Film

Skribent

MovieZine

7 februari 2022 | 17:00

24 filmer som får uppföljare under 2022

Uppföljare... Du kan älska dem, du kan hata dem, du vet att du kommer att se dem. I år återser vi bland annat Thor, Dumbledore och Benoit Blanc i nya filmer.
Sci-fi-spektaklet "Avatar", animerade "Minioner" och kultklassikern "Hocus Pocus" är några av de älskade filmer som får en uppföljare i år. Tom Cruise återvänder till en av sina tidigaste roller i "Top Gun: Maverick" och Arnold Schwarzenegger filmar med en svensk regissör när hyllade kortfilmen "Kung Fury" får en fortsättning som långfilm. Här är vår snabbguide till alla de tvåor, treor, fyror och femmor som filmåret 2022 har att bjuda på.
 
 
Scream - nu på bio

Nummer fem i slasherserien där maskerade mördare jagat kåta tonåringar sedan 1996. Duon bakom "Ready or Not" tar över facklan från Wes Craven och har gjort en underhållande och stundtals brutal homage till originalet.

Pelle Kanin 2: På rymmen - nu på bio

Här får barnen följa med tillbaka till bondgården där Pelle Kanin bor med vänner och familj. Men den här gången verkar kaninen ha siktet inställt på den stora världen utanför.

Don’t Breathe 2 - ute nu

I den nagelbitande thrillern "Don't Breathe" såg vi tre unga rånare bryta sig in hos en blind man, något som de snabbt fick ångra. Nu är Stephen Lang tillbaka i rollen, och skurken blir hjälte när en elvaårig flicka behöver hans hjälp. Tvåan gick direkt till video-on-demand.
 
 
Hotell Transsylvanien: Ombytta roller - ute nu

Nya äventyr för de animerade monstren. På grund av en ny uppfinning som löper amok förvandlas de nu till människor - vilken skräck! Sonys framgångsrika filmserie får dock klara sig utan Adam Sandler, som gjort rösten till Dracula i tre filmer. Den senaste finns att streama på Amazon Prime Video.

Döden på Nilen - 11 februari

En båt kommer lastad med mord, mysterier och en mängd misstänkta. Uppföljaren till "Mordet på Orientexpressen" bjuder på mer Agatha Christie-spänning med Kenneth Branagh tillbaka i rollen som mästerdetektiven Hercule Poirot, vars egyptiska semester får ett abrupt slut.

Sonic the Hedgehog 2 - 1 april

TV-spelsfilmer är en knepig genre, de flesta lever inte upp till förväntningarna. Men där lyckades "Sonic the Hedgehog" överraska. En tokcharmig blå igelkott klarade steget till bioduken galant, och Jim Carreys excentriska skurk var bara grädden på moset. Båda är tillbaka i vår.
 
 
Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter - 8 april

Den tredje filmen i "Fantastiska vidunder"-serien, som i sin tur är prequels till "Harry Potter"-filmerna. Vi ska tillbaka till Hogwarts där rektor Albus Dumbledore (Jude Lag) uppenbarligen har hemligheter. Mads Mikkelsen ersätter Johnny Depp i rollen som ärkefienden, Grindelwald.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness - 4 maj

Efter dramatiska händelser i "Spider-Man: No Way Home" är det läge att knacka på hos Doctor Strange och se hur han egentligen mår. Regissören Sam Raimi är tillbaka i Marvels universum och utlovar något mer skräckfyllt än vad vi är vana vid. Uppföljare till "Doctor Strange" (2016) och den 28:e filmen i MCU.

Top Gun: Maverick - 27 maj

Tom Cruise har inte haft någon vidare tur med sina filmer under pandemin, då flera har blivit framskjutna. I väntan på mer "Mission: Impossible" (sommaren 2023) kan vi iallafall få hänga med Maverick upp i skyn i adrenalinladdad fighterpilot-action. Hela 36 år efter den kultförklarade originalfilmen!
 
 
Jackass Forever - i vår

Knäppgökarna som inte räds smärtsamma utmaningar har visst spelat in en fjärde film. Här återser vi Johnny Knoxville och flera ur Jackass-gänget ihop med nya idioter. Hade USA-premiär i helgen där den verkar göra succé, men det är osäkert om "Jackass Forever" kommer gå upp på bio i Sverige. Håll utkik på video-on-demand i vår/sommar.

Jurassic World Dominion - 10 juni

I den sjätte "Jurassic"-rullen har dinosaurierna flytt från sina burar och står redo att sprida kaos ute i världen. Det är ett spännande upplägg som regissören Colin Trevorrow har att leka med. Och att Sam Neill, Laura Dern och Jeff Goldblum återförenas 29 år efter "Jurassic Park" är en stor bonus för alla fans!

Minioner: Berättelsen om Gru - 1 juli

Jepp, de älskvärda minionerna är tillbaka i sin andra solofilm. Men deras ledare Gru från "Dumma mej" är inte långt borta, och den här filmen lär utforska hur han blev en ondskefull skurk. Steve Carell gör som vanligt rösten till Gru.
 
 
Downton Abbey: En ny era - 8 juli

Årets händelse för alla som älskar brittiska kostymdraman. Den enormt populära tv-serien fick en succéfilm häromåret och nu är det dags för ett återbesök. Den här gången reser karaktärerna till södra Frankrike. Ombyte förnöjer?

Thor: Love and Thunder - 8 juli

Sommarens stora superhjältefilm. Härlige Taika Waititi gjorde MCU kul igen med sin sköna spinn på sagan om åskguden i "Thor: Ragnarök". Nu är han tillbaka i registolen och Chris Hemsworth får axla en egen solofilm för fjärde gången. Christian Bale spelar skurk, och Natalie Portmans Jane ryktas ta över Thors hammare...

After Ever Happy - 24 augusti

Bekännelse: jag såg den första "After" på bio som en ironisk grej, och fnittrade som en liten skolflicka åt den "heta" romansen och alla cheesy intriger. Men de här filmerna har visst sin målgrupp, och nu kommer den fjärde (!) filmen om Tessa och Hardins minst sagt komplicerade relation.
 
 
Spider-Man: Across the Spider-Verse - Part One - 7 oktober

Fortsättningen på "Spider-Man: Into the Spider-Verse", som blev en otippad jättehit för Sony, tar Miles Morales längre in i alternativa universum och häftigt animerade världar. En hel trilogi ska det bli innan han är klar.

Halloween Ends - 14 oktober

På tal om trilogier, Michael Myers lever ännu - är det här han möter sitt slut? Jamie Lee Curtis är tillbaka i rollen som Laurie Strode, som hon spelade för första gången i "Alla helgons blodiga natt" år 1978. Den här historien sägs ta vid några år efter det senaste blodbadet i "Halloween Kills".

Hocus Pocus 2 - i oktober

Tre unga kvinnor råkar låta systrarna Sanderson komma tillbaka till nutida Salem. Sarah Jessica Parker, Kathy Najimy och Bette Midler får återigen spela häxor i en uppföljare till en kär halloween-klassiker, nästan 30 år senare.
 
 
Black Panther: Wakanda Forever - 11 november

En av årets mest efterlängtade filmer är uppföljaren till "Black Panther", den banbrytande superhjältefilmen som cementerade Chadwick Bosemans stjärnstatus. Det är inte helt officiellt hur filmen kommer att hantera skådespelarens alltför tidiga död, men det kan bli Shuri (Letitia Wright) som tar över manteln.

Creed III - 25 november

Det som började som en spinoff på "Rocky"-filmerna har nu blivit en egen, framgångsrik franchise som går hem såväl hos kritiker som publik. Den här gången sitter Michael B. Jordan själv i registolen, samtidigt som hans boxningsproffs ska möta en ny motståndare, spelad av Jonathan Majors ("Lovecraft Country").

Knives Out 2 - i höst

Rian Johnson har rest till Grekland för att spela in sin uppföljare till "Knives Out", den mycket underhållande whodunnit-deckaren med Daniel Craig som den skicklige detektiven med lustig dialekt. Den nya ensemblen består av Dave Bautista, Kathryn Hahn, Janelle Monáe, Ethan Hawke, Jesica Henwick och Kate Hudson, men handlingen är ännu okänd. Tvåan - och den planerade del tre - går direkt till Netflix som ett av deras dyraste inköp hittills.
 
 
Avatar 2 - 14 december

2009 släppte James Cameron sin massiva sci-fi "Avatar", en film som länge höll rekordet som den mest inkomstbringande genom tiderna. Frågan är om "Avatar 2" kan upprepa en bråkdel av succén, eller om folk inte längre blir lika imponerande av blåa gubbar på främmande planeter? Cameron har iallafall ambitiösa planer: det här är bara den första uppföljaren av totalt fyra planerade. Bara de inte flyttar på premiärdatumet igen...

Aquaman and the Lost Kingdom - 16 december

DC:s otippade succé "Aquaman" är fortfarande studions mest inkomstbringande superhjältefilm. Nu får Jason Momoa och regissören James Wan dyka in i nya undervattensäventyr. Handlingen hålls hemlig, men vi vet att skådespelare som Patrick Wilson, Dolph Lundgren och Amber Heard får upprepa sina roller.

Kung Fury 2 - 2022

Svenske David Sandberg (ej att förväxla med "Shazam!"-regissören David F. Sandberg) gjorde viral succé för några år sedan med "Kung Fury", en ohämmad pastisch på 80-talets snutfilmer, Uppföljaren är en långfilm med större budget och stjärnor: Michael Fassbender och Arnold Schwarzenegger ville inte missa det roliga. Men blir den verkligen klar i år? Vi hoppas.
 
Vilka av filmerna tänker ni inte missa? Kommentera gärna.
| 7 februari 2022 17:00 |