Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

28 november 2017 | 18:00

15 Hollywood-män som har ställts till svars under hösten

"Jag har inte försökt tafsa på någon. Jag kan möjligtvis ha kysst någon farväl på kinden, och sedan slickat den."
Debatten om huruvida en skådespelares, regissörs eller manusförfattares verk kan stå på egna ben, när personen som ligger bakom verket i fråga är anklagad för hemska saker, är inte ny på något sätt.
 
Roman Polanski vann exempelvis en Oscar för "Pianisten" långt efter att han dömdes, och flydde från USA, för att ha drogat och våldtagit en 13-årig flicka i Jack Nicholsons hem på 70-talet. Sedan #MeToo-kampanjen drog igång har debatten däremot gått in i ett nytt skede, och nu sveper en välkommen rensning av dåligt beteende in över Hollywood - och även här i Sverige för den delen. 
 
Harvey Weinstein må ha varit startskottet, eller droppen som fick Hollywood-bägaren att slutligen rinna över. Här nedan följer en lista på ytterligare 14 Hollywood-män (15 med Weinstein alltså), som alla anklagats av mer än en person för någon form av sexualbrott - allt från att ha tagit någon på rumpan och sagt sexistiska kommentarer till grov våldtäkt.
 
Genom att endast inkludera Hollywood-män som anklagats av flera personer, har jag försökt undvika att inkludera någon som anklagats felaktigt. Det finns dessutom (minst) en källa där du hittar mer information om varje person på listan, så du enkelt kan bilda dig en egen uppfattning om anklagelserna - om så önskas. 
 
Vi börjar med Harvey, eftersom avslöjandena kring honom var det som drog igång #MeToo-kampanjen - resten av listan är rangordnad i bokstavsordning efter efternamn.
 

1. Harvey Weinstein

 
 
Oscarsvinnande producent och medgrundare av företaget The Weinstein Co., framförallt känd för filmerna "Gangs of New York", "Shakespeare in Love" och "Pulp Fiction".
 
Anklagelse: Tre fall av våldtäkt, samt sexuella övergrepp och trakasserier mot dussintals fler kvinnor. 
Konsekvens: Sparkades från sitt eget företag, The Weinstein Co., samt uteslöts av Oscarsakademin på livstid. 
Kommentar: "Jag förstår att det sätt jag uppfört mig på med kollegor tidigare har orsakat en hel del smärta, jag ber verkligen om ursäkt för det." Han nekar däremot helt våldtäktsanklagelserna. 
 
Källa: NY Times.
 

2. Ben Affleck

 
 
Oscarsvinnande skådespelare, regissör och manusförfattare. Vann 1997 sin första Oscar, tillsammans med Matt Damon - för manuset till "Good Will Hunting", vann sin andra för "Argo". Är för tillfälllet mest känd för sin roll som Batman i DCU-filmerna.
 
Anklagelse: Sexuella trakasserier mot flera kvinnor, där han har bett Hilarie Burton ("One Tree Hill") om ursäkt specifikt - för att ha tagit henne på brösten under en liveinspelning av MTV:s "T.R.L." 2003. 
Konsekvens: Ingen i nuläget. 
Kommentar: "Jag uppförde mig opassande mot Ms. Burton och ber så hemskt mycket om ursäkt."
 
Källa: Vanity Fair
 

3. Louis C.K.

 
 
Emmyvinnande skådespelare, komiker och manusförfattare. Exekutiv producent och skapare av tv-serierna "Horace and Pete", "Better Things", "Louie", "Baskets" och "One Mississippi". Har nominerats till hela 37 Emmys, men "bara" vunnit vid sju av gångerna. 
 
Anklagelser: Sexuella missförhållanden med fem kvinnor, där han ska ha blottat sig och onanerat framför dem.
Konsekvens: FX, för vilka C.K. skapat och producerat flera tv-serier, avslutade alla samarbeten. Filmen "I Love You, Daddy" som skulle haft premiär under november skrotades, och en kommande comedy special likaså. 
Kommentar: "Anklagelserna är sanna. Under den tiden, övertalade jag mig själv att det jag gjorde var okej, eftersom jag aldrig visade någon kvinna min penis utan att fråga om lov först, vilket också är sant".
 
Källa: NY Times.
 

4. Andy Dick

 
 
Skådespelare känd från bland annat "Less than Perfect", "NewsRadio" och "The Andy Dick Show". 
 
