Film

Skribent

Rebecca Unnerud

4 juni 2015 | 17:00

3 anledningar till varför 1999 är det bästa filmåret

Keanu Reeves valde det röda pillret och Haley Joel Osment såg döda människor. Rebecca Unnerud tycker att millenniets bästa filmer sparades till sist.
Mitt favoritfilm-decennium är 90-talet eftersom jag var barn/tonåring under denna tid och började sluka film. Egentligen tycker jag att det kom ännu bättre och viktigare filmer under New Hollywood-eran på 60- och 70-talet. Det är få filmer som slår ”Taxi Driver”, ”Gökboet”, ”Gudfadern”, ”Easy Rider”, ”Chinatown”, ”Rosemary´s Baby”, Mandomsprovet”, ”Annie Hall” och så vidare… men om vi ska snacka ett specifikt år blir det 90-tal och närmare bestämt 1999. 

Året innan milleniumskiftet kom det en hel hög filmer som inte bara betydde mycket för mig just då utan som också har visat sig, såhär över 15 år senare, vara moderna klassiker och fortfarande ligger mig varmt om hjärtat. 

1. Fantastiska dramer
Allt om min mamma, American Beauty, Boys Don´t Cry, Ciderhusreglerna, Den gröna milen, Magnolia, Stulna år, The Straight Story, The Virgin Suicides… 

Särskilt Sam Mendes ”American Beauty”, Kimberly Pierces ”Boy's Don't Cry” och Paul Thomas Andersons ”Magnolia” är filmer jag fullkomligt älskar och har sett om hur många gånger som helst. ”American Beauty” tycker jag är den perfekta filmen på alla plan, ”Boys Don´t Cry” är en av de filmer som berört mig mest och som gripande diskuterar problematiken med att identifieras utifrån sitt kön och ”Magnolia” uppvisar fantastisk skådespelarkonst. James Mangolds ”Stulna år” är en riktigt stark film med endast kvinnor i de bärande rollerna, sällsynt då som nu. 

2. Ett modigt filmår
Sjätte sinnet, Matrix, Fight Club, Eyes Wide Shut, I huvudet på John Malkovich… 

”Sjätte sinnet” och ”Matrix” förnyade sina respektive genrer och fick både kritiker och publik att jubla, Stanley Kubrick gjorde en väldigt konstig och modig sista film innan han gick bort, ”Fight Club” var banbrytande och kom att inspirera många efterkommande filmer och ”I huvudet på John Malkovich” var skönt skruvad och gav Cameron Diaz en roll som gick ut på att vara annat än snygg, sexig och singel. Det känns som att -99 visade upp nya slags filmer som kändes väldigt moderna och spännande, tyvärr har 2000-talet inte alltid hängt på utan istället satsat på uppföljare och remakes.

3. Några personliga favoriter
Arlington Road, The Talented Mr. Ripley, Deep Blue Sea, Brokedown Palace, En djävulsk romans, Notting Hill, Tsatsiki morsan och polisen…

Under detta år kom det filmer som kanske inte är mästerverk men som av olika anledningar blivit personliga favoriter och som jag har sett otaliga gånger, exempelvis mina favoritthrillers - ”Arlington Road”, ”The Talented Mr. Ripley" - och den ultimata romcomen ”Notting Hill”

Några andra sevärda filmer som kom detta år: Election, Ängeln på sjunde trappsteget, The Hurricane, Any Given Sunday, Man in the moon, The Insider, Noll tolerans, Vägen ut, Tomten är far till alla barnen, 10 orsaker att hata dig, Sleepy Hollow, Toy Story 2, Three Kings, Järnjätten, The Blair Witch Project. 

Vilket filmår tycker du är det bästa? Kommentera nedan.
| 4 juni 2015 17:00 |