig i Japan efter andra världskriget.
 
“Med fantastiskt foto, rejäl musik och intensiva actionscener levererar den senaste filmen i "Godzilla"-serien njutningar för nästan alla sinnen” skriver Fredrik Adolvsson i sin recension på MovieZine och hypar upp mig ytterligare. Count me in!
 
 

Priscilla - biopremiär 1 december

 
Sofia Coppola (Lost in Translation) är regissören bakom biografin om Priscilla Beaulieu; kvinnan som stal Elvis Presleys hjärta. När hon som tonåring springer på Presley på en fest börjar romansen med dåtidens absolut största rock-and-roll-stjärna. Genom Priscillas ögon får vi följa hur förhållandet blomstrade och utvecklades till deras senare turbulenta äktenskap. Med “Elvis” färskt i minnet ser jag fram emot denna “fortsättning” (eller kanske komplettering?).
 
Cailee Spaeny ska i rollen som Priscilla bjuda på en enastående rolltolkning och Jonna Vanhatalo gav filmen 4/5 i sin recension på MovieZine. Däremot har Elvis Presley Enterprises inte gett sitt godkännande till filmen och Coppola fick heller inte använda sig av Presleys musik. 
 
 

Reality - biopremiär 1 december

 
Under sensommaren skrev jag om varför vi bör hålla ett öga på stjärnskottet Sydney Sweeney (Euphoria) och hennes kommande projekt. Snart är det dags att se henne i en av sina första huvudroller.
 
Här spelar hon Reality Winner, en före detta amerikansk underrättelsespecialist som dömdes för att ha läckt hemlighetsstämplad information till amerikansk media. Winner dömdes till fem år och tre månader för att ha läckt information gällande rysk inblandning i presidentvalet 2016.
 
Tina Satter gör sin regidebut och Sweeney får en chans att briljera under filmens effektiva 83 minuter. Detta lär bli ett intressant och ovanligt inslag för dom som framförallt gillar amerikansk politik, korruption och allt däremellan.
 
 

Silent Night - biopremiär 8 december

 
Regissören John Woo (Face/Off) gör sin amerikanska comeback med “Silent Night”. Detta blir Woos första amerikanska film sen “Paycheck” 2003 och för fans av hans typ av filmer är hypen stor.
 
En uppgiven pappa (Joel Kinnaman) vittnar sin sons död på självaste julafton när han hamnar i korselden mellan två kriminella gäng. Pappan klarar sig undan med en skada som kostar honom rösten men bestämmer sig för att hämnas sin son till varje precis… Låter detta som upplägget för en film vi redan sett? 100%!
 
Från producenten av “John Wick” är det kanske inte så överraskande men alla vet att upplägget funkar otroligt bra när det görs på rätt sätt. Hämndfilmer hittar alltid sin publik och vi håller tummarna att fallet är detsamma för “Silent Night”. 
 
 

Monster - biopremiär 22 december 

 
Filmen jag personligen ser mest fram emot under december! En händelse mellan elever och lärare på en skola leder till frågor, funderingar och märkvärdigt beteende - det är exakt så lite jag vill veta om de flesta filmer jag ska se. Tror att detta är en film som gör sig bäst ju mindre man vet (skippa trailern helst) och lyckas på så sätt både förvåna och fascinera sin publik.
 
“Shoplifters” från 2018 är ett av regissörens tidigare verk som fick en Oscarsnominering för bästa utländska film. Återstår att se om “Monster” lyckas med samma bedrift men oavsett är jag galet taggad!
 
 
Vilken av dessa filmer ser du mest fram emot? Kommentera nedan. 
| 30 november 2023 18:00 |