EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

26 januari 2022 | 23:00

Det bästa och det sämsta avsnittet av "The Book of Boba Fett"

Avsnitt 5 erbjöd en stor överraskning, men vad kommer den innebära för seriens framtid? Och hur lyckas ett avsnitt vara SÅ bra och SÅ dåligt på samma gång?
I förra avsnittets sista stund sa Fennec till Boba Fett att de behövde muskler. Då hördes musiken från ”the Mandalorian” i bakgrunden, en utsökt liten antydan om vad som komma skulle. Den tredje säsongen av ”the Mandalorian” må dröja, men en välbekant hjälm verkade oundviklig.

Låt oss nu diskutera hur det här avsnittet är både riktigt bra och riktigt dåligt på samma gång.
  
Som ett avsnitt av ”The Mandalorian” tycker jag rätt bra om det här. Mando – även känd som Din Djarin (spelad av Pedro Pascal) - fortsätter sitt prisjagande, möter andra mandalorier, kämpar med Mörkersvärdet, gör en liten present till Baby Yoda (paketet ser till och med ut som honom, nawww!), skaffar sig ny farkost (“now this is podracing!”), Amy Sedaris är tillbaka som Peli och så vidare.
 
 
Det händer saker, vi får återigen bekanta oss med den mandaloriska kulturen, det finns några små skämt, det är hyfsat tydligt vad Mando håller på med och varför. Jag längtar efter mer.
 
Men som ett avsnitt av ”The Book of Boba Fett” är det däremot riktigt dåligt. Det drar åt ett helt nytt håll i elfte timmen, för inte handlingen framåt, och får mig enbart att inse hur mycket jag saknar “The Mandalorian". Boba Fett själv, dyker inte ens upp. Här är några stora frågor jag ställde mig under avsnittets gång.
 
Large 40bf781fae1695d6a4972f490907dec9 peli
 

Var är Boba Fett?

 
Boba Fett dyker inte ens upp i avsnittet, vilket är ett märkligt val. Det största problemet var att jag inte saknade honom. Det är lite tidigt att veta säkert, men det känns som att “the Book of Boba Fett” har fler avsnitt än det finns handling för. Vi får ett par minuter Fennec Shand mot slutet, men precis som i resten av serien är hon smärtsamt underanvänd.
 

Var är framåtrörelsen?

 
“The Book of Boba Fett” har varit en väldigt lunkande liten serie. Det har funnits långdragna scener i det förflutna som saktat ner handlingen i nuet, men i förra avsnittet fick vi äntligen känslan av att nu jävlar händer det. Men istället blir det femte avsnittet en total avstickare från handlingen, så pass att det är möjligt att klippa bort allt utom de sista minuterna och det skulle inte göra någon skillnad för serien som helhet.
 
Jag trodde aldrig att jag skulle säga det här, men kan vi inte fokusera på det där Pykesyndikatet jag inte bryr mig om? Jag har förstått att det är viktigt.
 
 

Vad gjorde “The Mandalorian” bättre?

 
Det är tack vare “The Mandalorians” framgång “The Book of Boba Fett” är här i dess nuvarande form, så det är klart att våra hjältar ska sammanstråla igen. Men det här avsnittet var ett så pass likt “the Mandalorian” att man börjar undra om en förväxling skett på en hårddisk någonstans. Det är som om hela produktionen blev uttråkad och ville göra något annat.

Tyvärr framhäver det här vad “The Book of Boba Fett” misslyckas med, förutom framåtrörelsen. De har verkligen ansträngt sig för att vi ska ta till oss Tuskenfolkets kultur, men de blev aldrig ens nästan lika intressant som mandaloriernas kultur. Det spelade ingen roll om ett avsnitt av “The Mandalorian” saktade in för att berätta om en legend, för det bidrog till världsbyggandet, gav oss insikt i vem Mando och de mandalorier han möter är. “The Mandalorian” hade även mer intressanta biroller, och visste hur de skulle använda dem.
 

Var är säsong 3 av “The Mandalorian” förresten?

 
Tredje säsongen kommer förmodligen någon gång under 2022, men ingen officiell information har kommit än.
 
 

Så vad betyder det här för resten av säsongen?

 
Först och främst: Mando säger att han antar sig jobbet gratis, han ska bara säga hej till en liten kompis först. Det och faktumet att mandalorierna tillverkat nån okänd liten del beskarrustning till Baby Yoda innebär att vi förmodligen kommer återse lilla Grogu vid tillfälle. Min gissning är först i nästa säsong av “The Mandalorian”, men med lite tur kanske redan i något av de återstående avsnitten.

Men mer viktigt för serien vi ser på är att Mando och Boba Fett kommer slå sina påsar ihop igen, så vi kan hålla tummarna för en intressant final av den här - låt oss vara ärliga - rätt sega serien.
| 26 januari 2022 23:00 |