Film

Skribent

MovieZine

12 februari 2012 | 01:01

25 saker du inte visste om Star Wars

Star Wars kommer återigen på biograferna med "Star Wars: Episod 1 - Det mörka hotet" som öppningsfilm. Här kommer 25 saker som du kanske inte visste om den klassiska rymdsagan.
1977 gick rymdsagan "Star Wars" upp på biograferna som räddade filmbolaget Fox från en eventuell konkurs. Den anonyme filmmakaren George Lucas fick dock slita ont för att slutföra sin science fiction-film. Mycket problem på vägen blev det, men med hjälp av envishet och välbehövlig kaxighet lyckades Lucas få filmen slutförd.

Idag är det den film som räknas som en av de främsta filmklassikerna och den lyckades förändra synen på science fiction och specialeffekter. MovieZine har listat 25 saker som troligtvis kan vara oväntade och väldigt intressanta anekdoter om Star Wars-sagan.

1. Den mandoloriska prisjägaren Boba Fett skapades av hör och häpna Joe Johnston ("Captain America: The First Avenger") tillsammans med den legendariske Star Wars-designern Ralph McQuarrie.

2. George Lucas ursprungliga plan för Darth Vader var att göra honom till en intergalaktisk prisjägare, men när Vader istället blev en av kejsarens lakejer återanvände Lucas prisjägar-idéen till karaktären Boba Fett. Dessutom övervägde Lucas att låta Dath Vader och Boba Fett vara bröder i de första filmerna (Del 1-3), men insåg så småningom att det skulle bli alltför konstlat.

3. George Lucas blev erbjuden att regissera "Apocalypse Now" av hans gode vän Francis Ford Coppola, något som aldrig blev av. Men skulle han ha gjort det, hade Lucas gjort till bekostnad av "Star Wars" som isåfall aldrig skulle ha blivit av 1977. Idag vet vi att det slutade med att Coppola själv regisserade filmen och vad Lucas valde att sysselsätta sig med är heller ingen välbevarad hemlighet.

4. En av de mer älskade karaktärerna i "Star Wars", Han Solo var ursprungligen tänkt att vara en grönhyad utomjording med gälar. Han skulle också ha varit en hemlig detektiv, istället för en smugglare och skojare. Lucas höll fast vid de planerna ända till de första manusutkasten var avklarade. Men till slut lät Lucas Solo bli en människa för att han och Luke och Leia skulle kunna komma närmare varandra och bygga upp en relation. Sedermera blev det Chewbacca som fick axla rollen som utomjordisk hjälpreda.

5. På tal om Chewbacca så är den karaktären inspirerad av Lucas hund, en Alaskan Malamute som hette Indiana. Dock så kommer ordet "Wookiee" från Lucas första film "THX-1138", från denna replik: "I think I just ran over a Wookiee". Hundnamnet hamnade slutligen i en annan stor filmserie om en äventyrare som regisserades av vännen Steven Spielberg, "Indiana Jones".

6. Yodas ursprungliga namn var faktiskt Buffy (!). I de första manusutkasten möter Luke ett övernaturligt väsen vid namn Buffy, eller Bunden Debannen. Lucas beskrev själv Buffy som väldigt gammal - tre eller fyra tusen år och Lucas drog slutsatsen att Luke skulle bli den utvalda, den mänskliga Buffy. I de senare utkasten skulle Yoda vara en liten groda och ha det fullständiga namnet, Minch Yoda.

7. Stanley Kubrick höll chockerande nog på att ta död på "Star Wars". Anledningen vara att samtidigt som "Star Wars" spelades in höll Stanley Kubrick på att spela in "The Shining". Båda inspelningarna delade på utrymmet i den trånga inspelningsstudion. En väldig brand drabbade studio 3 vid Elstree Studios och det förstörde mycket av inspelningsplatsen för "The Shining". Det utmynnade i att "Star Wars" fick lämna över delar av sin inspelningssplats till "The Shining" vars inspelning drog över tiden, mycket på grund att Kubrick ville tänka över sin film lugnt och metodiskt.

8. George Lucas baserade karaktären Han Solo på sin gode vän, regissören Francis Ford Coppola.

9. När filmbolaget 20th Century Fox försökte distribuera filmen "Star Wars" i USA  var det mindre än 40 biografer som gick med på att visa filmen. Som en nödvändig lösning hotade Fox alla biografer som vägrade visa "Star Wars" att de inte skulle få rättigheterna att visa den potentiella blockbustern "The Other Side of Midnight". Filmen blev dock inte så framgångsrik som man hade räknat med, utan spelade knappt in 10% av vad "Star Wars" lyckades spela in.

10. Produktionen med "Star Wars" var så fylld med problem att George Lucas blev totalt utmattad och fick problem med hälsan. Han blev tvungen att lägga in sig på sjukhus efter att ha fått högt blodtryck.

