Serie

Skribent

Patrik Jonsson

29 december 2016 | 19:00

4 av vårsäsongens mest intressanta TV-premiärer

Nu när det återstår blott två dagar av år 2016 tänkte jag att det skulle passa alldeles utmärkt att blicka framåt!
Vi ska helt enkelt ta och kika lite på vad år 2017 har att erbjuda TV-seriemässigt. Vi lär ju få se en hel del nya tv-produktioner födas under nästa år, men här är det dock på några av just vårsäsongens (januari till maj) premiärer vi ska lägga vår fokus på.
 
Jag måste säga att det alltid är lika spännande att stå så här alldeles inför ett sprillans nytt år. Det är som att sitta med en helt blank sida, ett kritvitt ark som man vet snart nog ska fyllas med helt nya fantasifulla, spännande och dramatiska TV-alster. Det är så härligt att vara serieknarkare, indeed it is!

Självfallet kommer även gamla "långkörare" tillbaka, ni kan vara lugna. Serier som "The Americans", "Homeland", "Billions", you name it, kommer även de att återigen förgylla vår vardag. Nu ska vi dock snacka debutanter och inget annat!

Jag har denna gång valt dela upp vårsäsongens premiärer i två artiklar där detta alltså är den första delen. Nästa vecka kör vi fyra nykomlingar till!

"24: Legacy" (Fox)
Vi tar och mjukstartar med en liten spinoff. Eller liten och liten, de flesta av er vet väl vid det här laget vad "24" var för tv-serie? Tänkte väl det. 
Det är alltid lite klurigt med spinoffs, reboots, eller vad man nu vill kalla dessa skapelser för. För bara ett par år sedan återupplivade man just "24" och då handlade det om en slags fortsättning. Den blev faktiskt riktigt lyckad så nu är det väl bara att hoppas på att även en spinoff kan fixa biffen. Visst kommer det att bli oerhört tomt utan allas våran Jack Bauer, men jag antar att vi åtminstone får ge "24: Legacy" en chans.
 
Med detta sagt är jag alltså ytterst försiktigt peppad på denna serie, men att det är en av vårsäsongens intressantaste premiärer råder det lik förbaskat ingen tvekan om. Kan väl flika in att denna gång heter huvudpersonen Eric Carter (Corey Hawkins) vilken är en före detta Army Ranger som återvänder hem till USA. Väl där blir han genast tvungen att be CTU om hjälp då han fått vetskap om att en av de största terroristattackerna mot Amerika någonsin är på väg att bli verklighet. 

De nya säsongerna kommer förresten icke att bestå av de traditionella 24 avsnitten, utan endast av 12. Premiär för "24: Legacy blir det den 5:e februari (Fox) och här har ni en trailer; 


"Twin Peaks" (Showtime)
Då vi ändå är inne och jiddrar om reboots och spinoffs tar jag tillfället i akt och reser till "Twin Peaks". Detta är förmodligen den absolut mest kända och emotsedda nystarten av en TV-serie sedan...? Ja jag skulle nog vilja säga någonsin.
 
Samtidigt står oerhört mycket på spel här. Jag menar vi snackar inte om vilken TV-serie som helst och nu är det dessutom över 25 år sedan originalserien avslutades. Med detta sagt känns faktiskt hela den här återupplivningen rätt overklig, för att inte säga bisarr. Nu snackar vi ju dock "Twin Peaks" och är det någon serie det vilar en viss "bisarrhet" över så är det väl just denna.
 
Hur ställer jag mig personligen inför denna nypremiär då? Jag skulle vilja säga extremt splittrad. Samtidigt som jag är peppad till tusen är jag även oerhört orolig och tveksam. Jag tror inte jag kan beskriva mina känslor inför denna cirkus något bättre, ni får helt sonika nöja er med det svaret. Vad som dock talar för serien är att både David Lynch och Mark Frost är tillbaka som manusförfattare samt producenter. Dessutom ska hela kalaset regisseras av Lynch himself. Ytterligare en positiv aspekt är så klart att i stort hela originalcasten är tillbaka i sina roller. Ytterst få har tackat nej och resten...ja resten är döda.
 
