Film

Skribent

Alexander Dunerfors

28 januari 2015 | 12:00

16 häftiga biografer från världens alla hörn

Dubbelsängar, livbåtar och badkar hittas i några av de vackraste och knäppaste biosalongerna.
Här hemma blir vi lite löjligt lyckliga när vi får sitta med extra benutrymme på bion. I andra delar av världen finns dock publik som är van vid betydligt mer lyxigare filmupplevelser än så. Kolla in några av de skönaste biografer som går att hitta.

1. Rooftop Cinema, Melbourne
Här visas allt från klassiker till de senaste filmerna under bar natthimmel. Biljettpriset ligger på 150 kr, och om filmen sviker dig så har du iallafall en rätt magnifik utsikt.

2. Olympia Music Hall, Paris
Perfekt för ett sömnigt tretimmarsdrama! Det här var dock tyvärr en engångsföreteelse och en PR-kupp för IKEA:s sängar, komplett med en förhandsvisning av svenska Millennium-filmerna.

3. Sci-Fi Dine-In Theater, Florida
Disneyworld har återskapat 50-talets drive-in-biografer, med rejäl retrokänsla. Här verkar dock maten stå i centrum för vi hittar ingen information om filmutbudet. Men gissar på att en del gamla goda science fiction-matinéer kan dyka upp.

4. Piscine Pailleron, Paris


Large 5e57aba70e6872d2ab8eb6db05b18836 paris pi

Till vardags går fransmännen hit främst för att bada. Men inför Ang Lees biopremiär blev badhuset till en biograf för en kväll. Kan det finnas ett mer passande sätt att se "Berättelsen om Pi" än i en egen livbåt?

5. Hot Tub Cinema, London


Large 5e57aba70e6872d2ab8eb6db05b18836 london hottub

Också Hot Tub Cinema erbjuder både bio och bad, främst sommartid av praktiska skäl. "Vi ser inte bara på film, vi hyllar film - och uppmanar er att klä ut er, sjunga, dansa, dricka och leka!" skriver de på sin hemsida

6. Electric Cinema, Notting Hill


Large c7d0e617131d55d05027aa3b5e80c91f electric

När du ändå är i London är ett besök till Electric Cinema ett måste. Denna institution i Notting Hill har funnits i över 100 år! Här kan du slappa i både soffor och sängar medan du ser de nyaste kvalitetsfilmerna. Biljetter kostar allt mellan 180-550 kronor beroende på hur bekvämt du vill sitta/ligga.

7. Winter Garden Theatre, Toronto
På Winter Garden Theatre kunde vi lätt spendera några timmar även utan film.

8. The Bijou Theatre, Bridgeport
Fikavänligt biohäng på The Bijou Theatre i Connecticut.

9. Museum Lichtspiele, München
Film kan ju vara allt ifrån nöje till kultur och konst. I tyska München är film bäst på museum.

10. Arena, Pula
Tänk att få se "Gladiator" på den här mäktiga amfiteatern i Kroatien.

11. Orinda, Kalifornien

Biografen Orinda har satsat på en minst sagt flippad inredning.

12. The Orange Cinema Club, Beijing

Svårslagen vardagsrumslyx hos The Orange Cinema Club.

13. The Archipelago Cinema, Thailand
Den flytande biografen på Kudu Island nära Phuket byggdes 2012 av helt återanvänt material. Tyvärr var det enbart för en filmfestival, så denna inspirerande paradis-bio är nu bara ett minne blott.

14. Cineteca, Madrid
Spanska Cineteca hittas i en före detta lagerlokal och visar enbart dokumentärfilm. Tusentals LED-lampor utgör Sala Azconas dramatiska belysning.

15. Alamo Drafthouse, Texas
En riktig filmnörd behöver egentligen inga lyxigheter. Ibland vill man bara slå sig ner med finbira, texmex-käk och en schysst rulle. Det är möjligt på ökända Alamo Drafthouse, som öppnade 1997 i Austin och har sedan dess sakta spridit sig över USA. Biobiljetten landar på runt 80 kronor.

16. Ishotellet i Jukkasjärvi
En del av biograferna på vår lista finns "på riktigt", andra blev endast tillfälliga för en passande filmpremiär. Och en del smälter bort på somrarna Det svenska ishotellet är en het turistattraktion, och en coolare plats för Blu-rayreleasen av "Ice Age 3" gick knappast att hitta.

Vilken lockar mest? Har du tips på fler sköna biografer? Kommentera nedan.
| 28 januari 2015 12:00 |