Film

Skribent

MovieZine

21 december 2018 | 12:00

MovieZine väljer de 26 bästa filmerna från 2018

Våra recensenter har delat ut höga betyg som aldrig förr. Nu är det dags att summera årets filmupplevelser. Här är 2018 års bästa filmer!
Hur kommer vi minnas 2018? Som året då Netflix började sno åt sig riktiga höjdarrullar. Året då Marvel släppte sin bästa film hittills. Året då flera starka skräckfilmer tog sig in på våra topplistor. Året då Lady Gaga sjöng klarast, Daniel Day-Lewis tackade för sig, och kalkonfilmen "The Room" fick sin revansch.

Ännu ett fantastiskt filmår är till ända, och MovieZines skribenter har summerat de bästa filmerna från 2018. Det har varit ovanligt svårt, och det är med sorg i hjärtat som vi lämnar starka favoritfilmer som "First Man", "Manifesto", "Shoplifters" och "Ready Player One" utanför listan.

Och som vanligt går vi efter svenska premiärdatum. Här är årets bästa filmer från 2018!
 
 
26. Ballad of Buster Scruggs

Bröderna Coens nya film är en antologi med sex berättelser från vilda västern. Med deras säregna humor, amerikansk folkmusik på soundtracket, döden som ett ständigt närvarande tema och en stjärnspäckad rollista har de gjort en underhållande hyllning till westerngenren.

25. Cold War

Den snyggt svartvita kärleksfilmen av Pawel Pawlikowski (”Ida”) är en vacker och musikalisk resa till kalla krigets Polen på 1950-talet. Det börjar som en politisk variant av ”Glee”, men slutar i en öm kärleksberättelse mellan två personer som aldrig riktigt kan lämna varandra.

24. The Miseducation of Cameron Post

I år släpptes två filmer om hbt-ungdomar och den kritiserade ”konversionsterapi” som har drabbat runt 700 000 amerikaner. ”Boy Erased” kom strax utanför vår lista, men dramat med Chloe Grace Moretz som ung lesbisk kvinna fick snäppet fler röster. Desiree Akhavan har gjort ett hjärtskärande, hoppfullt tonårsskildring med ett särskilt emotionellt djup.

23. Black Panther

En av årets första fullpoängare på MovieZine gick till Ryan Cooglers ”Black Panther”. Marvels coolaste superhjälte fick en egen film som var allt man kunde önska (och lite till). En ”Bond”-esque actionfest, kryddad med härlig sci-fi och vackra kulturella inslag; samt Michael B. Jordans Erik Killmonger som en av de bästa skurkarna som superhjältegenren någonsin producerat. Marvels bästa film hittills.
 
 
22. First Reformed

Den legendariske manusförfattaren Paul Schrader förflyttar sitt mästerverk "Taxi Driver" in i klimatkrisens 2018, starkt inspirerad av Ingmar Bergmans gråtunga klassiker "Nattvardsgästerna". Travis Bickle och Gunnar Björnstrands präst ryms båda under Ethan Hawkes prästskrud. Resultatet är en cineast-dröm i 4:3-format om rädsla och hopp i hopplösa tider.

21. Sorry to Bother You

”Totalskruvad satir som inte liknar något annat”, skrev vi i recensionen av denna udda och genreöverskridande komedi av rapparen och multikonstnären Boots Riley. Lika innovativ som Terry Gilliam och lika frustrerad som Spike Lee levererar han sin satiriska vision - om en telefonsäljare vars liv får en bisarr vändning. En frisk fläkt från filmåret 2018.

20. A Quiet Place

Få hade väl trott att John Krasinski, allas vår snälle Jim från “The Office”, skulle ligga bakom årets mest hårresande och handsvetts-framkallande skräckfilm. Den smygande “A Quiet Place” tar andan ur sin publik genom att kräva fullständig, öronbedövande tystnad i biosalongen. En stilstudie i kalla kårar med noll respekt för den nervsvage, men med stor respekt och kärlek till skräck-genren.
 
 
19. Suspiria

Remakes på klassiska skräckfilmer brukar mötas av hån och skepsis. Men Luca Guadagnino visar hur det ska göras, med både en respektfull 70-talskänsla och en raktigenom ruggig stämning. Den italienske regissören följer upp en av fjolårets bästa filmer ”Call Me By Your Name” med en blodig mardrömsbalett som är svår att skaka av sig. Tilda Swinton bevisar igen att det inte finns en roll hon inte klarar av med bravur.

