Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 januari 2021 | 15:00

34 filmer som får uppföljare under 2021

Superhjältar, jättemonster, hemliga agenter och skräckikoner återvänder snart på bioduken.
2021 har mycket att erbjuda oss både på bioduken och streaming, ännu mer med tanke på alla de premiärer som ställdes in förra året. Faktum är att 20 av filmerna nedan skulle ha kommit ut under 2020 (så vi har mest återanvänt förra årets lista. Sorry, not sorry!).

Säga vad man vill om uppföljare, men de blir ofta de största kassasuccéerna - ett bevis på att det bekanta och trygga lockar publik. Alla datum kan förstås ändras, men håll tummarna för att vi snart äntligen återser James Bond, Spider-Man, Neo, Sune, King Kong och inte minst en prins i New York.

Här är 2021 års alla uppföljare, i alfabetisk ordning. Vilka ser du mest fram emot?
 
 
A Quiet Place: Part II (premiär 17 september)

Det är sällan man ser på skräckfilm i en så knäpptyst salong, som när "A Quiet Place" visades på bio. Då såg vi John Krasinski och Emily Blunt kämpa för att överleva bland ljudkänsliga varelser. Krasinski är tillbaka som regissör i uppföljaren som lovar att utforska en bredare del av den postapokalyptiska, monsterbelägrade världen. Läs också listan över 19 skräckfilmer vi ser fram emot under 2021.

Baby-bossen 2: Familjeföretaget (premiär i september)

Bröderna Templeton från första "Baby-bossen" har blivit vuxna, men en ny bebis med entreprenörsanda kliver in i handlingen. Amy Sedaris gör rösten till Tina i den animerade uppföljaren från DreamWorks.

Bamse och vulkanön (premiär i jul)

Bamse-filmerna är väl så nära vi kommer en svensk superhjälte-franchise. Tre filmer om den starka björnen har gjort succé på bioduken på senare år. Julens "Bamse och vulkanön" markerar starten på ännu en filmtrilogi. Johan Glans kliver in i rollen som Lille Skutt.
 
 
Candyman (premiär i höst)

I denna "spirituella uppföljare" till skräckfilmen "Candyman" från 1992 återvänder vi till Chicago, där legenden om ett mordlystet monster började. Manusförfattaren och producenten Jordan Peele lämnar över registolen till Nia DaCosta ("Little Woods").

Coming 2 America (streamingpremiär 5 mars)

Var har du varit, Eddie Murphy? En av 80-talets största komiker gjorde nyss en hyllad comeback i Netflix dramakomedi "Dolemite Is My Name". En fjärde "Snuten i Hollywood" är på gång, men först ska han återbesöka prins Akeem - ni vet, han som kom till New York i den populära komedin från 1988. Filmen släpps globalt på Amazon Prime Video i vår.

Croodarna 2: En ny tid (premiär 26 mars)

För snart åtta år sen mötte vi den älskvärda förhistoriska Croodarna, som just hade klivit ur från sin trygga grotta och upptäckt en vacker ny värld. Äventyret fortsätter i en uppföljare, där de får konkurrens av den mer utvecklade familjen Bettermans. Rösterna åter görs av bland andra Emma Stone och Nicolas Cage.
 
 
Döden på Nilen (premiär 17 september)

Efter stjärnspäckade "Mordet på Orientexpressen" är Kenneth Branagh åter redo för dubbla roller. Han ska åter regissera och förstås spela den skicklige detektiven Hercule Poirot i "Döden på Nilen", ett mordmysterium ombord på ett lyxfartyg. Med på den stjärnspäckade resan finns Gal Gadot och Armie Hammer.

Don't Breathe 2 (premiär i augusti)

I den gastkramande thrillern "Don't Breathe" såg vi tre unga inbrottstjuvar ta sig in hemma hos en blind äldre man med våldsamma tendenser. De fick snabbt ångra sig. Stephen Lang kommer nu tillbaka i en uppföljare. Ryktet säger att han får leka Liam Neeson och rädda en kidnappad flicka.

Escape Room 2 (premiär ej satt)

I den förra skräckfilmen blev sex människor instängda i en labyrint av invecklade rum med mordiska fällor. En överlevde, och nu ska hon ta reda på vem som låg bakom allt. Adam Robitel återvänder som regissör.
 
 
Familjen Addams 2 (premiär 29 oktober)

Den skruvade familjen Addams, med förkärlek för mörk humor och morbida hobbies, återvänder på bioduken lagom till Halloween. Stjärntätt bland originalrösterna: Charlize Theron, Oscar Isaac, Snoop Dogg och Bette Midler är några av de medverkande.

