SPONSRAT

Skribent

MovieZine

30 november 2018 | 18:00

5 anledningar till att du måste se ”Escape at Dannemora” på HBO Nordic

Bencio Del Toro, Paul Dano och Patricia Arquette - där har ni tre stora anledningar till att inte missa "Escape at Dannemora". Är ni fortfarande inte övertygade om varför ni ska viga helgen åt Ben Stillers rafflande rymningsdrama? Här har ni listan.
Ben Stillers miniserie är baserad på en spektakulär fängelserymning i norra New York 2015 och den stora efterföljande jakten på två farliga fångar som pågick över hela delstaten. Historien är nästan för skruvad för att vara sann då en hemlig relation mellan en gift, fängelseanställd kvinna och de båda männen möjliggjorde deras rymning från högsäkerhetsfängelset. Vi listar 5 anledningar till varför "Escape at Dannemora" är höstens stora tv-höjdpunkt.
 

1. Det högklassiga skådespeleriet

 
Ad67481ab6b2f8bc1b8e141963a37621 ead epi0101 0262.ri
 
Trots att dramat kretsar kring en nervig fängelserymning så är det skådespeleriet och de skruvade karaktärerna som är hjärtat i "Escape at Dannemora". Paul Dano och Benicio Del Toro är glimrande som de manipulativa och sluga fångarna medan det talas om en given Emmy-nominering för Patricia Arquette. Hon har med all rätt hyllats för sin totala transformation till att bli den egendomliga fängelseanställda kvinnan Tilly. Utöver sin tandprotes och de fula kläderna, har hon lagt på sig nästan 20 kg för att verkligen förkroppsliga sin naiva, sinnesslöa och gnälliga småstadskaraktär. Resultatet är bland det bästa man kan se på tv i år.
 

2. Den fina kritiken

 
E474808a22e6f92f0f01be7b98c1b909 ead epi0103 0906.ri
 
Ben Stillers miniserie fick högsta betyg av MovieZines recensent Jakob Åsell, som kallade serien för: "ett rafflande rymningdrama som kommer hålla sin publik fängslad framför tv-rutan", i sin recension. Sajten Rotten Tomatoes, som samlar ihop amerikanska kritikers betyg för att avgöra hur ”fräsch” eller ”rutten” en film eller tv-serie är ger det höga samlade omdömet 92% ”fräsch”, vilket borde övertyga de flesta.

 

3. Det bygger på en sann historia

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Älskar du fängslande dramor och true crime? I "Escape at Dannemora" får du det bästa av två världar i ett och samma, eleganta paket. Den spännande historien om hur Richard Matt och David Sweat rymde från Dannemora-fängelset höll en hel nation fängslad framför tv-rutorna under sommaren 2015. Det var en nyhetshändelse som kändes hämtad ur valfri Hollywoodfilm och ett drama som nästan var för bisarrt för att vara sant. Regissören Ben Stiller har verkligen tagit vara på detta. Utifrån intervjuer, rigorös research samt den mycket detaljerade 170-sidiga polisrapporten har Stiller och medskaparna Brett Johnson och Michael Tolkin sytt ihop en miniserie som går så nära de verkliga händelserna man kan komma. Stora delar av serien är till och med inspelade på plats i byn Dannemora och inne i det riktiga fängelset vilket skapar en väldigt trovärdig atmosfär. 
 

4. De sköna vibbarna av amerikansk 70-talsfilm

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Samtidigt som "Escape at Dannemora" bygger på verkliga händelser så är berättandet oerhört elegant stiliserat med en aura av den gamla skolans Hollywoodfilm. Regissören Ben Stiller lyfter på hatten till 70-talsfilmerna som han själv vuxit upp med. Här väcks tydliga minnesbilder från stilbildande klassiker såsom "En satans eftermiddag", "Pelham 123 kapat" och "Flykten från Alcatraz". Alla ingredienserna finns där: de kyligt blåtonade färgerna, de långa tagningarna och dramatiska närbilderna samt den tidstypiska grafiken. Samtidigt blandas den nostalgiska stilen upp med lekfullt skådespeleri och oväntade mer samtida inslag i soundtracket (Nick Jonas-låten “Chains” får överraskande stor plats i ett av avsnitten).
 

5. Alla älskar ett bra rymningsdrama

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Få saker slår en nervig fängelserymning på film eller tv. Listan över favoriter inom genren kan göras lång, där finns uppenbara klassiker såsom 70-talsrullen "Papillon" eller 60-talsfavoriten "Den stora flykten", båda med Steve McQueen. Eller vem kan glömma publikfavoriter som "Prison Break", "Jagad" och "Nyckeln till frihet"? Ett framgångsrikt rymningsdrama har så många kittlande element. Den farliga fängelsemiljön, sluga tjuvar, en intrikat plan för att överlista systemet, nervig spänning och ett drama som handlar om en frihetskamp på liv och död. "Escape at Dannemora" har allt detta och mycket mer. Gör er själva en tjänst och missa inte detta mästerliga rymningsdrama!
 
Nya avsnitt släpps varje måndag på HBO Nordic.
| 30 november 2018 18:00 |