Anklagelser: Sexuella trakasserier, bland annat tafsande.
Konsekvens: Avskedad från inspelningen av filmen "Raising Buchanan".
Kommentar: "Jag har inte försökt tafsa på någon. Jag kan möjligtvis ha kysst någon farväl, på kinden, och sedan slickat dem. Det är min grej... Jag försöker inte sexuellt trakassera folk."
 
Källa: THR.
 

5. Andrew Kreisberg

 
 
Exekutiv producent för "Arrow," "Supergirl" och "The Flash".
 
Anklagelser: Sexuella trakasserier mot mer än ett dussin kvinnor. 
Konsekvens: Avstängd av Warner Bros. TV Group (företaget som producerar serierna ovan). Kreisberg nekar till alla anklagelser.
Kommentar: "Jag har kommenterat kvinnors utseende och klädsel i min roll som exekutiv producent, men de har inte varit av sexuell karaktär. Som många andra, har jag givit folk kramar och puss på kinden - som inte anspelat på sex."
 
Källa: Variety.
 

6. John Lasseter

 
 
Ytterst ansvarig för Pixar och Walt Disney Animation, den mäktigaste posten någon kan sitta på inom animering - han ligger själv bakom manusen för bland annat "Toy Story"-filmerna och har vunnit en Oscar för arbetet bakom den första filmen av dem. 
 
Anklagelser: Sexuella trakasserier, tafsande, oönskade kyssar och kommentarer om kvinnors utseende.
Konsekvens: Tjänstledig i ett halvår framöver.
Kommentar: "Jag vill framförallt be om ursäkt till alla som befunnit sig på mottagarsidan av en oönskad kram eller någon annan handling som upplevs ha varit över gränsen på något sätt"
 
Källa: THR.
 

7. Danny Masterson

 
 
Skådespelare mest känd för sin roll i "That 70s Show", nu aktuell med tv-serien "The Ranch" hos Netflix.
 
Anklagelser: Fyra fall av grov våldtäkt började utredas redan i mars, de fyra kvinnorna och Masterson var under tiden alla medlemmar i scientologikyrkan och de pressades av andra medlemmar att inte anmäla Masterson. Efter #MeToo har åtminstone två av kvinnorna tagit sina fruktansvärda berättelser offentligt.
Konsekvens: Netflix agerade snabbt mot både Kevin Spacey och Louis C.K., mot Mastersons och hans "The Ranch" har de däremot inte agerat alls.
Kommentar: "Vi är medvetna om anklagelserna och den efterföljande utredningen, och kommer att återkomma med svar om det sker utvecklingar i ärendet".
 
Källa: The Daily Beast.
 

8. Jeremy Piven

 
 
Emmy och Golden Globe-vinnande skådespelare, mest känd för sin roll i HBO-serien "Entourage".
 
Anklagelser: Sexuella övergrepp och trakasserier.
Konsekvens: Hans nya serie "Wisdom of the Crowd" läggs ned av CBS. Hade däremot varit en möjlighet även utan anklagelserna, på grund av dåliga tittarsiffror.
Kommentar: "Låt mig vara så tydlig man kan vara, det här har aldrig hänt. Jag skulle aldrig tvinga mig på en kvinna. Jag kan verkligen inte förstå varför någon skulle hitta på något som det här."
 
Källa: Independent
 

9. Brett Ratner

 
 
Emmynominerad producent och regissör, som bland annat producerat "Prison Break", "The Revenant" och "X-Men: The Last Stand". 
 
Anklagelser: Våldtäkt, sexuella övergrepp och trakasserier av sex kvinnor.
Konsekvens: Har klippt alla band till sina pågående projekt med Warner Bros.
Kommentar: "Vi är säkra på att hans namn kommer att rentvås, när den pågående hetsen i media dör ut och folk kan bedöma dessa anklagelser objektivt," ett uttalande från Ratners advokat.
 
Källa: NY Times
 

10.  Chris Savino

 
 
Skapare och showrunner för Nickelodeons "The Loud House", har även regisserat både "Powerpuffpinglorna" och "Dexters labratorium". 
 
Anklagelser: Sexuella trakasserier och sexuella närmande mot minst 12 kvinnor.
Konsekvens: Avskedad av Nickelodeon.
Kommentar: "Jag skäms och är väldigt ledsen över detta."
 
Källa: Cartoon Brew.
 

11.  Mark Schwahn

 
 
Producent, skapare, regissör och manusförfattare bakom "One Tree Hill", nu aktuell med "The Royals".
 
