Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

10 februari 2022 | 12:00

21 tankar om "The Book of Boba Fett"-finalen

Den senaste Star Wars-serien har tagit slut, och det finns mycket att klaga på.
Efter sju avsnitt har Boba Fett äntligen kommit till den stora (nåja) finalen. Det har lunkats på i makligt takt, Boba har traumabadat, lekt fritidsledare, åkt på mycket stryk, och fått sin serie kapad av the Mandalorian. Själv har jag mentalt checkat ut minst tio gånger. Men nu är vi här, låt oss lyfta på beskarhjälmen och ta reda på vad som gick fel.
 
1. I slutet av förra avsnittet gjorde pykerna, antagonisterna, äntligen något som kändes faktiskt farligt så att insatserna höjdes. De sprängde twi’lek Jennifer Beals bar och alla som var där. Tänk om de utvecklat hennes karaktär mer så att det känts sorgligt och personligt. Nu står i alla fall Boba och company i ruinerna av baren och bestämmer att de ska hänga här och inte i palatset. Det måste lukta bränt kött därinne, är allt jag kan tänka.
 
2. Återigen snack om drogen ”kryddan” (it must flow!) Anledningen att Han Solo skuldsatte sig hos Jabba. Boba säger ”Kryddan dödar vårt folk” och det hade varit bra om vi fått se det. Show don’t tell heter det när man skriver manus. Kanske några av moddarna tar det? Hade kunnat ge dem lite utveckling.
 
3. ”Folket här behöver vårt beskydd” säger rocktjejen Drash. Känns som att det varit mer beskyddande att dra bort fighten från staden där alla befinner sig, men men.
 
4. Bobas brist på motivation är ett av seriens grundläggande problem. Varför är Mos Espa så viktigt? Som tittare känns det som en fix idé han fått på ålderns höst. Han pratar om att beskydda folket, men det klickar inte.

Inom manusskrivande talar man ofta om ”want vs need.” T.ex. vill Mando från början bara skaffa sig sin rustning och återupprätta sin civilisation, men hans prioriteringar ändras till att skydda Baby Yoda. Boba saknar ett need.
 
 
5. Jag gillar Peli ännu mer för att hon också vägrar kalla Baby Yoda för Grogu.
 
6. Vi får se alla Bobas allierade så att vi inte glömmer bort någon (gröna grisdjuren, cyberpunkgänget på svävarvespor, den hårda wookien). Bikaraktärernas brist på utveckling är ett annat av seriens problem. Det blir svårt att bry sig om ifall de överlever när man knappt vet vad de heter.
 
7. Jag gillar att se Mando och Boba ihop. Det känns givet att knyta ihop deras respektive serier igen, och det här avsnittet har (äntligen!) en bra balans mellan deras storylines. 
 
 
8. De skjutande droiderna med sfär ser ut som större, uppdaterade versioner av Droidekas från prequeltrilogin.
 
9. Det är en kille med skjorta, slips och stickad tröja som är med och skjuter. Han matchar ingen annan i serien. Undrar om han råkade komma in från inspelningslokalen bredvid och såg sin chans att vara med i Star Wars?
 
10. Baby Yoda som med ett skutt kastar sig i Mandos famn när de två äntligen återser varandra är bedårande, det ska bli kul att se dem på nya äventyr. Men paret symboliserar också problem. Jag har tidigare skrivit om varför det femte avsnittet, då Mando kom från ingenstans och kapade serien, var både det bästa och det sämsta.  Det tvärbromsade handlingen så pass att man kunnat klippa bort allt utom de sista minuterna och det hade inte påverkat ”the Book of Boba Fett” alls. Problemet fortsatte i avsnitt sex där det mesta hörde hemma i ”the Mandalorian.” Vi återsåg saknade ansikten ja, men på bekostnad av framåtrörelse och karaktärsutveckling. Det är ett dåligt tecken när inte ens serien orkar hålla intresset för serien.
 
Large 0d6f6c51240fdb4990f4823bc620dcbe bobarancor
 
11. Boba Fett rider på en rancor! Kommentarer överflödiga.
 
12. Lite raggig stämning mellan Drash och Jo, särskilt när de skjuter från taket. Det enda som eventuellt skulle få mig att längta efter en andra säsong är att se om det där leder någonstans. Kanske en liten sidohandling Disney lätt kan klippa bort utomlands?
 
13. Majordomon har varit bra comic relief under avsnittet, och Peli… tja, hon är både hård och mjuk, och gillar alla sorter. I ship it.
 
14. Cad drar sin historia med Boba Fett och jag undrar varför vi i denna serie med en miljard tillbakablickar inte fått se det här under Boba Fetts traumabad. Jag hatar när någon dumpar ny karaktärsinformation i sista stund (jaja, ny information för den här serien, mer info finns i ”Clone Wars” men ”The Book of Boba Fett” borde inte förutsätta att alla sett den).
 
 
15. Tillfredsställande ändå att Boba får mörda Cad med sitt Tuskenvapen.
 
16. Rancorn leker King Kong. Det är verkligen… en referens jag känner igen.
 
17. Skulle dö för sömniga, gosiga Baby Yoda.
 
18. Pykerna är ett annat problem. De är ointressanta antagonister, generiska gangstrar med fiskansikten. Konflikten trappas upp för långsamt, de känns inte hotfulla (Cobb kunde ju ensam ta deras krydda!) och det känns inte tillräckligt personligt. Om Boba fått höra efter att han dödat motorcykelgänget att det var pykerna som i själva verket låg bakom det hade det gett mer motivation. Istället för att han får en infodump av någon annan sista kvarten. Han hämnas inte ens själv.
 
19. Är dock glad att Fennec får nåt att göra. Det är sorgligt hur underanvänd hon varit, hon är ju så cool.
 
20. Baby Yoda som vill åka snabbt är väldigt gullig ja. Men det känns som att ”The Book of Boba Fett” användes så att ”The Mandalorian” slipper göra fler avsnitt utan Baby Yoda.
 
 
21. Mid credits-scenen (du missade väl inte?!) visar att Cobb fortfarande lever. Han ligger i bactatanken medan snubben som gav Fennec cyborgdelar gör sig redo att arbeta. Hårt.
 
 
I skrivande stund finns ingen information om det blir en andra säsong, och det skulle inte förvåna mig om Disney stannar här. Vi vet ingenting om tittarstatistiken, men serien är inte ens nästan lika mainstream och uppmärksammad som ”The Mandalorian”, vilket får en att misstänka betydligt färre tittare.
 
Tyvärr är ”The Book of Boba Fett” fylld av missade möjligheter och grundläggande manusproblem, men även om de åtgärdas är det kanske värt att fundera på om Boba Fett som karaktär är tillräckligt intressant för en egen serie? Om de komprimerat de sju rätt sega avsnitten till en mer fokuserad miniserie hade det varit betydligt starkare (jag gillar Mando men han får göra sin grej på sin egen tid).movie Men i allmänhet tror jag att Boba Fett är mer intressant som en sidokaraktär, och det känns som det är vad han kommer vara nästa gång vi ser honom.
 
Vad tyckte ni om finalavsnittet och serien som helhet? Kommentera gärna.
| 10 februari 2022 12:00 |