Film

Skribent

Andreas Samuelson

31 december 2016 | 11:10

20 filmer som fyller 20 år 2017

Tiden går snabbt. De hetaste filmerna - och stjärnorna - från 1997 är snart 20 år äldre. Vilka minns du?
Tiden går snabbt. De hetaste filmerna - och stjärnorna - från 1997 är snart 20 år äldre. Vilka minns du?

Ben & Matt slog igenom, Kate & Leo åkte båt, Reine & Mimmi åkte till Fjällen och både Austin Powers, Persbrandts Gunvald och Clooneys Batman dök upp för första gången. Det kan tyckas som inte alltför längesen men det har gått 20 år sedan sist. Här är några av de största filmerna från 1997."Air Force One"


Trots populära actionrökare som ”Face/Off” och ”Con Air” så var pålitlige Harrison Fords rövsparkande president en av de största vinnarna på bioduken 1997 med en femteplats på listan över de mest inkomstbringande filmerna."Allt eller inget"


Den flerfaldigt Oscarnominerade feelgood-komedin om strippande stålarbetare som ställer ”Magic Mike”-ensemblen i skamvrån är en av Englands mest framgångsrika och blev musikal som spelas än idag, även i Sverige."Austin Powers - Hemlig internationell agent"


Forna ”SNL”-stjärnan Mike Myers charmade i peruk, 60-talsbrillor och fula löständer brallorna av såväl biopubliken som flera fagra damer i rollen som groovy, shagadelic spionen Powers i den första av tre agentparodier."Batman & Robin"


Bland andra kalkoner som ”Anaconda”, ”Speed 2” och ”The Postman” så var Clooneys debut som Läderlappen en av årets mest framgångsrika, ökänd för en batsuit med bröstvårtor och Arnold som pinsam skurk."Beck"


Den första av många, många filmer där Peter Haber spelade Sjöwall/Wahlöös titelpolis men framför allt Mikael Persbrandt gjorde entré som råbarkade sidekicken Gunvald Larsson i en filmserie med gott om dubbade tyskar."Boogie Nights"


Paul Thomas Andersons genombrottsdrama om porrindustrin på 1970-talet erbjöd en comeback för Burt Reynolds men inte minst utrymme för dess stjärnspäckade ensemble att glänsa, varpå många även dök upp i ”Magnolia”."Det femte elementet"


Både Luc Besson och Bruce Willis var tokheta namn på mitten av 1990-talet och tillsammans med häftiga effekter och en science fiction/action/äventyrssaga som hette duga så levererade de en av årets coolaste och populäraste filmer."Herkules"


Till skillnad från nutid där animerad film avverkas på löpande band så var genren inte lika stor på den tid där höjdpunkten var Disneys efterlängtade bidrag. Deras version av den grekiska mytologins hjälte blev därför inte oväntat en succé."Jackie Brown"


Quentin Tarantinos tredje långfilm har kritiserats av vissa som hans minst sevärda film men det är fortfarande en fin hyllning till blaxploitation-genren med en sexiga comeback-roller för veteranerna Pam Grier och Robert Forster."Jag vet vad du gjorde förra sommaren"


Uppföljaren ”Scream 2” vann kritikerna och (med några miljoner) biokassan men slasher-kopian blev populär nog för att bana väg för dess fyra, sexiga tonårsstjärnor och självfallet yngla av sig två uppföljare."L.A. Konfidentiellt"


Curtis Hansons läckra, stjärnspäckade filmatisering av James Ellroys roman gav Kim Basinger en Oscar för rollen som kurvig prostituerad men satte även Russell Crowe och Guy Pearce på Hollywoods karta."Liar Liar"


Kanske lite oväntat en av Jim Carreys mest framgångsrika filmer, och en av få som inte är en del av en populär franchise. Stjärnans ansiktsuttryck var största stjärnan i den här renodlade komedin om en advokat som inte kan ljuga."Livet från den ljusa sidan"


James L. Brooks dramakomedi var en av årets mest framgångsrika, både publik- och kritikermässigt. Den gav också Jack Nicholson hans tredje Oscar, för en matig roll som asocial skitstövel som kärar ner sig i Helen Hunts servitris."The Lost World: Jurassic Park"


En av 1990-talets mest efterlängtade (och framgångsrika) uppföljare. Steven Spielberg regisserade själv tvåan till sin egen kassako, med en ung Julianne Moore, en okänd Vince Vaughn samt på svenska svärande Peter Stormare i rollerna."Men in Black"


Will Smith var tveklöst en av årets största stjärnor med huvudrollen i den populära science fiction-filmen (slagen i kassarekord enbart av ”Titanic”) samt det lika populära ledmotivet. En komedidebuterande Tommy Lee Jones och coola effekter hjälpte."Min bäste väns bröllop"


90-talets romcom-drottning Julia Roberts återvände till bekant territorium med lyckat resultat när hon försökte stjäla bästisen Dermot Mulroney från Cameron Diaz. Stjärnans påtagliga karisma gick hem ännu en gång hos biopubliken."Starship Troopers"


Paul Verhoeven följde upp ”Showgirls” med den här högljudda, effektfyllda actionshowen om kampen mellan människor och utomjordiska jätteinsekter i en fascistisk, miltitärstyrd framtid. Satiren var före sin tid och gick de flesta kritikerna förbi."Titanic"


1990-talets största film vars kassarekord inte liknande något annat och tog hem hela elva Oscars. Få filmer har blivit så sedda, hyllade, citerade, imiterade och parodierade. James Cameron skrattade gott hela vägen till banken."Tomorrow Never Dies"


Pierce Brosnans andra omgång som James Bond är kanske inte mångas favorit bland 007-fans men gick inte sämre på biograferna för det. Bondbruden Michelle Yeoh imponerade dock med att sparka röv och Sheryl Crow sjöng ett skönt ledmotiv."Will Hunting"


1997 visste få till inga vilka Ben Affleck och Matt Damon var - tills de skrev och spelade huvudrollerna i Gus Van Sants drama, och tog hem varsin Oscar på köpet. Filmen gav även Robin Williams, i en av sina bästa roller, en guldstatyett.
| 31 december 2016 11:10 |