Anklagelser: Anklagad, av i stort sett samtliga kvinnliga skådespelerskor och medarbetare från "One Tree Hill"-produktionen, för sexuella trakasserier och närmanden samt opassande språk. Hilarie Burton har lämnat en ingående beskrivning av vad hon utsattes för.
Konsekvens: Avstängd från sitt arbete som skapare och showrunner för tv-serien "The Royals".
Kommentar: Schwahn har ännu inte uttalat sig officiellt sedan anklagelserna riktades mot honom. 
 
Källa: Deadline och Variety (Burtons långa beskrivning).
 

12.  Kevin Spacey

 
 
Tvåfaldigt Oscarsvinnande skådespelare, för "American Beauty" och "The Usual Suspects", även flerfaldigt Emmynominerad och Golden Globenominerad för sin roll som Frank Underwood i tv-serien "House of Cards". 
 
Anklagelser: Sexuella övergrepp på flera män och sexuella närmanden mot minst två minderåriga.
Konsekvens: Netflix avbröt alla samarbeten med Spacey, både för den sista säsongen av "House of Cards" samt den kommande filmen "Gore". Spacey byts även digitalt ut ur den redan färdigställda filmen "All the Money in the World".
Kommentar. ”Jag har all respekt för Anthony Rapp som skådespelare. Hans historia skrämmer mig. Jag minns inte det inträffade, det måste ha varit över 30 år sedan. Men om jag har betett mig så, förtjänar han en ärlig ursäkt för vad som var ett djupt opassande beteende på fyllan. Jag ber om ursäkt för de känslor han måste ha burit på i alla år.” Uttalande efter den första anklagelsen mot Spacey.
 
Källa: Buzzfeed och Variety.
 

13. Jeffrey Tambor

 
 
Emmyvinnande skådespelare framförallt känd från "Arrested Development" samt för sin roll i "Transparent", vilken har givit honom två Emmys och en Golden Globe. 
 
Anklagelser: Sexuella trakasserier mot två kvinnor under produktionen av "Transparent".
Konsekvens: Valde själv att lämna Amazonserien "Transparent" inför nästa säsong.
Kommentar: "Jag har redan klargjort min djupa ånger, ifall någon av mina handlingar någonsin har missförståtts av någon som agressiva, men att jag skulle ha med vilje försökt trakassera någon är helt och hållet osant. Givet den politiserade atmosfären som nu verkar ha tagit över "Transparent"-produktionen, kan jag inte se något sätt för mig att återvända till serien."
 
Källa: NY Times.
 

14. James Toback

 
 
Oscarsnominerad regissör och manusförfattare känd för att ha skrivit manusen till bland annat "Bugsy", "Tyson" och "The Gambler". 
 
Anklagelser: Sexuella trakasserier och närmanden i hundratals fall, mot kvinnor som inledningsvis velat medverka i kommande filmer och lurats till möten på hans hotellrum. Han fortsätter trots detta att neka till alla anklagelser.
Konsekvens: Avskedad av sin agent.
Kommentar: "Tanken att jag skulle erbjuda någon en roll av någon annan anledning än att den är bäst för rollen är motbjudande för mig. Om någon anklagar mig för det är den en ljugande kuksugare eller fitta eller både och. Kan jag vara tydligare än så?"
 
Källa: Rolling Stone och LA Times.
 

15. Ed Westwick

 
 
Skådespelare, framförallt känd för sin roll som Chuck Bass i "Gossip Girl", nu aktuell med tv-serien "White Gold" som har pausats i väntan på utredningen. 
 
Anklagelser: Våldtäkt av två kvinnor.
Konsekvens: Tv-serier uppskjutna i väntan på utredning av LAPD.
Kommentar: "Jag har aldrig tvingat mig på, på något sätt, någon kvinna. Jag har definitivt aldrig våldtagit någon."
 
Källa: Deadline.
 

Listan fortsätter...

 
Många fler har dessvärre anklagats för liknande brott och beteenden, exempelvis Matthew Weiner ("Mad Men", Tom Sizemore ("Twin Peaks: The Return"), Dustin Hoffman ("Rain Man"), Sylvester Stallone ("Rocky") och Murray Miller ("Girls") för att bara nämna några.
 

Läs också: Dags att rättvisemärka film?

 
Kring dessa fall har det däremot rapporterats väldigt lite om i dagsläget, inga direkta konsekvenser eller uttalanden finns att ta del av - vilket gör att de inte riktigt passar in på listan ovanför ännu.
| 28 november 2017 18:00 |