Serie

Skribent

Patrik Jonsson

15 september 2016 | 18:00

5 bottennapp bland sommarens tv-serier

Förra veckan tog jag mig an ädelfiskarna från tv-sommarens myllrande seriestim. Nu har det därför blivit hög tid att rensa ut de fula fiskarna. Här är sommarens bottennapp.
Med andra ord gäller det denna gång de tv-serier som lämnade en rätt så besk eftersmak i munnen; besvikelserna. Kom som vanligt ihåg att detta gäller självklart min högst personliga smak. Det kan mycket väl hända att många av er därute uppskattade en eller ett par av dessa kandidater.

Notera gärna även att detta, precis som förra veckans summering, endast gäller tv-serier som debuterade i sommar, alltså inga återkommande. Nu ska jag inte bli mer långdragen, vi går rakt på sak, fram med rötäggen!

"Roots" (History Channel/A&E)
Vi mjukstartar med en remake. Att ens tänka tanken på att göra en nyversion av det klassiska slavdramat "Roots" är vågat bara det, att sedan ha mage att sätta planen i rullning saknar jag ord för. 

Det blev också, som jag befarat, inte något vidare värst bra. Nu må jag vara jävig i sammanhanget då jag har ganska starka band till originalet. Med detta sagt kan det mycket väl hända att ni som inte sett originalet skulle uppskatta denna nyversion mycket starkare än undertecknad.

Den nya "Roots"-serien är inget haveri. Den har faktiskt tilldelats rätt hyggliga omdömen av kritiker både här och där, men då den ställs jämte originalet bleknar den i mina ögon å det grövsta. Annars har årets "Roots" en ganska imponerande rollista (Laurence Fishburne, Forest Whitaker, Anna Paquin & Jonathan Rhys Myers) och de gör alla helt okej ifrån sig.

Fotot är det väl heller inget fel på. Sedan skulle jag vilja påstå att det läggs lite mer krut på actionbiten i den nya versionen än i originalet, där det mesta krutet brändes på dramat. Detta beror ju då på lite vad man föredrar, drama eller action? "Roots" är dock framförallt drama för min del och det blev lite för lite av den sorten i den nya versionen.

Nu låter ju inte detta som någon jättedålig serie, eller hur? Det är det inte heller. Jag valde att ta med denna på listan i och med att jag anser att den äldre versionen är så mycket bättre och just därför blir då nyversionen ett slags misslyckande. Det kanske känns lite orättvist att jämföra så här, men jag blir tvungen då det handlar om en sådan här pass stor klassiker. 

Se den för all del, men ni som sett originalet; förvänta er inte något som slår klassikern!

"Roadies" (Showtime)
Det är inte ofta man tvingas plocka fram skräp från en sådan pass etablerad och respekterad kabelkanal som gamla Showtime, men denna sommar var det dock tyvärr dags. 

"Roadies", som är både skapad och skriven av Cameron Crowe, lämnade oerhört mycket att önska. Efter imponerande musikproduktioner som "Vinyl" och "Sex&Drugs&Rock&Roll" hoppades man självklart på att även "Roadies", en tv-serie om slitvargarna bakom rockscenerna och turnéerna, skulle leverera.

Men icke. För det första känns hela serien brutalt förlegad. Jag har absolut inget emot 90-talet, tvärtom, men då serien inte utspelar sig under denna tid, utan under nutid, ska det ju inte kännas som att man sitter och tittar på en produktion från cirka 1991. Detta gäller i stort sett alla element i serien, allt från karaktärer och story till den mycket malplacerade och framförallt lökiga "humorn".

Apropå malplacerad, Luke Wilson som har en av de ledande rollerna har nog aldrig tidigare känts så pass off. Som pricken över det berömda är det hela inte speciellt trovärdigt. Det känns allt annat än äkta, något som det nästan krävs av en sådan här typ av serie. 

Nä, denna rekommenderar jag eder alla att undvika, en stor besvikelse. 