Nåväl, Lynch is back, men återigen, nu blir det verkligen upp till bevis if he still got it! Premiär för "Twin Peaks" blir det någon gång under våren. Här har ni en trailer/teaser; 


"American Gods" (Starz)
"American Gods" kretsar främst kring den mystiske Shadow, en man som nyligen blivit utsläppt från fängelset. Hela hans tillvaro faller dock i spillror då han får veta att hans fru nyligen omkommit i en bilolycka. Helt ensam och utan någon som helst livslust blir dock Shadow erbjuden ett jobb som en slags livvakt/budbärare åt den än mer mystiske Mr. Wednesday.
 
En herre som snart ska visa sig vara den nordiske guden Odin och som dessutom avslöjar att Shadow blivit utvald av de gamla gudarna (med Odin i fronten) för att stödja dem i kampen mot den nya merkantila och materialistiska tidsålderns gudomligheter. Här snackar vi alltså om kontokortens, televisionens, konsumtionmentalitetens samt internets gudar.

Detta smått bisarra upplägg är alltså starten på "American Gods", en TV-serie som bygger på romanen med samma titel av Neil Gaiman som dessutom är en av seriens huvudproducenter. Bakom tv-serieversionen står dock ingen mindre än Brian Fuller ("Hannibal") och med sig har han kollegorna David Slade ("Hannibal") och Michael Green ("Heroes").
 
Jag tror ärligt talat inte man kunde ha hittat bättre herrar att axla detta enorma tillika egendomliga projekt. Jag säger enorma, för detta blir Starz absolut största och dyraste satsning någonsin. För att inte säga mest vågade. Jag ser oerhört mycket fram emot detta, här finns massor av potential för rätt så brutal samhällskritik, cynism och komisk svärta.
 
Den lär dessutom bli nära på magisk visuell med tanke på att Fuller och Slade står bakom spakarna. I rollerna hittar vi bland andra Ian McShane, Jonathan Tucker, Pablo Schrieber, Gillian Anderson, Emily Browning, Orlando Jones och så vår alldeles egna Peter Stormare. 

Denna håller vi tummarna för! Premiären för "American Gods" är fortfarande okänd, men jag skulle tippa på att den tar vid då den avslutande säsongen av Starz:s "Black Sails" är till ända. Här har ni en minst sagt imponerande trailer; 


"Taboo" (BBC One & FX)
Förmodligen den serie jag ser allra mest fram emot nästa år. Till att börja med; Tom Hardy!
 
Serien är dessutom skapad av Hardy och hans far Chip, som även har skrivit dess manus. Som medförfattare samt skapare finns även Steven Knight, en herre som bland annat bjudit oss på den smått fantastiska gangsterserien "Peaky Blinders", bara en sådan sak. Som grädde på moset lägger vi till Ridley Scott som en av huvudproducenterna.

"Taboo" kretsar alltså kring äventyraren James Delaney (Tom Hardy) som återvänder hem till Storbritannien efter att ha spenderat en längre tid i Afrika. Med sig har han fjorton stulna diamanter och ett sikte inställt på hämnd på dem som mördat hans far.

Även "Taboo" har skandinaviska kopplingar. Närmare bestämt en dansk och en svensk. Serien är nämligen regisserad av endast två regissörer; danske Kristoffer Nyholm ("The Killing") och svenske Anders Engström ("Jordskott").
 
"Taboo" är en miniserie bestående av åtta timslånga avsnitt och premiär för det hela blir det den 7:e januari på HBO Nordic, och här har ni en utsökt trailer; 


Nästa vecka kör vi alltså vidare med ytterligare fyra debutanter. Vad tror, tycker och tänker ni själva, blir det ännu en hejdundrandes TV-vår? Prata gärna av er här nedan!

Ja, och gott nytt år för bövelen! 
| 29 december 2016 19:00 |