The Bye Bye Man 2016

Skräck
USA
96 MIN
Engelska
The Bye Bye Man poster

Synopsis

Tre vänner från college hittar sitt drömhus, ett stort gammalt hus på landet. Men deras glädje förbyts snart i fasa. Huset är hemsökt av en övernaturlig varelse – The Bye Bye Man. Varje gång de ser eller tänker hans namn händer fruktansvärda saker. Det finns bara ett sätt att undkomma hans förbannelse: tänk det inte, säg det inte… 
Ditt betyg
1.7 av 39 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Bye Bye Man
Biopremiär
27 januari 2017
DVD-premiär
8 juni 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

25 januari 2017 | 10:00

Dåligt skådespeleri och kassa effekter sänker en lovande idé

"The Bye Bye Man" är en på sina håll hyfsat otäck och snyggt filmad rysare som i små doser gör det den ska, skräms. Tyvärr är skådisarna med några få undantag inte lika övertygande alls. Vissa specialeffekter är till och med skrattretande dåliga, vilket oundvikligen sänker helhetsintrycket.
Tänk det inte, säg det inte, tänk det inte, säg det inte… Och det är Bye Bye Man som åsyftas. Såklart gör man inte annat än tänker på honom, varför konceptet inledningsvis känns lovande och dessutom smått lysande i all sin enkelhet, även om det mesta andra visar sig vara något helt annat.  

Elliot och hans flickvän Sasha har tillsammans med Elliots barndomsvän John hyrt ett stort gammalt hus. Ganska snart börjar mystiska saker hända och inte långt senare hittar de klotter i en låda där det står ”Don't think it, don't say it” efterföljt av ”The Bye Bye Man”. Ingen tror att det är något att ta på allvar, men något förändras och samtliga börjar inom kort se och höra syner och deras eskalerande förvirring sliter på vänskaps- och kärleksrelationerna men hotar också bokstavligen deras liv. The Bye Bye Man kommer när man kallar honom och han kommer med ont uppsåt. Nu måste vännerna försöka lista ut vem han och vad han vill för att slippa förbannelsen. 

Allt har ju nästan redan gjorts i skräckgenren och det finns heller inte mycket nytt i ”The Bye Bye Man”. Vi har snygga skådisar, sköra relationer, ett gammalt knakande hus och mystiska mord. 

Karaktärerna beter sig, som sig förvisso bör i en rysare, väldigt irrationellt. För det första är jag tveksam till att ungdomar bara sådär skulle hyra ett kråkslott mitt ute i ingenstans och jag köper likaså inte längre att någon går ner i en källare ensam mitt i natten när man hör knasiga ljud därifrån eller det faktum att vederbörande väljer att bo kvar i rucklet efter att det ganska tydligt framgått att allt inte står rätt till där. Men sådant hör som sagt till och är därför nästan lite charmigt. Värre är det med de logiska luckorna i manuset som stör på riktigt. Och det finns flera. 


Samtidigt är ändå just det där med ”Tänk det inte” ganska så nervkittlande. Och den frasen tillsammans med den lätt kusliga stämningen tack vare vissa kameraåkningar och skakiga in-zoomningar, bär det andra en bit, men inte i närheten av hela vägen.

”The Bye Bye Man” har sina brister och är i slutändan ingen bra film. Bättre skådisar, samt ett tightare och mindre pratigt manus hade enkelt kunna lyfta filmen från att vara ”Rätt så usel” till ”Relativt sevärd”. Hade man dessutom tagit bort de kassa effekterna hade detta kunnat bli en ”Gå och se!” Nu förblir rullen en axelryckning, som jag nog kommer kunna sova rätt bra efter, vilket alltid är ett dåligt betyg när man pratar om skräckisar.
| 25 januari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Väldigt dålig film utan någon som helst skräck i sig. Fick dock gåshud en gång när Bye Bye rörde sig i sovrummet mot kameran. Väldigt dåliga skådisar förutom tjejen i filmen. Synd...
Läs mer
De flesta filmnördar som jag vet att de första 10 minuterna är viktigast som förklarar om filmen är bra eller inte. Jag råkade somna innan dess.
Läs mer
1
GÄSP!! Vilken totalt lam, förutsägbar och tråkig skräckfilm!!!! Var varken originell, spännande eller hade grymma effekter. Tråkig story, lamt spöke, tråkiga karaktärer och gav mig absolut ingenting!!! Så betyget blir en svag 2a tyvärr.... Cast:Douglas Smith, Lucien Laviscount, Cressida Bonas mfl... aa
Läs mer