Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

15 april 2017 | 11:00

27 grymma tv-serier med högst 8 timmars total speltid

För den som gillar TV-serier är tiderna goda. Det finns ett nästintill oändligt utbud av riktigt bra serier, spridda över ett stort antal streamingtjänster. Dessvärre finns det nästan lika många måsten i livet. I mån av tid tvingas vi därför, allt för ofta, att lägga serier på den där "Att se"-listan som ständigt växer sig större. Här har du en lista över 27 sevärda serier som du hinner se klart redan idag!
Det var inte många år sedan vi svenskar fick vänta i flera månader på att en serie skulle leta sig från USA över Atlanten till Sverige och våra TV-apparater. Kvällarna fick planeras runt det enda tillfälle ditt program skulle visas (bortsett från någon repris vid 02.30 möjligtvis) och om du missade det - ja, då fick du gott vänta på DVD:n. Antalet TV-serier på våra "Att se"-listor var av rent utbudsmässiga skäl trots allt ganska överkomliga. 
 
2017 lever vi i en helt annan verklighet. Med en hel drös av lagliga streamingtjänster och play-appar som tillsammans erbjuder ett nästintill oändligt utbud av serier, med nya avsnitt tillgängliga samtidigt över stora delar av världen. Det är helt klart en utveckling i rätt riktning.
 
Men. Allteftersom dina favoritserier fortsätter att rulla på, säsong efter säsong, samtidigt som nya intressanta projekt dyker upp i en allt större utsträckning så växer sig TV-djungeln tätare. När du väl får en lucka med lite tid till övers: vilken serie orkar du börja på?
 
Här nedan har jag satt ihop en lista av 27 grymma serier som alla är sevärda av en eller annan anledning. Jag har valt att sortera dem i speltidsordning. Tiden avser hur lång tid du behöver lägga för att se klart samtliga avsnitt av serien och jag har satt ett maxtak på högst 8 timmar/serie. Samtliga serier finns tillgängliga just nu i någon laglig streamingtjänst i Sverige. Det finns såklart många fler serier jag hade velat lägga till som hamnar utanför; "Top of the Lake", "Legion" och "Atlanta" för att nämna några - men dessa finns alltså i nuläget inte tillgängliga på någon streamingtjänst här. 
 
"Dice" (2 h 30 min)
För er som minns komikern Andrew "Dice" Clay, som hade sin storhetstid i slutet av 80-talet, är detta ett måste. För alla oss andra är det tack vare ett gäng gästskådespel ändå en serie som kommer att underhålla de flesta! Tillgänglig hos HBO Nordic.
 
"Fleabag" (2 h 30 min)
 "Fleabag" är en av förra årets mest hyllade nya brittiska serier. Finns tillgänglig hos Amazon Prime.
 
"Better Things" (3 h 30 min)
Pamela Adlon spelar Sam Fox, en ensamstående trebarnsmamma som balanserar jobb och familj på ett väldigt underhållande men gripande sätt. Finns tillgänglig hos HBO Nordic.
 
"Insecure" (3 h 30 min)
Issa Rae har skapat och spelar huvudrollen i "Insecure", en komediserie som låter oss få en inblick i hur livet som afroamerikansk kvinna kan se ut idag. Finns tillgänglig hos HBO Nordic. 
 
"Crashing" (3 h 45 min)
En serie löst baserad på komikern Pete Holmes verkliga liv. Varje avsnitt tvingas Pete att crasha på någon känd komikers soffa medan han själv jobbar på sin egen standup-karriär. Finns tillgänglig hos HBO Nordic. 
 
"Easy" (3 h 45 min)
"Easy" är en serie skapad av Joe Swanberg där varje avsnitt är fristående från varandra. Det genomgående temat är att alla bor i Chicago. I ett av avsnitten möter vi Malin Åkerman och Orlando Bloom som spelar ett par i behov av lite nya moves i sängen. Finns tillgänglig hos Netflix.
 
"Swedish Dicks" (4 h 0 min)
Johan Glans och Peter Stormare är privatdetektiver i Los Angeles med gästinhopp av bland andra Keanu Reeves och Jane Levy. Finns tillgänglig hos Viaplay.
 
"The Jinx" (4 h 15 min)
Vi var många som reagerade över livsödena i "Making a Murderer", "The Jinx" är dokumentärserien som fokuserar på det motsatta. En snuskigt rik mördare (vad det verkar) som tycks komma undan, gång på gång. Oerhört gripande och läskig. Finns tillgänglig hos HBO Nordic.
 
"Vice Principals" (4 h 15 min) 
Två vicerektorer tävlar om att få ta över som skolans högsta höns. Danny McBride och Walton Goggins visar på komiskt guld flera gånger om under säsongens dryga fyra timmar. Den serie på listan som troligtvis passar bäst åt att avnjutas medan du är bakis. Finns tillgänglig hos HBO Nordic.
 
"Divorce" (5 h 0 min)
Sarah Jessica Parker är tillbaka hos HBO med en skilsmässohistoria tagen ur den svartaste av komik. Stackars barn säger jag bara. Finns tillgänglig hos HBO Nordic.
 
"Master of None" (5 h 0 min)
Komikern Aziz Ansari har både skapat den prisbelönta serien samt spelar huvudrollen i den. En vackert berättad romantisk dramakomedi. Finns tillgänglig hos Netflix.
 