Fast & Furious 9 (premiär 28 maj)

Vin Diesel och Charlize Theron är tillbaka i huvudrollerna, den här gången i sällskap av ännu en hårding - John Cena. I den här actionpackade uppföljaren tar Cypher hjälp av Dominics lillbrorsa Jakob för att hämnas. Regissören Justin Lin är tillbaka bakom ratten och fansen utlovas äntligen #JusticeForHan.

Ghostbusters: Afterlife (premiär 11 november)

Who ya gonna call? Jason Reitman kliver i pappa Ivans fotspår och regisserar denna officiella fortsättning på "Ghostbusters"-filmerna från 1984 och 1989. Bill Murray och Dan Aykroyd finns med på ett hörn, men främst ska vi få följa en grupp tonåringar som tar över spökjägarjobbet.
 
 
Godzilla vs Kong (premiär i mars)

Med två Godzilla-filmer plus "Kong: Skull Island" har Warner Bros lagt en bra grund för sitt Monster-verse. Nu är det dags att låta giganterna mötas i en popcornosande storfilm. Alexander Skarsgård och Millie Bobby Brown finns bland skådisarna som ska undvika att bli nedtrampade i fighten. Adam Wingard ("The Guest") står för regin. Missa inte den efterlängtade trailern!

Halloween Kills (premiär 15 oktober)

Jamie Lee Curtis är tillbaks i rollen som Laurie Strode, som för 40 år sedan blev jagad av den maskerade psykopaten Michael Myers. Han kom efter henne på nytt i en framgångsrik ny "Halloween" häromåret, och det ska visa sig att Alla helgons blodiga natt är långt ifrån över... En sista del i denna trilogi, "Halloween Ends", är planerad till hösten 2022.

Hotell Transylvanien 4 (premiär i augusti)

Fjärde kapitlet i sagan om Greve Dracula (Adam Sandler) och hans monstervänner, som driver världens läbbigaste hotell. Sonys animerade filmserie har lyckats med något unikt - varje ny del blir mer inkomstbringande än den förra.
 
Jackass 4 (premiär 3 september)

Det här är året då Johnny Knoxville samlar ihop polarna Steve-O och Bam Margera för ett sista (?) äventyr. MTV-fenomenet "Jackass" blev känt för 20 år sedan för halsbrytande stunts och galna pranks, men frågan är om inte grabbarna blivit "too old for this shit"? Det sägs att två av huvudpersonerna åkte in på sjukhus redan under andra inspelningsdagen...
 
 
Kung Fury 2 (premiär ej satt)

Svenske David Sandberg (ej att förväxla med "Shazam!"-regissören David F. Sandberg) gjorde viral succé för några år sedan med "Kung Fury", en ohämmad pastisch på 80-talets snutfilmer, Uppföljaren är en långfilm med större budget och stjärnor: Michael Fassbender och Arnold Schwarzenegger ville inte missa det roliga.

Minioner: Berättelsen om Gru (premiär 2 juli)

Jepp, de älskvärda minionerna är tillbaka i sin andra solofilm. Men deras ledare Gru från "Dumma mej" är inte långt borta, och den här filmen lär utforska hur han blev en ondskefull skurk. Steve Carell gör som vanligt rösten till Gru.

Mission: Impossible 7 (premiär 19 november)

Inget är känt om handlingen i den sjunde "Mission: Impossible"-filmen, förutom att Tom Cruise återvänder med flera gamla kollegor som Rebecca Ferguson och Simon Pegg. Spionserien som i år firar 25 år (!) ser ut att sikta på en storslagen final. Den sjunde och åttonde "Mission: Impossible"-filmen filmas samtidigt och kommer att berätta en övergripande story.
 
 
No Time to Die (premiär 7 oktober)

James Bond har gått i pension, men luras ut på ett sista uppdrag. Nya Bondskurkar, nya Bondbrudar, nya Bondbilar och samma gamla martini väntar vår käre 007. Den 25:e filmen om superagenten ska också bli Daniel Craigs sista. Vi ser fram emot att möta Rami Malek som tekniskt begåvad skurk och Lashana Lynch ("Captain Marvel") i rollen som ny 00-agent.

Pelle Kanin 2 - På rymmen (premiär i sommar)

I sommar får barnen följa med tillbaka till bondgården där Pelle Kanin bor med vänner och familj. Men den här gången verkar kaninen ha siktet inställt på den stora världen utanför.

Sing 2 (premiär 22 december)

Det blev en otippad succé för de musikaliska djuren i "Sing" från 2016, så nu är alla tillbaka på scen för en omgång till. Koalabjörnen Buster Moon (Matthew McConaughey) försöker övertala den motvillige rockstjärnan Clay Calloway (spelad av ingen mindre än Bono) till hjälp med en ny show.
 

 
Space Jam 2: A New Legacy (premiär 16 juli)

Om du växte upp under 90-talet så minns du säkert "Space Jam", filmen där Bugs Bunny mötte Michael Jordan i en intergalaktisk basketmatch. Fans har väntat länge på denna uppföljare, där tecknade Looney Tunes-favoriter denna gång tar hjälp av NBA-stjärnan LeBron James.

