Film

Skribent

Jenny Ahonen

31 maj 2015 | 11:45

15 hemska mödrar på film

Mammorna som inte är värda ett grattiskort på mors dag.
Visst, det är säkert inte lätt att vara förälder, det kan de få. Men de har mammorna har begått så många misstag att de förbrukat sin rätt till ett grattiskort på mors dag. Däremot kanske du får lust att ge din egen mamma ett, efter att du har tittat på de här filmerna. 

Här är 15 usla morsor från filmens värld.

Margaret White - "Carrie" (1976)
Spelad av: Piper Laurie
Säger saker som: "They're all gonna laugh at you."

Som om telekinetiska krafter och mobbning i skolan inte var nog att deala med, tonåriga Carrie måste dessutom utstå sin religiösa fanatiker till mamma och hennes vilda humörsvängningar. Margaret låser in sin dotter i en garderob, ger henne ingenting att äta och tvingar henne att be till Gud. Och då snackar vi om en relativt bra kväll.

Eleanor Iselin - "Hjärntvättad" (1962)
Spelad av: Angela Lansbury
Säger saker som: "Now, this is very important. I want the nominee to be dead two minutes after he begins his acceptance speech - depending on his reading time under pressure. You are to hit him right at the point that he finishethe phrase, 'Nor would I ask of any fellow American in defense of his freedom that which I would not gladly give myself - my life before my liberty'. Is that absolutely clear?"

Visst, i viss mån får man lura och manipulera sina barn, så att de äter sina grönsaker och så. Men att hjärntvätta sin son till att utföra mord, så att man själv kommer ett steg närmre världsherraväldet? Nä, där - om inte tidigare - skulle nog de flesta föräldrar dra gränsen. Men inte Eleanor.

Monica Swinton - "A.I. Artificiell intelligens" (2001)
Spelad av: Frances O'Connor
Säger saker som: "You won't understand the reasons but I have to leave you here."

Med barn kommer ansvar. Även om det lilla barnet är en liten robot. Seriöst alltså, du kan inte bara lämna den lilla varelsen ensam i skogen en natt för att du har blivit preggerz med ett annat ("riktigt") barn. Det är inte okej. Inte med barn, inte med robotbarn.

Mary Kane - "Citizen Kane - En sensation" (1941)
Spelad av: Agnes Moorehead
Säger saker som: "I'm sending him where you can't get at him."

Det är svårt att klandra Mary för att hon väljer att sälja Fosters barndomshem när det visar sig att det finns en massa guld på gården. Det är hennes andra beslut, att låta Foster växa upp bland bankirer - långt bort från mamsen och papsen, som fäller viss skugga över henne (och fuckar upp sonen). Visst, hon trodde väl att hon gjorde rätt, men kunde inte pojkstackarn åtminstone fått ta med sig sin släde? Det snöar väl på östkusten också?

Erica Sayers - "Black Swan" (2010)
Spelad av: Barbara Hershey
Säger saker som: "It's the role, isn't it? It's all this pressure? I knew it would be too much. I knew it!"

Den pedantiska matriarken Erica fick aldrig sina egna drömmar om att bli balettstjärna uppfyllda. Nu lägger hon allt hopp till dottern. Och med hopp kommer oro. Och med oro kommer regler, och krav. Och kontroll. Total kontroll. Och den där kvävande känslan. Och känslan av att man inte duger. Och nu är det ännu svårare att andas... och nu ÄR DET PANIK! OCH GALENSKAP!

Doris Mann - "Vykort från drömfabriken" (1990)
Spelad av: Shirley MacLaine
Säger saker som: "Sing one of your old numbers from my act!"

När skådespelerskan Suzanne (baserad på "prinsessan Leia"-Carrie Fisher) gjort en vända på rehab föreslår hennes filmbolag att hon vilar upp sig hemma hos sin mamma, skådisen Doris (baserad på Fishers mamma, Debbie Reynolds), medan hon spelar in sin nya film. Men kombon vila och återhämtning + uppmärksamhetssökande narcissistmamma... ja, den har ingen någonsin hört talas om. 

