Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 september 2022 | 14:00

3 filmer gör upp om att bli Sveriges Oscarsbidrag

Jens Sjögrens "Jag är Zlatan" och Tarik Salehs "Boy from Heaven" finns med bland de nominerade.
Den svenska Oscarskommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film). Filmerna är:
 
"Jag är Zlatan" av Jens Sjögren
Filmen om Zlatan Ibrahimovics liv är en underdog-historia om grabben från Rosengård som blev världskänd fotbollsstjärna. Sjögren skildrar en uppväxt med motgångar och självtvivel som vänds till seger. Dominic Bajraktari Andersson och Granit Rushiti delar på huvudrollen. "Jag är Zlatan" gick upp på bio i våras och finns nu att streama.
 
"Nelly & Nadine" av Magnus Gertten
Dokumentär om den osannolika kärlekshistorien mellan två kvinnor som blir förälskade i varandra på julaftonen 1944, i Ravensbrücks koncentrationsläger. Nelly Mousset-Vos och Nadine Hwangs hemliga förhållande blev känt först när Nellys barnbarn hittade lådor med en dagbok skriven för 80 år sedan. Filmen hade biopremiär i våras.
 
"Boy from Heaven" av Tarik Saleh
Politisk thriller med Kairos universitetsvärld som spelplan. En fiskarpojke (Tawfeek Barhom) får möjlighet att studera vid det välkända Al-Azhar, men blir indragen i en brutal maktkamp där Fares Fares spelar en central roll. Filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes tidigare i år, där den vann pris för Bästa manus. Vanliga dödliga får se den på bio från 18 november.
 
 

Analys: Tarik Saleh är vårt bästa Oscarshopp

 
Ska vi skicka ännu ett sportdrama efter förra årets "Tigrar", som snabbt föll bort i den första Oscars-gallringen? (Folk kan få för sig att vi bara gör filmer om fotboll.) Eller en dokumentär, en genre som nästan aldrig blir nominerad? (Jag har hört att dokumentärer har en egen kategori.)
 
Under ett år då vi tyvärr inte kan nominera Ruben Östlund (hans "Triangle of Sadness" är engelskspråkig och därmed diskad) läggs min röst på  "The Nile Hilton"-regissören Saleh. Hans arabisktalande "Boy from Heaven" har bäst chanser att ta Sverige framåt i Oscarskampen 2023. Ja, jag har kallat filmen för "konventionell" och ja, jag har fått en lång uppläxning av regissören som inte alls höll med (oklart om han läste mer än själva rubriken). Men "Boy from Heaven" är trots det en skicklig, vass och spännande konspirationsthriller som vi inte behöver skämmas för i Oscarsracet.
 
Fast jag är ärligt talat förvånad att Björn Runges lovande triangeldrama "Bränn alla mina brev" - en film som på pappret prickar in många Oscarskvaliteter - inte ens halkade in på årets shortlist. Hoppas den inte visar sig vara en degig pannkaka som förra årets lika lovande "Utvandrarna".
 
Nu har juryn några veckor på sig att granska de tre filmerna närmare innan Sveriges officiella bidrag till 2023 års Oscarsgala utses. Vår officiella Oscarskandidat utnämns den 22 september. Vem hejar ni på?
| 1 september 2022 14:00 |