Film

Skribent

MovieZine

22 december 2019 | 16:00

MovieZine utser de 20 bästa filmerna från 2019

Här är favoriterna, jokrarna, irländarna och parasiterna när MovieZines redaktion röstar fram årets bästa filmer!
Filmåret 2019 kom och gick. Vi hann förälska oss i Yorgos Lanthimos vilda kostymdrama, och förföras av Quentin Tarantinos kärleksbrev till en svunnen Hollywoodera. Vi skrämdes av Ari Asters midsommarfirande och av Jordan Peeles rysliga dubbelgångare. Vi njöt av några av de bästa serietidningsfilmerna på länge, och hade för en gångs skull riktigt svårt att enas om en vinnare.

När MovieZines skribenter gemensamt fick rösta på sina favoritfilmer från året som gått, är det otroligt jämnt mellan de tre titlarna i topp. Men här är de till slut, rankade och klara - redaktionens val för årets bästa filmer 2019:
 
 
20. Booksmart

Olivia Wildes regidebut är en härlig high school-komedi som med glimten i ögat och vassa repliker vrider till genrens klyschor. Beanie Feldstein och Kaitlyn Dever är årets mysigaste kompisduo i jakt på den perfekta partykvällen.

19. Jojo Rabbit

Att driva med Hitler kan vara känsligt, men i händerna på Taika Waititi blev det en både hysteriskt rolig och oväntat rörande satir. Filmen följer en tysk pojke under andra världskriget, som upptäcker att mamma gömmer en judisk flicka på vinden. Roligast på bio i vinter!

18. Bränd

Klasskillnader och djup besatthet står i centrum i Lee Chang-dongs täta drama. "Bränd" är ett fascinerande mysterium som tar andan ur en och inte vill släppa taget.
 
 
17. Dolemite Is My Name

Eddie Murphy kom tillbaka i toppform med rollen som den gamle filmikonen Rudy Ray Moore, alias Dolemite. Netflix-komedin berättar den sanna historien om en svart entertainer som slår igenom med sitt vulgära alter ego. Rapp hyllning till blaxploitation-film och en kultförklarad legend.

16. Monos

Djupt otäck colombiansk dramathriller med nyskapande foto och ständiga överraskningar. "Monos" är en tankeväckande överlevnadssaga om hormonstinna tonåringar i ett oförsonligt landskap.

15. Shazam!

Svenske regissören David F. Sandberg kliver in i DC:s universum, ruskar om den trötta superhjältegenren och injicerar den med mycket humor och värme. ”Shazam!” är inte den största serietidningsfilmen från 2019, men den visar att man inte behöver 28 hjältar för att skapa ett riktigt fartfyllt äventyr.
 
 
14. And Then We Danced

Förbjuden kärlek i en värld av fördomar, det kan tyckas vara en uttjatad filmklyscha. Men i händerna på skicklige regissören Levan Akin bir detta svensk-georgiska gaydrama en vacker och upplyftande filmupplevelse. De unga skådespelarna skapar magi.

13. Smärta och ära

En hyllad filmregissör kämpar mot smärtor och kreativ, ångest medan han ser tillbaka på några avgörande ögonblick och möten i sitt liv. Pedro Almodóvars mest personliga film hittills går rakt in i hjärtat, och Antonio Banderas lågmälda rollprestation är bland årets bästa.

12. The Lighthouse

Vilka förväntningar vi hade på Robert Eggers andra långfilm efter ”The Witch”, och som de infriades! Här sätter han Robert Pattinson och Willem Dafoe på en öde fyr och låter dem supa och bråka. En stilig studie i galenskap fångad med oemotståndliga svartvita bilder.
 
 
11. If Beale Street Could Talk

"Moonlight"-regissören Barry Jenkins kom tillbaka med en utomordentligt berättad kärlekshistoria. Lågmält, poetiskt och osentimentalt om livet i 1970-talets Harlem.

10. Us


Jordan Peele gör det igen! Och har nu definitivt gått från komiker till skräckmästare. ”Get Out” var en av de bästa filmerna från 2017, och ”Us” lyckas nästan knipa en lika hög placering i år. Med en satirisk blick och ett varnande finger skildrar Peele ett splittrat USA, och paketerar det som en skitotäck home invasion-thriller.