11. George Lucas avstod från den sedvanliga lönen för manusförfattare och regissörer och begärde att få den blygsamma ersättningen 175 000 dollar och 40% av produkträttigheterna. Efter floppen med "Doctor Dolittle" som resulterade i stora kostnader såg studiocheferna inga förtjänster med en sådan affär och gick därför med på det. Produktförsäljningen med "Star Wars" har sedan dess genererat i många miljoner dollar och Lucas fick därmed möjligheten att göra sina egna filmer utanför det system han tidigare hade nedvärderat. Produkträttigheter är nu en stor och viktig del av alla filmkontrakt.

12. George Lucas kom på namnet R2-D2 under förberedelserna av "American Graffiti". En i ljudteamet ville att Lucas skulle skaffa "Reel #2 of the Second Dialogue track". Så småningom fick det smeknamnet  R2-D2. Lucas gillade klangen av namnet och la det på minnet för att kunna använda det i framtiden.

13. James Caan, Al Pacino, Jack Nicholson, Robert De Niro och Burt Reynolds tackade alla nej till att spela rollen som Han Solo.

14. Filmbolaget 20th Century Fox släppte 20 filmer per år på 70-talet, men den oväntade succén med "Star Wars" resulterade i att de kunde enbart släppa sju nya filmer under hela 1978. Ett angenämt problem för ett filmbolag som var på väg att gå i konkurs innan framgången med "Star Wars".

15. Harrison Ford och Mark Hamill fånade sig och var aldrig engagerade i sina jobb som skådespelare när den välrenommerade skådespelaren Alec Guinness inte befann sig på inspelningssplatsen. När Guinness väl var på plats uppförde de sig mycket mer professionellt.

16. George Lucas var så övertygad att "Star Wars" skulle floppa att han inte medverkade på premiären. Istället åkte han till Hawaii på semester med hans gode vän Steven Spielberg, där de jobbade fram idén om en äventyrare, vid namn Indiana Jones som resulterade i filmen "Jakten på den försvunna skatten".

17. Irvin Kershner regisserade "Rymdimperiet slår tillbaka", men Lucas regisserade faktiskt en scen i filmen. Scenen med medicinroboten 2-1B som pratar med Luke Skywalker när han får sin flygdräkt regisserades av ingen mindre än producenten Lucas. Han regisserade även de nya scenerna med Wampa som togs med i Special Edition från 1997 och de reviderade scenerna med Vaders konversation med kejsaren kan vi se i den senaste versionen av filmen.

18. Irvin Kershner tackade faktiskt nej till att regissera "Rymdimperet slår tillbaka", då han ansåg att det skulle bli för svårt att toppa succén med "Star Wars". Han tog dock jobbet när hans agent övertalade honom att inte missa chansen att göra uppföljaren till en av världshistoriens populäraste filmer.

19. Steven Spielberg var George Lucas första val till att regissera "Jedins återkomst", men Spielberg blev tvungen att tacka nej för att han var medlem i Directors Guild. Lucas anlitade då den relativt okända walesiska regissören Richard Marquand.

20. George Lucas gillade inte Richard Marquands val att ge rollen som den onde kejsaren till Ian McDiarmid. Men Lucas ändrade så småningom åsikt och han gav till och med McDiarmid rollen som den yngre versionen av karaktären i de tre filmerna som utspelar sig före originaltrilogin.

21. Skådespelaren Ian McDiarmid baserade sin karaktärs (kejsaren) karaktäristiska röst på den japanska metoden av att använda magen för att skydda sig själv. Resultatet blev ett märkligt hest och mörkt kraxande som Lucas kom fram till var helt perfekt för karaktären Palpatine.

22. När produktionen av "Star Wars" inleddes hade filmen titeln "Adventures of Luke Starkiller, as taken from the Journal of the Whills, Saga I: The Star Wars". Det kortades ned som vi vet idag till "Star Wars" och Luke Starkillers namn ändrades till Luke Skywalker.

23. Star Wars är den mest sålda leksaksprodukten någonsin, med 250 miljoner sålda figurer mellan 1978 och 1986.

24. Alec Guinness fruktansvärda avsky med att jobba med "Star Wars" gjorde att Guinness själv presenterade idén med sin karaktärs olycksaliga öde för att han skulle slippa bli involverad i "Rymdimperiet slår tillbaka". Guinness påstod själv att han hade kastat alla brev från sina Star Wars-fans utan att ens ha öppnat dem.

25. George Lucas ursprungliga plan för musiken i "Star Wars" var att använda exakt samma klassiska musik som Stanley Kubrick hade använt till "2001: A Space Odyssey". Men det var innan Steven Spielberg introducerade honom för John Williams. Lucas och Williams kom överens om att använda sig av en klassisk romantisk musikstil från 1800-talet med ett frisinnat användande av ledmotivet till musiken. Eftersom filmen skulle visa något världen aldrig har sett förut var musiken tvungen att fungera som ett känslomässigt ankare som biopubliken skulle kunna relatera till.
| 12 februari 2012 01:01 |