Film

Skribent

Josefine Krischausky

18 februari 2022 | 18:00

15 saker du kanske inte visste om "Encanto"

Den färgglada Disneymusikalen har sedan sin premiär hunnit ta tittare världen över med storm. Här är ett par saker som du kanske inte kände till om filmen, och några av påskäggen du kan ha råkat missa.
Familjemusikalen "Encanto" må endast ha haft premiär för några månader sedan, men mycket tyder på att den kan förbli en speciellt minnesvärd titel i Disneys animerade filmografi. Det färgsprakade äventyret, om en familj bosatt på en magisk plats i de colombianska bergen, har lyckats underhålla och beröra tittare från flera olika världsdelar och åldersgrupper, och inte minst musiken ligger ännu kvar på allas läppar.
 
Vad "Encanto" samtidigt har gemensamt med övriga animerade Disneyfilmer, är att den är full av intressanta detaljer och en sprudlande skaparglädje. Här 15 några saker du kanske inte visste om filmen, från fakta om produktionen, karaktärerna och musiken, till påskäggen som du kanske inte upptäckte under den första titten. 
 
 
1. Regissör-duon bakom filmen, Jared Bush och Byron Howard, har tidigare samarbetet på den animerade Disneyfilmen “Zootopia”. De båda var direkt säkra på att deras nästa projekt tillsammans skulle vara en musikal, och redan tidigt i processen kontaktades låtskrivaren Lin-Manuel Miranda, som precis hade gjort musiken till "Vaina". Redan 2016 avslöjade Miranda att han var involverad i en hemlig, kommande Disneyproduktion, som senare visade sig vara "Encanto". 
 
2. Tidigt i produktionsprocessen reste regissörerna och delar av filmteamet till Colombia, för att utforska de miljöer som filmen skulle utspela sig i. Detta eftersom de ville att deras skildring av platsen och dess kultur skulle vara så äkta som möjligt, och Byron Howard har beskrivit skapandet av filmen som “en fem år lång lärandeprocess”.
 
– Vi alla ville att våra colombianska vänner skulle vara stolta över filmen, och känna att de fick sina röster hörda när den kom till liv, säger regissören till Los Angeles Times
 
3. Genom åren har Disney i sina filmer hunnit presentera en bred variation bland sina huvudkaraktärer, men någonting som det funnits relativt få av är glasögonbärare. På denna punkt sticker Mirabel ut, som genom att vara den första kvinnliga huvudpersonen som bär glasögon i en Disneyfilm.
 
 
4. Öppningslåten, “Familjen Madrigal”, där Mirabel introducerar tittarna till sin familj och omgivning, influerades av inledningen i en annan klassisk Disneyfilm. Till låten tog Lin-Manuel Miranda mycket inspiration från öppningsnumret i “Skönheten och odjuret”, där publiken får en rundtur i byn där Belle bor.
 
5. Låtskrivaren fick inte bara inspiration från andra Disneysånger i sin skapandeprocess, utan även från flera andra håll, däribland sitt egna liv. Sången “Surface Pressure” (“Under ytan” i den svenska versionen), framförd av Mirabels storasyster Luisa, är tillägnad hans egna äldre syster. 

– Sången är mitt kärleksbrev och ursäkt till min syster för att jag hade det lättare. Jag såg min syster hantera den press som kom med att vara äldst, och att bära bördor jag aldrig behövde bära, säger Miranda till Variety
 
6. Som det kan förväntas är animationen fullproppad med betydelsefulla detaljer. I "Encanto" har man inte minst ägnat mycket tanke åt karaktärernas kläder, där alla Madrigal-syskon har detaljer i sin utstyrsel som representerar deras krafter. Formskiftaren Camilo har till exempel en abstrakt kameleont på kläderna, superstarka Luisa har vikter broderade på sin kjol, och Pepa, som kan styra vädret, har solar som örhängen. Samtidigt är Mirabels kjol full med små broderier som representerar hennes familjemedlemmar.
 
 
7. Stephanie Beatriz, som gör rösten till Mirabel, är främst känd för att spela den hårda polisen Rosa Diaz i komediserien “Brooklyn Nine-Nine”. Skådespelerskan Olga Merediz, som i serien spelar Rosas mamma, råkar även hon vara med i “Encanto”, där som sångrösten till Abuela Alma. Och det slutar inte där – de båda medverkade dessutom i fjolårets filmatisering av musikalen “In the Heights”. 
 
8. I filmen hörs också en annan person som du kanske inte känner igen så tydligt, men som du med stor sannolikhet har hört förut. Som tukanen Pico hörs skådespelaren Alan Tudyk, vars röst har funnits med i många Disneyfilmer de senaste tio åren. Sedan “Röjar-Ralf”, där han gjorde rollen som Kung Candy, har han medverkat i alla filmer från Walt Disney Animation Studios, där han spelat människor såväl som djur. 
 
9. Karaktären Bruno skulle egentligen heta Oscar, men filmskaparna övergav det namnet när det visade sig att det fanns flera personer med namnet Oscar Madrigal i Colombia. I slutändan blev det Lin-Manuel Miranda som fick slutordet när karaktären skulle namnges. Regissören Jared Bush gav låtskrivaren fem alternativ, varpå han direkt valde Bruno, då det passade in perfekt i den numera världskända låten "We Don't Talk About Bruno".
 
 
10. Vi har tidigare skrivit om framgångarna för den ovan nämnda låten, som har klättrat högt på topplistorna och till och med lyckats bli större än “Let It Go”. Nyligen nåddes ännu en milstolpe, när "We Don't Talk About Bruno" gick upp på förstaplatsen på Billboardlistan i USA. Den enda låten ur en animerad Disneyfilm som tidigare har uppnått detta är “A Whole New World” från “Aladdin”, för nästan 30 år sedan. 
 
11. I en del av musiken ur "Encanto" råkar det finnas kopplingar till just "Let It Go". I låten “All of you” sjunger Bruno orden “let it go”, och om man samtidigt lyssnar noga på bakgrundsmusiken, hörs en kort musikslinga som låter precis som öppningsmelodin i den kända "Frost"-låten. 
  
12. Blinkningar till andra Disneyfilmer är inte minst vanligt när det kommer till det visuella, som roliga överraskningar för den som håller lite extra utkik. Det vanligaste påskägget är att animatörerna smyger in Musse Pigg på olika sätt, något som tittarna givetvis har letat efter även i “Encanto”. Här kan en sådan referens hittas i form av en kaktus, som efterliknar den klassiska Musse-formen. 
 
 
13. En annan subtil referens finns hemma hos Bruno, även den i form av en växt. I en scen kan det i bakgrunden skymtas en liten planta i en känga, vilket några uppmärksamma tittare har tolkat som en koppling till “WALL-E”, där det förekommer en växt planterad på samma vis. 
 
 
14. Några lite mer tydliga referenser finns under sångnumret “Surface Pressure”. Där kan vi dels se Herkules  mot en trehövdad hund, vilket kan ses som en anspelning på Disneys egna film om den grekiska, mytologiska hjälten. Under samma sekvens förekommer även en hänvisning till Titanic, när Luisa stoppar ett skepp från att köra in i ett stort isberg. 
 
 
15. På grund av pandemin kunde filmskaparna och de medverkande inte befinna sig på samma plats under produktionen, och röstskådespelarna spelade in sina delar separat, i studior i både USA och Colombia. När det kom till alla sångnummer fick Lin-Manuel Miranda coacha skådespelarna och sångarna över videosamtal, och de träffade inte varandra i verkligheten förrän vid filmens premiär. 
 
| 18 februari 2022 18:00 |