Film

Skribent

MovieZine

13 januari 2017 | 18:00

13 rysliga skräckfilmer att kolla in under år 2017

Året är smockfullt av potentiella kissa-i-byxan-upplevelser. Har du koll?
För att du även i år ska kunna hitta guldkornen i skräckens svarta sandlåda har vi här samlat ihop 13 stycken rysare att se fram emot inför året som ligger framför oss. Alla nedanstående filmer släpps förhoppningsvis på ett eller annat sätt i Sverige under 2017, och urvalet bör tilltala de allra flesta skräcktokar där ute.

Vilka av de här skräckisarna planerar du att förgylla årets mörkaste nätter med?

"Split" - 20 januari


Enligt säkra källor (a.k.a vår recensent Jonna) bjuder Shyamalan inte på särskilt mycket skräck i sin senaste rulle, men en James McAvoy i högform är alltid sevärd, och visst tusan är trailern obehaglig? Svensk biopremiär den 20:e januari.


"The Bye Bye Man" - 27 januari 


En stark uppställning skådisar med Doug Jones, Faye Dunaway, och Carrie Anne-Moss i spetsen står mot en mystisk varelse vid namn "The Bye Bye Man", som verkar ligga bakom många av mänsklighetens hemskaste händelser. Svensk biopremiär den 27:e januari.


"Rings" - 3 februari *


I tredje kapitlet av "The Ring"-sagan återvänder mardrömmarnas drottning, Samara, och hon ser numera väldigt vig ut. Vincent D'Onofrio, Aimee Teegarden, Laura Wiggins, och Johnny Galecki spelar huvudrollerna, och "Rings" får svensk biopremiär den 3:e februar.


"Don’t Hang Up" - 6 mars


Några tonåringar spenderar en berusad kväll med att busringa människor, men vad de inte räknat med är att någon snart ska vända deras spel emot dem med dödliga konsekvenser. Släpps på DVD och VOD den 6:e mars.

Large 7b2086017783213f126bd6103f4764e4 hj

"Annabelle 2" - 9 augusti


Svenske David F. Sandberg långfilmsdebuterade med "Lights Out" förra året, och fick därefter ansvaret att regissera uppföljaren till James Wan-producerade "Annabelle" från 2014. Premiär blir det på bio den 9:e augusti, och vi kan nog räkna med att den mordiska dockan kommer att vara ännu mer blodtörstig än senast."It" - 8:e september


Bill Skarsgård tar upp manteln från Tim Curry då han ikläder sig rollen som klassiska Pennywise i den här nya adaptionen av Stephen Kings bok. Sju barn i en liten stad i Maine får sina värsta mardrömmar besannade när "Det" dyker upp i deras liv. Biopremiär 8:e september."Flatliners" - 29 september


Ett gäng läkarstudenter utför en serie experiment som berör nära döden-upplevelser, men konsekvenserna visar sig vara långt mörkare än de räknat med. I rollerna ser vi bland andra Kiefer Sutherland (som även var med i originalet från 1990), Nina Dobrev, och "Rogue One"-stjärnan Diego Luna. Biopremiär den 29:e september.

"Friday the 13th" - 20 oktober


För trettonde gången i ordningen kommer Jason hemsöka oss. Breck Eisner, som senast spottade ur sig "The Last Witch Hunter" med Vin Diesel i huvudrollen, står för regin, och det återstår att se om han lyckas revitalisera den långlivade följetången. Biopremiär 20:e oktober."Insidious: Chapter 4" - 25 oktober


Inte mycket är känt om handlingen i den fjärde "Insidious"-filmen, men ihärdiga rykten hävdar att den ska behandla Elises (Lin Shaye) bakgrundshistoria. Adam Robitel ("The Taking of Deborah Logan") regisserar. Biopremiär den 25:e oktober."Raw"


Hajpen är stor kring franska "Raw", där en ung kvinna, vegetarian dessutom, får smak för människokött. Premiär på bio i USA den 10:e mars, men det är oklart om den går upp i Sverige. 


"Amityville: The Awakening"


Den här filmen var med redan på förra årets lista, men eftersom en svensk premiär uteblev får den plats även i år. Jennifer Jason-Leigh ("The Hateful Eight") spelar en ensamstående trebarnsmor som flyttar in i ett hemsökt hus.


"XX"


Fyra kvinnliga regissörer har bidragit med varsin skräckhistoria med fantasieggande namn som ”Her Only Living Son”, ”Don’t Fall”, ”The Box” och ”Birthday Party”. Släpps på amerikansk video-on-demand den 17 februari, men det är oklart när den blir tillgänglig i Sverige.En film med ett originellt koncept, där 80 amerikanska kontorsarbetare blir inlåsta i en byggnad , och därefter uppmanade att döda varandra, eller själva bli dödade.  ”The Belko Experiment” får biopremiär i USA den 17:e mars, och vi kan bara hoppas att den kommer till Sverige under året.
Vilken skräckis ser du mest fram emot år 2017? Kommentera gärna nedan!
| 13 januari 2017 18:00 |