18. Leave No Trace

Debra Graniks efterlängtade uppföljare till ”Winter's Bone” gjorde oss inte besvikna. ”Leave No Trace” är ett lågmält drama om en far och en dotter som lever ”off the grid” men tvingas tillbaka in i samhället. Fantastiskt fint och skickligt berättat. Skådespelarprestationerna - Ben Foster och stjärnskottet Thomasin McKenzie - är fenomenala.

17. Blindspotting

Ännu en indiepärla som likt ”Sorry to Bother You” sågs av alltför få på bio, men som har mycket att säga om vårt samhälle. ”Blindspotting” är kärleksbarnet från vännerna Rafael Casal och Daveed Diggs, som skrivit manus och spelar huvudrollerna som småkriminell duo i Oakland. Här finns både plats för underbara hipster-skämt och gripande scener med bland annat polisbrutalitet.
 
 
16. A Ghost Story

Den briljante David Lowery lyckas med små medel få till en spirituell och tankeväckande existentiell djupdykning, som kan jämföras med allt från "2001: A Space Odyssey" till "The Tree of Life". ”A Ghost Story” premiärvisades i Sundance redan i januari 2017, men smögs ut i Sverige först i våras - tyvärr utan biopremiär.

15. A Star is Born

Lady Gaga och Bradley Cooper skapar ljuv musik tillsammans i en av årets stora kärleksfilmer. Det gör inget att historien i ”A Star is Born” har berättats på film tre gånger förr, regidebuterande Cooper och hans musa lyckas göra något eget, vackert och starkt. Årets regidebut? Kanske. Årets soundtrack? Definitivt.

14. Gräns

Den högst placerade (och ja, tyvärr enda) svenska filmen på vår lista är Ali Abbasis tokhyllade fantasy-drama. Eva Melander är oigenkännlig men rysligt bra i huvudrollen som Tina, gränsvakten som sniffar fram oväntade hemligheter om sitt ursprung. Det är klart och tydligt att fler John Ajvide Lindqvist-historier behöver bli film.
 
 
13. BlacKkKlansman

Den sanna historien om en svart snut som lyckades inflitera extremt rasistiska KKK, blir i händerna på Spike Lee både en enormt underhållande buddy-cop-komedi och en omskakande historielektion. Starkt, smart och kul med Denzels grabb John David Washington i sin stora genombrottsroll.

12. Isle of Dogs

Ingen årssummering blir helt komplett utan Wes Anderson, som 2014 toppade vår lista med ”Grand Budapest Hotel”. I år föll vi pladask för de bortglömda voffsingarna i stop motion-äventyret ”Isle of Dogs”. Med sin snillrika detaljrikedom, underfundiga humor och klockrena röstskådespelarensemble har mästaren Anderson skapat en lika äventyrsfull fabel som dagsaktuell samhällskritik.

11. You Were Never Really Here

En traumatiserad privatdetektiv tar på sig uppdraget att rädda en minderårig flicka från sexhandel. Joaquin Phoenix är kort och gott suverän i Lynne Ramsays “You Were Never Really Here”, ett mörkt, brutalt och intensivt drama som känns i hela kroppen.
 
Och nu är det dags för de 10 absolut bästa filmerna från 2018...
 

10. The Disaster Artist

 
Large 7012161cd9fbb9a6ba5306c882f31c11 disaster
 
"The Room" anses vara världens sämsta film (även om andra rullar säkerligen kan konkurrera om den titeln), men i James Francos händer blir denna historia till en av årets vassaste, med all rätt. Inte nog med att regin är på topp, Franco lyckas även att transformera sig själv till denna märkliga och talanglösa filmskapare, Tommy Wiseau, med bravur.
 

9. Lady Bird

 
 
Saoirse Ronan skiner i en annorlunda high school-komedi om att hitta sig själv. Svårt att inte charmas av alla tragikomiska episoder, baserade på Greta Gerwigs egna upplevelser från uppväxten i amerikanska småstaden Sacramento.
 

