Serie

Skribent

Patrik Jonsson

18 maj 2017 | 18:00

5 av sommarens hetaste tv-premiärer

Här är TV-serierna du inte får missa när värmen kommer.
Våren och dess säsong börjar sakta med säkert lida mot sitt slut. Framför oss har vi hela den ljusa, långa och varma sommaren. Eller blir det bara regn och rusk tro? Man vet ju aldrig med den svenska sommaren. Då har jag dock det perfekta botemedlet; en bibba seriepremiärer! Förhoppningsvis kan bland annat dessa debutanter råda bot på ett eventuellt förskräckligt väder.

Innan jag ger mig i kast med dessa ack så frestande och törstsläckande debutanter måste jag väl ändå fastslå att vi än en gång har lämnat en ganska så fantastisk tv-vår bakom oss. Vilka serier som varit de allra bästa respektive de allra sämsta ska vi dock ta oss en titt på under de kommande veckorna. Just nu gäller det debutanter och här är de fem som åtminstone jag, så här på förhand, tycker verkar vara de allra mest intressanta.
 

"Twin Peaks" (Showtime & HBO Nordic)

 
Vi börjar med en liten "outsider" i sammanhanget. Vad jag menar med detta är att egentligen är ju "Twin Peaks" en gammal serie. En gammal serie som nu ska få en fortsättning. Jag kan dock bara inte utesluta denna enorma premiär från denna lista. Jag menar detta är förmodligen den absolut mest kända och emotsedda nystarten av en tv-serie sedan...någonsin?

Mycket står så klart på spel här. Jag menar vi snackar inte om vilken tv-serie som helst och nu är det dessutom över 25 år sedan originalserien avslutades. Med detta sagt känns faktiskt hela den här återupplivningen rätt overklig, för att inte säga bisarr. Nu snackar vi ju dock "Twin Peaks" och är det någon serie det vilar en viss bisarrhet över är det väl just denna.

Hur ställer jag mig personligen inför denna nypremiär? Jag skulle vilja säga extremt splittrad. Samtidigt som jag är peppad till tusen är jag även oerhört orolig och tveksam. Jag tror inte jag kan beskiva mina känslor inför denna cirkus något bättre, ni får helt sonika nöja er med det svaret.

Lynch is back, men återigen, nu blir det verkligen upp till bevis if he still got it! De fyra första avsnitten av "Twin Peaks" släpps redan den 22:a maj på HBO Nordic. 
 
 

"GLOW" (Netflix)

 
I vanliga fall brukar jag inte vara så där jättepeppad då det gäller Netflix och deras komediserier. Jag vet inte, de passar helt enkelt inte mig, de levererar inte min humor. Hittills har det endast varit deras "Love" som imponerat på mig i komedigenren.

Vad det gäller just "GLOW" är jag dock beredd på att göra ett undantag, åtminstone lite så här på förhand. På pappret verkar detta nämligen oerhört intressant. Det hela bäddar definitivt upp för en hel del underhållning och skratt. Om de nu tar vara på potentialen och levererar det vill säga, detta återstår så klart att se.

Titeln "GLOW" står alltså för Gorgeous Ladies of Wrestling, med detta sagt kanske ni nu förstått att denna serie kretsar kring fribrottning? Det stämmer, dessutom fribrottning för kvinnor. "GLOW" baseras löst på karaktärer/personer och händelser från 80-talets Female Wrestling League.

Huvudprodent för "GLOW" är Jenji Kohan och ni som tycker att det namnet låter bekant har säkerligen tittat en del på "Orange Is the New Black" då Kohan skapade den serien. Hon stod förresten även bakom "Weeds" så då kanske ni sakta börjar ana vad det här blir för en slags serie? Vi snackar alltså minst lika mycket drama som komedi, och detta är något jag vanligtvis uppskattar

Nu håller vi tummarna för att även "GLOW" sållar sig till toppen av denna genre! Premiär den 23:e juni på Netflix.
 
