Guerrilla 2017

Drama
Storbritannien
60 MIN
Engelska
Guerrilla poster

Synopsis

Ett ungt par i 1970-talets London frigör en politisk fånge och startar en underjordisk rebellgrupp under denna explosiva era i Englands historia.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Guerrilla
Seriepremiär
13 april 2017
Digitalpremiär
14 april 2017
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
6
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Episode 1
2017-04-13
02
Episode 2
2017-04-20
03
Episode 3
2017-04-27
04
Episode 4
2017-05-04
05
Episode 5
2017-05-11
06
Episode 6
2017-05-16

Recensent

Patrik Jonsson

25 maj 2017 | 10:00

En brittisk liten pärla

"Guerrilla" är ännu en sådan där härlig brittisk miniserie. Avsnitten, som är sex till antalet, känns som små filmer i sig. Det här är bra, riktigt bra!
I "Guerrilla" får vi främst följa karaktärerna Jas (Freida Pinto) och Marcus (Babou Ceesay). Två politiska aktivister som sedan en tid tillbaka dessutom har ett förhållande. Då en av deras närmsta vänner blir brutalt misshandlad till döds av några poliser under en demonstration tippar slutligen bägaren över.

Förtryckta och maktlösa bestämmer de sig för att ge sig på att befria en politisk fånge vid namn Dhari (Nathaniel Martello-White). Detta i sig är sedan något som leder dem till att försöka dra igång en radikal motståndsrörelse i Londons undre värld, naturligtvis inte helt utan (förrödande) komplikationer. Något som självklart påverkar både deras förhållande, personligheter och människor runtom dem, inte minst Jas ex Kent Fuye (Idris Elba) som tvingas ställas emot dem.

"Guerrilla" är i grunden en slags kärlekshistoria, denna är dock ganska tungt placerad i en härlig och tempofylld thrillermiljö. Dessutom bjuder den på mycket starka politiska element och influenser. "Guerrilla" utspelar sig nämligen i London och detta i början av 1970-talet, en tid då spänningen mellan svarta och vita var så där extra ansträngd och skör.

Med detta sagt har alltså serien låtit sig relativt starkt influerats av verkliga personer och händelser. Utan att säga allt för mycket kan jag väl säga att ni som kan er Svarta Pantrarna-historia, speciellt den brittiska, förmodligen kommer att känna igen vissa aspekter och händelseförlopp.

Bakom "Guerrilla" står ingen mindre än John Ridley ("12 Years A Slave"), något som föga går att ta miste på. Ni som sedan tidigare är hyggligt bevandrade med Ridleys skapelser kommer definitivt att känna igen er. Likt i hans tidigare alster, inte minst fantastiska "American Crime", serveras vi även här en hel del samhällskritik och eftertanke.

I "Guerrilla" står onekligen rasism i centrum, återigen snackar vi dock Ridley och med detta sagt blir det aldrig riktigt in your face. Ridley låter oss istället tacksamt tänka mycket själva, något jag uppskattade oerhört mycket.

Vidare är "Guerrilla" en mycket snygg produktion, precis som jag nämnde i inledningstexten känns avsnitten nästan som små filmer. Det är genomtänkt, detaljerat och den där härliga 70-talskänslan sitter verkligen som en smäck. Att man har slantat upp en hel del cash då man skapat denna är det inte mycket att orda om, att man dessutom har spenderat pengarna på helt rätt aspekter får så klart ses som en extra bonus!

Jag måste naturligtvis även säga några ord om själva casten. Både Freida Pinto och Babou Ceesay, vilka tillsammans utgör seriens två riktiga huvudroller, får väl ändå ses som hyggligt okända skådespelare. Åtminstone för de breda massorna. Att de är relativt anonyma anser jag dock att är till deras fördel. Dessutom sköter de sig alldeles utmärkt. Även Idris Elba hittar vi ju i rollistan och han är lika stabil som vanligt. En extra eloge vill jag dock ge till Rory Kinnear i rollen som den riktigt instabile och smått sadistiske polisen Pence.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag samtliga att ge "Guerrilla" en chans. Serien har definitivt något för de flesta. Romantik, äventyr, thriller, action, politik och så vidare. Sedan att det hela dessutom är riktigt snyggt, välspelat och framförallt välskrivet skadar så klart inte.
| 25 maj 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Guerrilla
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu