Serie

Skribent

Jenny Ahonen

26 november 2015 | 13:00

23 citat som framkallar gåshud hos varje "Lost"-fan

Drygt fem år har passerat sedan sista avsnittet sändes. Hur väl kommer du ihåg serien, och dess starkaste scener?
Citatmaskinen Sawyers underhållande förolämpningar i alla ära. Under sina 6 säsonger i rutan bjöd "Lost" på mängder av one-liners som lockade till skratt, men också en rad repliker som skickade kittlande rysningar genom kroppen.

Här är 23 "Lost"-citat som väcker minnen.



1. "If we can't live together, we're going to die alone."


Jack förtydligar sin ledarstil när han försöker skapa sämja bland de strandade på ön, i "White Rabbit" (säsong 1).



2. "There's a new sheriff in town, boys. Y'all best get used to it."


Sawyer presenterar en helt annan typ av ledarstil, och visar samtidigt hur en lurendrejare får saker och ting gjorda, i "The Long Con" (säsong 2).



3. "There are two sides, two players. One is light, the other is dark."


Locke förklarar för Walt hur man spelar backgammon, och introducerar samtidigt tittarna för seriens handling, i pilotavsnittet (säsong 1).



4. "One of them isn't in the manifest. He wasn't on the plane."


I "Raised by Another" (säsong 1) har Hurley samlat in namnen på alla på stranden, för att jämföra med namnen på listan över passagerare som reste med planet som kraschlandade. Men han har fått in ett namn för mycket. 



5. "We're not the only people on this island and we all know it!"


Locke säger det alla tänker, i "...In Translation" (säsong 1).



6. "Others! OTHERS!"


I "Adrift" (säsong 2) har Jin fortfarande händerna bakbundna när han med andan i halsen och panik i rösten försöker varna Sawyer och Michael. De har knappt hunnit förstå vad han säger när "de andra" syns närma sig, med bestämda steg och primitiva vapen. 



7. "The thing is, we're gonna have to take the boy."


Sawyer, Jin, Michael och Michaels son Walt befinner sig på en flotte för att försöka ta sig från ön, när de i "Exodus" (säsong 1) stöter på en främmande båt en bit ut på havet. Först är stämningen uppsluppen! Lättnad! Jubel! Sen blir den kuslig. Något är konstigt med båtens besättning.



8. "The numbers are bad! THE NUMBERS ARE BAD!"


4. 8. 15. 16. 23. 42. När Hurley i "Exodus" (säsong 1) får syn på sifferserien som står ingraverad på den lucka som Locke har hittat i djungeln tror han knappt sina ögon. Numrena har spelat en stor roll i hans liv, och han är inte glad att återse dem.



9. "I've looked into the eye of this island, and what I saw was beautiful."


Locke låter nyfrälst när han i "The White Rabbit" (säsong 1) försöker förklara för Jack vad det var han var med om när han mötte det mystiska rökmonstret i djungeln.



10. "You speak to me as though I'm your brother."


Mr Eko skulle nog inte velat beskriva sitt möte med rökmonstret - i "The Cost of Living" (säsong 3) - i lika positiva ordalag som Locke.



11. "Heeelp meee!"


I en liten stuga i djungeln hör Locke en man vädja honom om hjälp, i "The Man Behind the Curtain" (säsong 3). Kan det verkligen vara Jacob, den gudalika karaktär som "de andra" talar om?



12. "Theresa falls up the stairs, Theresa falls down the stairs."


Många av de kraschlandade ser syner och hör röster på ön. I "Deus Ex Machina" (säsong 1) har Locke en dröm där han hör Boone tala förvirrat om en Theresa. Theresa var Boones barnflicka när han var liten, men det har han inte berättat för Locke ännu.



13. "I've done everything you wanted me to do, so why have you done this to me?!"


I slutet av "Deus Ex Machina" (säsong 1) är Locke förtvivlad. Som så många gånger tidigare i sitt liv har han offrat sig för något, men blivit snuvad på sin belöning. Snyftande bankar han på den där förbannade luckan, som han har kämpat för att få upp. Men så händer det något! Ett ljus tänds innanför luckan. Ett tecken på att allt kanske inte har varit förgäves ändå. 



14. "Don't mistake coincidence for fate."


Locke är inte den enda på ön som tror på högre krafter. Sedan han kraschlandat på ön hittar Mr Eko Gud och ger sig ut på en spirituell resa. I "What Kate did" (säsong 2) pratar de två herrarna med varandra om tro och om ödet.



15. "Are you, are you him?"


När Locke i "Adrift" (säsong 2) äntligen har fått upp den där luckan klättrar han ner i den underjordsstation som visades gömma sig därunder. Där nere möts han av en förvirrad skotte med konstiga frågor. Frågor som tyder på att mannen bakom luckan varit ensam där nere en längre tid.



16. "What lies in the shadow of the statue?"


Likt hur Desmond frågar Locke vad en snöman sa till en annan, när han möter honom nere i hatchen, ställer Ilana en gåta i "Dead is dead" (säsong 5).



17. "We're the good guys, Michael."


Kanske är det så, som Locke säger, att det finns en mörk sida och en ljus sida. Men vem tillhör vilken? Ben verkar anse sig tillhöra den första när han i "Live together, die alone" låter Michael lämna ön i en båt - strax innan han drar säckar över huvudet på Michaels tillgångatagna vänner.



18. “They found the plane. There were no survivors. They were all dead.”


Förvirrad stämning uppstår när en kvinna, Naomi, kommer till ön i "D.O.C." (säsong 3) och påstår för de kraschlandade att världen där utanför tror att de inte har överlevt.



19. "Not Penny's boat."


I "Through the Looking Glass" (säsong 3) offrar Charlie sitt liv för att varna sina vänner om att de som är på väg mot ön inte är vilka de utger sig för att vara.



20. "I'm one of the Oceanic six!"


I en flash forward i "The Beginning of the End" (säsong 4) avslöjar Hurley att han och 5 andra har lyckats ta sig från ön och blivit kända som "the Oceanic six".



21. "We have to go back, Kate. We have to go back!"


Livet på fastlandet verkar inte vara vad passagerarna från Oceanic flight 815 hade hoppats på. I "Through the Looking Glass" (säsong 3) vill Jack tillbaka till ön.



22. "You have no idea what I've been through to be here."


"You found your loophole", konstaterar Jacob när han möter mannen som ser ut som John Locke i "The incident" (säsong 5).



23. "Not leaving, no. Moving on."


I "The End" (säsong 6) ville personerna bakom Lost med all övertydlighet visa hur viktiga karaktärerna hade varit i varandras liv. Även om sista avsnittet var en besvikelse många fans, är det svårt att inte bli rörd av dialogen mellan Jack och hans pappa.

Läs också: Ett "Lost"-fans bekännelser

| 26 november 2015 13:00 |