Spider-Man 3 (premiär 17 december)

Tedje solofilmen för Tom Holland som New York Citys charmigaste superhjälte. Uppföljaren till "Spider-Man: Homecoming" och "Spider-Man: Far From Home" saknar ännu titel. Det ryktas däremot om en rad spännande gästspel från både Andrew Garfield, Tobey Maguire och andra bekanta ansikten från tidigare Spider-Man-filmer.

Spiral: From the Book of Saw (premiär 21 maj)

Chris Rock, av alla människor, har kommit på en idé om hur man kan fortsätta på "Saw"-serien. En urmjölkad skräckfranchise, kan tyckas, men förhoppningsvis lyckas denna spinoff tillföra lite nytt blod i det hela. "Saw" handlade som ni minns om Jigsaw (Tobin Bell) som fångar in och plågar sina offer i djävulska fällor. Den nionde filmen i serien ska ha inspirerats av David Finchers "Seven".
 
 
Sune - uppdrag midsommar (premiär i juni)

Den tredje filmen om familjen Andersson utspelar sig i samhället Myshult där kärlekstrubbel och grannfejder skapar ett annorlunda midsommarfirande. Sune försöker vinna tillbaks Sophie som dumpat honom, men allt går förstås fel.

The Conjuring: The Devil Made Me Do It (premiär 4 juni)

Bakom den snaskiga titeln döljer sig del 3 i "The Conjuring"-serien, om paret Warrens som undersöker paranormala fall och skrämmande fenomen. Här är det dags för ännu en historia inspirerad av verkligheten, om en mördare som påstår sig ha varit besatt av djävulen.

The Hitman's Wife's Bodyguard (premiär 20 augusti)

Den otippat populära buddy-cop/actionkomedin med Ryan Reynolds och Samuel L. Jackson får en tvåa i sommar. Livvakten Michael har svurit på att lägga av med våld, men den går sådär. Lönnmördaren Kincaid och hans fru Sonia (Salma Hayek) behöver åter hans hjälp.
 
 
The Forever Purge (premiär i sommar)

Den femte filmen i "The Purge"-franchisen sägs bli den sista. Än en gång får vi följa händelserna under en blodfylld natt då hela USA bommar igen sina fönster och dörrar - då är nämligen alla brott inklusive mord tillåtna. Vi hoppas på mer skräck och samhällskritik i en ljuvt underhållande blandning.

The Matrix 4 (premiär i december)

Förväntningar blandas med oro när Keanu Reeves återvänder i rollen som Neo. Kan den fjärde filmen bjuda på något lika banbrytande som första "Matrix" var när den kom 1999? Lana Wachowski är tillbaka som ensam regissör och handlingen hålls än så länge hemlig. Det ryktas däremot om att en ung Morpheus dyker upp.

The Suicide Squad (premiär 6 augusti)

Uppföljare, reboot, kalla det vad ni vill - vi tänker ändå ha med "The Suicide Squad" på vår lista. David Ayers ambitiösa film om superskurkarna blev lite av en besvikelse enligt många fans, men allt tyder på att regissören James Gunn har hittat rätt med DC-karaktärerna. Joel Kinnaman och Margot Robbie återvänder i ensemblen, och filmen bekräftades nyligen vara barnförbjuden.
 
 
Top Gun: Maverick (premiär 9 juli)

"Top Gun" hör till 80-talets stora kultfilmer, och mer än 30 år senare är Tom Cruise tillbaka i rollen som gjorde honom stor. Bakom rodret, styret, ratten - eller vad grejen nu heter på ett jetplan - lyfter han mot nya höjder i sin dödsföraktande karriär. Kommer han "take my breath away" än en gång? Miles Teller och Jennifer Connelly syns också i rollistan.

Venom: Let There Be Carnage (premiär 25 juni)

Sonys mörka Marvel-action "Venom" blev en oväntad succé häromåret. Tom Hardy kommer tillbaka med sin demoniske "vän" för att bland annat utmana superskurken Carnage. Enligt ryktet kan Tom Hollands Spider-Man dyka upp för ett gästspel, men ta det med en nypa salt så länge... Säkert är iallafall att Andy Serkis regisserar.

Wonder Woman 1984 (premiär 26 februari)

Sist på listan, men först ut på svenska biodukar (så fort Filmstaden öppnar igen) - Wonder Womans emotsedda återkomst. Nu får Gal Gadot uppleva det glada 80-talet, gosa med Chris Pine igen och kämpa mot en ny skurk, Cheetah, spelad av Kristen Wiig. Men håll förväntningarna på en lagom nivå. Filmen som släpptes i USA kring jul har fått minst sagt blandat mottagande.
| 24 januari 2021 15:00 |