Mandy Cohen - "Ett herrans liv" (1979)
Spelad av: Terry Jones
Säger saker som: "Go ahead, be crucified! See what you're doing to your mother!"

Mandy är väl egentligen inte så mycket hemsk som hon är... okej, jo, hon är ganska hemsk. Hon saknar helt förmåga att vägleda sonen Brian genom livet och är mer bekymrad över sina egna små bagatellartade problem än de stora prövningar som hennes son tvingas genomlida. 

Stephanie Smith -  "8 Mile" (2002)
Spelad av: Kim Basinger
Säger saker som: "What are you doing with your life THAT'S SO GREAT?"

Gör man en filmkaraktär baserad på Eminems mamma, då blir det ingen supermorsa direkt. Lyssna bara på låten "My mom" (2010).

"Other mother""Coraline" (2009)
Spelad av: Teri Hatcher
Säger saker som: "Don't leave me! Don't leave me! I'll die without you!"

När Coraline hittar en hemlig väg in till en parallell värld blir hon först helt förtrollad av den till synes perfekta versionen av sin mamma som hon finner där. Hon är omsorgsfull och omhändertagande, aldrig stressad och bakar jämt. Coralines "andra mamma" säger att Coraline kan få stanna i den parallella världen för alltid, om hon bara syr fast knappar där ögonen egentligen ska sitta. När Coraline säger nej blir "Other mother" arg. Och "Other mother" är inte lika trevlig när hon är arg.

Pamela Voorhees - "Fredagen den 13:e" (1980)
Spelad av: Betsy Palmer
Säger saker som: "Kill her, mommy! Kill her! Don't let her get away, mommy! Don't let her live! I won't Jason, I won't."

Det är inget fel i att stå upp för sitt barn, men är du en galen knivmördare, ja då får du räkna med att hamna på en lista över usla mödrar! (Ja, jag spoilrade nyss en TRETTIOFEM år gammal film. Tagga.)

Beverly R. Sutphin - "Serial Mom" (1994)
Spelad av: Kathleen Turner, Serial mom (1994)
Säger saker som: "Is this the Cocksucker residence?"

Läs motivering ovan. Byt ut kniv mot sax. Tänk dig Bree Van de Camp gone helt jävla mental.

Joan Crawford - "Mommie Dearest" (1981)
Säger saker som: "No... wire... hangers. What's wire hangers doing in this closet when I told you: no wire hangers EVER?"

"Jag kommer alltid att slå dig", säger Joan apropå en nyss avklarad, bisarr, simtävling mot sin unga dotter - vilken hon själv, såklart, tog hem. Hon kunde dock lika gärna ha menat det bokstavligt. I dotterns självbiografiska berättelse om uppväxten med en superkänd mamma gör Joan inte mycket annat än slår sina barn. Jo, hon krökar en hel jävla del också. 

Lilly Dillon - "Svindlarna" (1990)
Spelad av: Anjelica Huston
Säger saker som: "You aren’t tough enough!"

Det är inte lätt när man slits mellan sin mamma och sin partner. När ens mamma dessutom är en manipulativ och egoistisk bedragare, som inte drar sig ens för att - Nu spoilrar jag igen! -MÖRDA ens partner, då är det verk-e-ligen inte lätt. (Men å andra sidan försvinner ju problemet, när partnern inte längre finns kvar.)

Mary Jones"Precious" (2009)
Spelad av: Mo'Nique
Säger saker som: "Don’t nobody want you, don’t nobody need you!"

Hur Mo'Nique, efter sin otäckt övertygande roll i "Precious", kan visa sig på gatan utan att bli attackerad av alla hon möter, det är ett mysterium. 

Mama - "Mama" (2013)
Spelad av: Javier Botet
Säger saker som: Hon är inte särskilt pratglad, den här mamman. Vilket gör henne ännu kusligare.

Egentligen är hon väl inte en särskilt dålig mor. "Mama" är vårdande och beskyddande, förvisso litegrann åt det svartsjuka hållet...
| 31 maj 2015 11:45 |