 

"Midnight, Texas" (NBC)

 
Ingen sommar är väl komplett utan en övernaturlig tv-serie? Ja inte vet jag, men nog verkar det väl ändå vara lite så? De senaste somrarna har vi bjudits på allt från demoner i "Preacher" och "Outcast", via en mystisk kupol/bubbla i "Under the Dome" till vampyrer och andra avarter i HBO:s långkörare "True Blood".

Apropå just "True Blood" så baseras faktiskt även "Midnight, Texas" på en romantrilogi skriven av Charlaine Harris. Samme Harris som skrev just Sookie Stackhouse, Southern Vampire-böckerna som ju "True Blood" byggde på.

"Midnight, Texas" kretsar i korthet om en liten avlägsen småstad i Texas (Midnight) där avarter som häxor, vampyrer, demoner och andra hemskheter får härja fritt. Staden Midnight är alltså ett slags safe haven med andra ord, en frizon för de som är "aningen" annorlunda.

Ifall "Midnight, Texas" blir en lika stor succé som "True Blood" låter jag vara osagt. Nu är det kanalen NBC som ligger bakom "Midnight, Texas" och inte HBO som ju var fallet gällande "True Blood". NBC kontra HBO, en viss skillnad.

Jag valde dock ändå att uppmärksamma denna serie, om inte för annat så kan det ju visa sig vara en underdog. Vi hoppas på det tycker jag. Premiär för "Midnight, Texas" blir det den 24:e juli på NBC.
 
 

"I'm Dying Up Here" (Showtime)

 
Här blir det ännu mer komedi och denna gång från kabelkanalen Showtime som vanligtvis brukar vara en fena på det här med komedier och dramakomedier. Detta skvallrar serier som "Shameless", "The Big C", "Weeds" och "Californication" ganska tydligt om.

Denna heter alltså "I'm Dying Up Here" och kretsar kring Goldie, spelad av Melissa Leo, som driver en stand up-klubb i Los Angeles. Här kan vi alltså förvänta oss en hel del smått skruvade karaktärer och inte minst en massa stand up. "I'm Dying Up Here" utspelar sig under 70-talet vilket gör att vi dessutom bjussas på en härlig tidsresa.

En av seriens huvudproducenter heter Jim Carrey och nu ska vi alltså äntligen få se ifall denne komiske begåvning även kan leverera i tv-serieformatet. I rollerna finns bland andra Alfred Molina, Robert Forster, Richard Kind, W. Earl Brown samt Jon Daly.

Premiär för "I'm Dying Up Here" blir det den 4:e juni (Showtime) och här har ni en trailer:
 
 

"Defenders" (Netflix)

 
Nuförtiden har vi superhjälteserier under hösten, superhjälteserier under vintern, superhjälteserier under våren, så varför inte även under sommaren? Sagt och gjort. Denna sommar har det nämligen blivit hög tid för Netflix oerhört efterlängtade miniserie "Defenders"!

"Defenders" är alltså serien där Netflix samlade Marvel-figurer buntas ihop och slängs in i en och samma produktion. I sommar slår sig Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, Elektra och en hel drös andra karaktärer sig samman för att försöka störta deras största hot hittills; The Hand.

Skådisarna från serier som "Daredevil", "Jessica Jones" och "Iron Fist" repriserar samtliga sina roller tillsammans med det nya tillskottet Sigourney Weaver som gör rollen som skurken Alexandra.

Jag personligen är väl så där måttlig peppad, superhjältemätt som man varit de senaste tusen åren, jag antar dock att det skulle bli piskrapp ifall jag utelämnade denna sommarpremiär? Jag antog det. Premiär för "Defenders" blir det den 18:e augusti.
 
 
Där har ni alltså sommarens tv-premiärer, eller åtminstone fem av dem. Jag hoppas verkligen att samtliga levererar och att ni kan hitta någon eller några som passar!

Vilken eller vilka premiärer ser ni själva mest fram emot i sommar? Kommentera gärna nedan!
| 18 maj 2017 18:00 |