"American Gothic" (CBS)
Det är inte varje dag CBS gör en följetongsserie. I och med "American Gothic" var det dock återigen dags. Ja, och återigen misslyckades de.

"American Gothic" kretsar mycket kortfattat kring familjen Hawthorne. En familj som sinsemellan börjar misstänka varandra för att vara en kompanjon till en seriemördare då det uppdagas att en nyligen avliden släkting förmodligen varit just en ökänd sådan. Usch, jag fick huvudvärk av att endast skriva ner synopsis.

Det här är också precis lika billigt och långsökt som det låter. På sistone har konkurrenten ABC ofta pysslat med sådana här slags produktioner, en serie som "Revenge" dyker genast upp i skallen. Med andra ord ett såpaindränkt mordmysterium med löksmak. 

I sommar var det alltså CBS:s tur att simma in i såpaträsket och Anthony Starr, från "Banshee" till detta...beklagligt.

Jag personligen har oerhört svårt för sådana här produktioner, men ni som vet med er att serier som just "Revenge" och liknande tilltalar er, ge den en chans. Ni andra? Håll er borta.

"Feed the Beast" (AMC)
Två gamla vänner bestämmer sig för att starta en drömrestaurang i Bronx, New York. Den ene en vinkonsumerande alkoholist (David Schwimmer) och den andre en kokainberoende före detta brottsling (Jim Sturgess). 

Detta låter väl på pappret helt okej. Ifall ni dock känner igen denna handling från något annat håll beror detta på att "Feed the Beast" baseras på den danska serien "Bankerot". Detta är alltså en remake och dessvärre av den där sura, dåliga och misslyckade sorten. 

Jag kan tänka mig att detta upplägg fungerade ack så mycket bättre i en dansk serie än i en amerikansk. "Feed the Beast" känns nämligen irriterande krystad och karaktärerna kan jag bara inte med, här har jag speciellt problem med Jim Sturgess Dion Patras. En mer överspelad, irriterande och ologisk karaktär får man nog leta rätt så flitigt efter. 

Sedan ligger det en slags icke-seriositet över det hela. Visserligen klassas serien som en dramakomedi, men det är inte mycket som fungerar. Vare sig i dramabiten eller humorbiten, det är minst sagt spretigt och oengagerande. 

Ifall ni absolut inte har något annat att titta på, sure, go for it. Mitt råd är dock ett stort, fett stay away! ("Feed the Beast" är nedlagd.)

"Preacher" (AMC)
Förväntningarna var höga på denna, men infriades de? För min egen del; nej, långt ifrån.

Det började faktiskt ganska bra, för att inte säga riktigt bra, piloten var med beröm godkänd. Sedan gick det dock utför, framförallt blev det hela riktigt tråkigt. Serien avancerade liksom aldrig, utan stod mest och stampade. Dessutom kändes det hela ganska spretigt och ofokuserat. 

Detta i sig är ganska frustrerande då det finns en enorm potential till att göra någonting riktigt bra och originellt med "Preacher". Med detta sagt tycker jag alltså inte att "Preacher" är ett enda stort haveri, jag räknar den mer som en besvikelse.

Potentialen finns dock som sagt där och serien har ju tilldelats en andra säsong, alla tummar är hållna för att den rycker upp sig nästa år. Jag kommer alltså att ge den en andra chans. Ty det har visat sig förr att halvdana serier med potential ryckt upp sig ordentligt i dess uppföljande säsonger. 

Ännu så länge lyckas dock inte en snygg produktion med läckra effekter samt solida skådespelarinsatser att väga upp ett ytterst mediokert och spretigt manus. Då måste "Preacher" bli mer over-the-top, endast då kan jag ursäkta ett tunt manus/story.

Med detta sagt anser jag att "Ash vs Evil Dead" fortfarande är kungen på demon-tronen!

Detta var fem debuterande tv-serier som inte riktigt föll mig i smaken, vilka nya sommarserier fann ni själva undermåliga, för att inte säga usla? Kommentera gärna nedan!
| 15 september 2016 18:00 |