8. Annihilation

 
Large 7012161cd9fbb9a6ba5306c882f31c11 annihilation
 
Alex Garlands debutfilm ”Ex Machina” hade en självklar plats på vår topplista för några år sedan. I år kom han tillbaka med ännu en nyskapande sci-fi-vision. Natalie Portman och Tuva Novotny undersöker ett märkligt naturfenomen i den mystiska skogsrysaren ”Annihilation”. Originellt, intelligent och ljuvt psykedeliskt.
 

7. Coco

 
 
Årets Pixar-film bjuder på ett fantastiskt, färgsprakande, härligt visuell resa till de dödas värld. Ska man samla ihop familjen och försöka välja ut en film som passar alla, gammal som ung, är ”Coco” det säkraste kortet! Vi har fortfarande de vackra tonerna till ”Remember Me” ringandes i huvudet...
 

6. The Florida Project

 
 
"The Florida Project" är en liten film med en stark kraft inom sig, en sån där historia som kommer från ingenstans och träffar rakt i hjärtat. Willem Dafoe blev Oscarsnominerad för sin roll som den vänlige fastighetsskötaren, men det är amatörskådespelarna som imponerar mest - särskilt Brooklynn Prince som med värme, humor och attityd briljerar i huvudrollen!
 

5. The Shape of Water

 
 
Guillermo del Toro har alltid lyckats med konststycket att kombinera vackert barnslig sagoatmosfär med brutalt realistiskt och politiskt våld och i den här välförtjänta Oscarsvinnaren gör han det med bravur. En mogen men likväl förtrollande romantisk variant på "Skräcken i Svarta Lagunen" och andra monsterfilmer med starka, relevanta teman kring minoriteter och utanförskap.
 

4. Hereditary

 
 
Regidebuterande Ari Aster står bakom årets bästa skräckfilm om mamman (Toni Collette) som håller på att tappa förståndet, och en dysfunktionell familj vars vardag sakta blir en mardröm. En obehaglig, psykologisk thriller som serverar känsloterror av värsta bästa sort. Dessutom ruskigt snyggt!
 

3. Roma

 
 
På tal om snygga filmer är det svårt att överträffa Alfonso Cuaróns helt förtrollande skildring av 1970-talets Mexiko. I svartvitt och med långa panorama-tagningar målar han upp sina egna barndomsminnen, och en historia om ett hushåll och ett land i kris. Lägg ner telefonen, göm fjärrkontrollen - ”Roma” är en film som förtjänar din fulla uppmärksamhet. Gjord för att ses på bio, men nu blev den istället Netflix mest prestigefyllda inköp hittills.
 

2. Phantom Thread

 
 
Passande nog tog Daniel Day-Lewis sitt farväl som skådespelare i en film som skärskådar det arketypiska Manliga Geniet. Han gjorde det utan att hålla igen. Men ”Phantom Thread” av Paul Thomas Anderson är ingen solouppvisning. Lesley Manville och Vicky Krieps fördelade stjärnstoftet jämnt i vad som kan vara det elegantaste (i ordets samtliga bemärkelser) kärleksdrama som någonsin har spelats in på 35 millimeter. Leve Reynolds Woodcock och hans musa!
 

1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

 
 
Att se ”Three Billboards Outside Ebbing Missouri” med bland annat briljanta Frances McDormand i huvudrollen, är som att åka berg-och-dalbana. Det handlar om förlust, sorg och hämnd. Svåra ämnen. Och vi gråter, skrattar och tjoar, ibland allt på en och samma gång. Det finns inget ände av känslor som filmen väcker. Det är hemskt, sorgligt, fasansfullt men ändå roligt mellan varven. En extra allt erfarenhet helt enkelt, som egentligen inte med ord kan beskrivas, utan måste helt enkelt upplevas. Årets bästa film alla kategorier!

Till listan bidrog Alexander Dunerfors, Patrik Linderholm, Jakob Åsell, Viktor Jerner, Jenny Ahonen, Andreas Samuelson, Kim Nilsson, Jerry Fogselius, Henrik Skapare, Jonna Vanhatalo, Fanny Degerfelt, Annika Andersson, Sofie Eliasson, Erik Dalström, Jonatan Blomberg och Jake Bolin. Se våra individuella topp-10-listor här...
| 21 december 2018 12:00 |