9. Porträtt av en kvinna i brand

En oändligt vacker och berörande kärlekshistoria med två unga kvinnor i huvudrollerna. Franska regissören Céline Sciamma blandar symbolik med storslagen bildpoesi som resulterar i en ljuv filmisk karamell.
 
 
8. Midsommar

Aldrig har väl svensk midsommar varit så här obehaglig som i Ari Asters skräckvision. I fullt dagsljus, bland blomkransar och idylliska ängar, lurar han in oss i en becksvart berättelse om sekter, dödliga traditioner och sorg. Asters förra film "Hereditary" hade sin givna plats bland 2018 års bästa filmer - ännu en skräckregissör vi inte kan få nog av.

7. Den skyldige

En danskproducerad lågbudgetthriller som lyckas trolla fram intensiv spänning med väldigt små medel. Jakob Cedergren spelar polismannen som svarar på ett larmsamtal från en kidnappad kvinna. Historien är fylld med oväntade twistar, utan att någonsin lämna larmcentralens väggar.

6. Marriage Story

Storartat skådespel från Adam Driver och Scarlett Johansson som bråkande äkta makar. Med både humor, passion och starka känsloutbrott visar Noah Baumbach hur en skilsmässa tär på två individer, även när de har de bästa av avsikter. Rörande och äkta.
 
Och därmed går vi in på topp-5, där det är ovanligt jämnt mellan våra favoritfilmer. Fem mästerregissörer som gjort några av sina bästa verk - fem oförglömliga filmer som överskrider genrer, och både underhåller och överraskar.
 
 

5. The Irishman (Martin Scorsese)

 
Lång men ljuvlig gangsterkrönika följer lönnmördaren Frank Sheeran under årtionden av hans liv, när han blir inblandad i affärer med korrupte Jimmy Hoffa. Ingen gör maffiafilmer som Scorsese, och här överträffar han sig själv. Skickligt hantverk och underbart skådespeleri, främst från en briljant Al Pacino.
 
 

4. Once Upon a Time in... Hollywood (Quentin Tarantino)

 
När Tarantino släpper en ny film har han vår fulla uppmärksamhet. Långfilm nummer nio tog oss tillbaka i tiden till 1960-talets Hollywood, en plats fylld av stora drömmar och karriärer på dekis, superstjärnor och seriemördare. Ett ömsint kärleksbrev till drömmarnas stad, tillika en berättartekniskt självsäker och njutbar buddy-komedi med DiCaprio och Pitt på toppen av sina karriärer.
 
 

3. The Favourite (Yorgos Lanthimos)

 
Vem sa att ett kostymdrama måste vara stelt och tråkigt? I Yorgos Lanthimos förhöjda komedi, om rivalitet inom det brittiska kungahuset, är ingenting som det brukar. Manuset är fullt av sylvassa pikar som Olivia Colman, Emma Stone och Rachel Weisz levererar med njutbar elegans.
 
 

2. Parasit (Bong Joon Ho)

 
Svart komedi, thriller och samhällskritik möts i ett familjedrama med oväntade vändningar och underhållningsvärdet på topp. Sydkoreanske regissören Bong Joon Ho sparar inte på krutet i denna otroligt stilsäkra, aldrig förutsägbara historia. "Parasit" är en omskakande filmupplevelse, precis som filmen som knep nummer 1 på vår lista...
 
 

1. Joker (Todd Phillips)

 
En barnförbjuden och mörk odyssé in i Jokerns sjuka sinne. DC har gjort sin bästa serietidningsfilm sedan ”The Dark Knight”, och vi blev fullständigt knockade. Joaquin Phoenix bjuder på kanske sin starkaste rolltolkning någonsin, medan regissören Todd Phillips överbryggar gapet mellan kritikerfavorit och kommersiell succé - visst kan en film vara både konst och en berg-och-dalbaneåktur samtidigt!

Listan är sammanställd av Alexander Kardelo, Andreas Samuelson, Annika Andersson, Jakob Åsell, Jenny Ahonen, Jonatan Blomberg, Jonna Vanhatalo, Mats Karlsson, Patrik Linderholm, Poya Salari och Viktor Jerner.
| 22 december 2019 16:00 |