"Veni Vidi Vici" (5 h 30 min)
 Okej, nu fuskar jag lite här. Endast halva säsongen finns tillgänglig i nuläget, men jag tycker ändå att ni ska ha "Veni Vidi Vici" i åtanke och ge Viaplays originalproduktion en chans! Handlar om en misslyckad dansk regissör som tvingas sadla om och regissera porrfilmer. Finns tillgänglig hos Viaplay.
 
"Dirk Gentlys holistiska detektivbyrå" (5 h 45 min)
Fullständigt urflippad serie med självaste Frodo (Elijah Wood) i en av huvudrollerna! Om du gillar gåtor, mysterier och att bli ordentligt underhållen så är detta en serie du bara måste se. Finns tillgänglig hos Netflix.
 
"Show Me A Hero" (5 h 45 min) 
Oscar Isaac i en av listans tyngsta serier. Det här är inget för den som är ute efter en trevlig stund utan förbered dig på grymma skådespelarinsatser i en serie som behandlar rasism och utanförskap genom ögonen på en ansträngd politiker. Baserad på verkliga händelser. Finns tillgänglig hos HBO Nordic.
 
"The Girlfriend Experience" (5 h 45 min)
Riley Keough (Elvis Presleys barnbarn) spelar juridikstudenten som får smak på livet som lyxprostituerad. En enormt välspelad och välskriven serie med självaste Steven Soderbergh som producent. Väldigt mycket naket, så den som är känslig för sånt bör hålla sig undan - alla ni andra gör rätt i att ge den en chans! Finns tillgänglig hos C More.
 
"3%" (6 h 0 min)
"3%" är Netflix första egenproducerade TV-serie från Brasilien. Vi befinner oss i en framtid lik den i "Hunger Games"-serien där endast en liten del av befolkningen tillåts leva i lyx medan resten av världen svälter. Genom att klara vissa prov kan du bli en av de tre procenten som lyckas gå vidare. Finns tillgänglig hos Netflix.
 
"Big Little Lies" (6 h 0 min)
Den stjärnspäckade HBO-serien har hyllats världen över för sitt sätt att berätta en väldigt spännande historia. I rollerna ser vi bland andra Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Alexander Skarsgård och Shailene Woodley. Finns tillgänglig hos HBO Nordic.
 
"The Night Manager" (6 h 0 min)
Tom Hiddlestons och Hugh Lauries lilla spiondrama plockade hem ett gäng priser på Golden Globe-galan tidigare i år. Hiddlestons prestation har också fått många Bondnördar att hoppas på att vi i "The Night Manager" fått träffa nästa James Bond. Finns tillgänglig hos C More.
 
"One Day at a Time" (6 h 15 min)
Redan i början av januari dök "One Day at a Time" upp och överraskade världens kritikerkår. Serien har hyllats för sitt sätt att berätta och lyfta väldigt viktiga frågor. Aldrig har jag blivit så rörd av en sitcom! Finns tillgänglig hos Netflix.
 
A Series of Unfortunate Events (6 h 30 min)
Netflix låter oss lära känna sykonen Baudelaires olycksala liv. Neil Patrick Harris dyker upp som Count Olaf i ett gäng olika utklädnader i jakten på syskonens enorma arv. Finns tillgänglig hos Netflix.
 
"Stranger Things" (6 h 30 min)
Få av er har nog missat att "Stranger Things" dök upp under sommaren förra året. En skräckhyllning till det glada 80-talet, som går att se klart på blotta 6 timmar och 30 minuter! Finns tillgänglig hos Netflix.
 
"Bonusfamiljen" (7 h 15 min)
Den tokhyllade svenska SVT-serien "Bonusfamiljen" kommer senare i år att dyka upp hos Netflix som en av deras originalproduktioner. Men redan nu finns den tillgänglig hos SVT Play.
 
"The OA" (7 h 15 min)
En blind flicka försvinner spårlöst från sin familj. När hon många år senare, till sin familjs stora glädje, hittas så har hon fått synen åter. "The OA" är en poetisk historia om liv och död. Finns tillgänglig hos Netflix.
 
"Quarry" (7 h 30 min)
En man återvänder från kriget i Vietnam. Efter en serie oförutsägbara händelser tvingas han börja arbeta som lönnmördare. Säsongsfinalen bjuder på en av förra årets bästa scener, en one take-krigsscen från Vietnam som garanterat kommer blow you away. Finns tillgänglig hos HBO Nordic.
 
"Taboo" (7 h 30 min)
Tom Hardy, grymtandes i skitiga kläder och hög hatt. Seriöst, blir det bättre än så? Hardys "Taboo"  finns tillgänglig hos HBO Nordic.
 
"Flesh and Bone" (7 h 45 min)
Balettedansösen Claire Robbins får chansen att visa framfötterna i en ny uppsättning. Om du gillade "Black Swan" är det här en serie för dig! Finns tillgänglig hos C More.
 
"O.J. Made in America" (7 h 45 min)
 
Oscarsvinnare i kategorin bästa dokumentärfilm, en oerhört välförtjänt vinst. O.J. Simpsons liv är av förklarliga själv väldigt förknippade med en viss rättegång, i denna dokumentär får vi däremot både följa hans liv som hyllad idrottsman och livet efter rättegången - och vad som ledde till att han tillslut hamnade bakom galler. Finns tillgänglig på SVT Play.
 
Förhoppningsvis har du lyckats hitta en och annan ny TV-serie att plöja igenom nästa gång det finns en lucka med tid till övers! Vilken serie är du mest sugen på? Vilka har jag missat?
 
| 15 april 2017 11:00 |