SPONSRAT

Skribent

Patrik Jonsson

18 april 2017 | 18:00

5 anledningar att se nya miniserien ”Guerrilla”

Det verkar inte finnas någon ände vad det gäller nykläckta kvalitetsserier denna vår, här kommer ännu en!
Denna heter "Guerrilla" och är en brittisk miniserie på sex avsnitt. Kanalen serien är sprungen ur heter Sky Atlantic (i samarbete med amerikanska Showtime). Här i Sverige följer vi dock serien på HBO Nordic och detta med start redan igår, den 17:e april.

"Guerrilla" är en slags kärlekshistoria satt i en thrillermiljö med starka politiska element och influenser. Vi befinner oss i London i början av 1970-talet, en tid då spänningen mellan de svarta och vita var mycket ansträngd. Här kommer vi främst att få följa karaktärerna Jas (Frieda Pinto) och Marcus (Babou Ceesay). Ett politiskt aktivt par som ger sig på att försöka befria en politisk fånge vid namn Dhari (Nathaniel Martello-White) och startar en radikal motståndsrörelse i Londons undre värld. Något som självklart påverkar både deras förhållande, personligheter och människorna runtom dem.

Här nedan följer främst fem anledningar till att se "Guerrilla":
 
 

1. Begåvade John Ridley står bakom serien

 
Ridley är en herre som verkligen börjat sprida hög kvalitet i tv-serievärlden. Efter arbetet med filmen ”12 Years A Slave" kastade han sig på den fullständigt briljanta antologiserien "American Crime" hos ABC och nu bjussar han alltså på "Guerrilla". Det märks att Ridley är inblandad i denna, här finns plats för både samhällskritik, realism och inte minst eftertanke. Det hela är dessutom hela tiden både spännande och engagerande, det blir liksom aldrig tråkigt.

Ridley har inte endast skrivit (tillsammans med regissörkollegan Misan Sagay), han har även regisserat de två första avsnitten, samt det sjätte tillika avslutande.
 
 

2. En riktigt imponerande skådespelarensemble

 
Både Freida Pinto och Babou Ceesay, som gör rollerna som Jas och Marcus, är två relativt okända skådespelare. Pinto gjorde visserligen en roll i filmen "Slumdog Millonare", men för den breda massa lär hon ändå vara relativt okänd. Detta spelar dock mindre roll, ibland kan det till och med vara till en fördel att använda sig av mindre kända aktörer, just så är nämligen fallet med Pinto och Ceesay som båda imponerar.

Sedan har vi ju den, minst sagt, mer kände Idris Elba som "backar" upp dem båda. Återigen gör Elba en alldeles strålande insats, det är nästan så man undrar om den mannen kan göra en dålig roll? Jag tror banne mig inte det. Som grädde på moset hittar vi dessutom den alltid så gemytlige Rory Kinnear i den redan ack så starka rollistan.
 
 

3. Passande format med sex avsnitt

 
Att skapa en sådan här tajt och spännande miniserie i sex delar är något som oftast faktiskt fungerar riktigt bra, "Guerrilla" verkar absolut inte vara något undantag. Nu har jag visserligen endast avverkat pilotavsnittet, men att det gav mersmak är det inte mycket att orda om.

Historian som berättas i "Guerrilla" ger dessutom inte direkt ett underlag för en slags evighetsserie, här utlovas vi istället en tydlig början, mitt och slut. Ibland räcker det, man skulle kunna säga att man se "Guerrilla" som en långfilm. En väldigt lång film (6 timmar), men ändå. Ni förstår nog vad jag menar.
 
 

4. En grymt snygg produktion

 
Att "Guerrilla" förmodligen har kostat en hel del slantar är det inget snack om. Själva 70-talskänslan sitter som en smäck, bara en sådan sak och sedan är det hela dessutom mycket detaljerat och genomtänkt. Det är inte alltid så lätt att skapa sådana här "tidskänslor", men i "Guerrilla" har de definitivt lyckats med detta.

Sedan har vi själva upplevelsen överhuvudtaget, det känns nästan som man sitter och ser på en hyggligt påkostad biofilm, som jag ju var inne och snackade lite om tidigare. Det är snyggt, det är stämningsfullt och det är påkostat.
 
 

5. Det är något speciellt med brittiska serier!

 
Ja, jag valde även ta med det faktum att "Guerrilla" är brittisk, jag tycker nämligen det är något alldeles speciellt då man får uppleva en riktigt stark brittisk produktion. Detta är naturligtvis något helt personligt, någonting säger mig dock att bra många fler än undertecknad delar just denna åsikt. Vissa serier/filmer har onekligen en fördel sett till dess ursprung.

Jag är till exempel även svag för serier/filmer som utspelar sig i den amerikanska södern. Nu snackar vi dock Storbritannien, ett land jag alltså är så där extra svag för!
 
 
Sammanfattningsvis tycker jag samtliga ska ge den här serien en chans. Den har något för de flesta. Lite romantik, lite äventyr, lite thriller, lite action, lite politik och så vidare. Sedan att det hela dessutom är riktigt snyggt, välspelat och välskrivet skadar så klart inte. Gillar ni brittiska produktioner ska ni nog inte tveka.

"Guerrilla" har nu haft premiär och ni hittar den hos HBO Nordic!

Är "Guerrilla" en serie ni tänker ge en chans? Såg ni kanske premiären, i sådant fall; vad tyckte ni? Språka gärna av er här nedan!
| 18 april 2017 18:00 |