Film

Skribent

Charlotte Brange

15 januari 2022 | 17:00

12 härligt originella filmer vi ser fram emot under 2022

Inte bara superhjältar och franchiser på bio i år. Under 2022 kan vi bland annat ta oss an vikingar, elaka husrobotar, och en svensk UFO-film.
2022 ser ut att bli ett otroligt starkt filmår. Vi kan vänta oss storslagna uppföljare såsom “Doctor Strange: Multiverse of Madness”, “Black Panther: Wakanda Forever” och “Jurassic Park: Domination”. Vi kommer även att få ta del karaktär som får sina egna spin-offs, såsom “The Flash” och “Lightyear”, samt även en hel del hett efterlängtade film-comebacks såsom “Hocus Pocus 2” och “Top Gun: Maverick”.

Men bortom uppföljare, spin-offs, och reboots finns de hett efterlängtade originalhistorierna. De som inte kommer från ett påkostat multiversum utan står på i vissa fall vacklande ben. En del andra är starka - och ser riktigt spännande ut.

För att klassas som originalfilm är kriterierna att de inte ska komma från ett grandiost filmfranchise, eller vara baserade på en populärkultur-skildring. Här presenterar vi de originalfilmer som vi ser allra mest fram emot under 2022.
 
 

1. “The Northman” (1 april)

 
En hämndlysten viking, kan det vara något? Ja, detta kan vara en av 2022 allra mest emotsedda filmer - original eller ej. I “The Northman” kastas vi tillbaka till vikingatiden och där en ung viking under fasanfulla minuter får bevittna sin egen fars avrättning. Men vad som inte dödar oss härdar oss, och traumat får den unga vikingasonen att ge sig ut på jakt efter hämnd - till varje pris. Regissören Eggers, som står bakom skogsruggiga “The Witch” och fyrgalna “Lighthouse” ser ut att leverera oss bra med action spunnen ur spännande, nordisk mytologi. I rollerna ser vi bland annat superstjärnor som Nicole Kidman, Ethan Hawke, och Willem Dafoe, men vi ser också passande nog våra nordiska talanger såsom Alexander Skarsgård, Björk och Claes Bang inta sin bästa stridslystna positioner.
 
Large 048c8aff419c661bcc9a7c41380fb676 belfast
 

2. “Belfast” (25 februari)

 
I ett svartvitt 1960-tal får vi genom en nio-årig pojkes ögon följa upplopp och tumult på Belfasts vanligtvis trygga gator. Filmen är baserad på riktiga händelser från regissören Kenneth Branagh barndom; en regissör som för övrigt även har emotsedda “Döden på Nilen” - som följer “Mordet på Orientexpressen (2017), dvs platsar tyvärr inte på den här listan - att släppa ut under 2022. “Belfast” är i mångt och mycke som upplagd för att både tyckas om av en feel good-publik, men även kritiker - och det ser ut att hittills ha gett gott resultat, filmen har i skrivande stund sju Golden Globes-nomineringar på sin meritlista.
 
 
 

3. “Everything Everywhere All at Once” (i vår)

 
För oss som unga runt millenieskiftet är “Crouching Tiger, Hidden Dragon” en riktig klassiker och en film som cementerade Michelle Yeoh som tja, kanske en av de coolaste personerna på vår planet. Actiontäta opch skruvade “Everything Everywhere All at Once” ser ut att ge oss just en stenhård Michelle Yeoh, som dras med på ett rejält äventyr bland multiversum och världshändelser. Trailern bjuder på en - tacksamt liten - inblick i något som ser ut att vara både intensivt, invecklat, och helt galet.
 
 

4. “Moonfall” (4 februari)

 
Katastroffilmens konung Emmerich är tillbaka, och denna gången ser det ut att vara månen som tar kål på oss. Någonting har knockat månen ur sin omloppsbana vilket för NASA-teamet bestående av Halle Berry, Patrick Wilson och John Bradley (“Game of Thrones”) ut på ett riskfyllt uppdrag - att, inte helt oväntat i Emmerich värd, rädda vår planet. Explosionstäta “Moonfall” - till och med titeln är dramatisk! - ser ut att vara superamerikansk, en CGI-fest, och riktigt klyschig - det ser alltså ut som att det blir hur kul som helst.
 
Large 048c8aff419c661bcc9a7c41380fb676 bigbug
 

5. “Bigbug” (11 februari på Netflix)

 
Sci-fi-filmerna har försökt skrämma upp oss i årtionden att ja, snart så tar robotarna över både oss och hela våran värld. I franska “Bigbug”, regisserad av Jean-Pierre Jeunet (som gjorde originella “Amelie från Montmartre”) är året 2050 och artificiell intelligens har just precis så, tagit över världen så pass att mänskligheten helt och hållet är beroende av den. I en liten pastellfärgad, 60-talsdoftande förort så tar “husrobotarna” det ett steg längre och stänger helt enkelt in sin invånare. Futuristiskt, skruvat, och helt säkert en film du aldrig sett förut.
 
Large 048c8aff419c661bcc9a7c41380fb676 peele
 

6. “Nope” (22 juli)

 
Med endast två filmer i ryggen kanske en ser oerfaren ut, men när dessa två är “Get Out” (2017) och “Us” (2019) finns det inga tvivel kvar. Vi vet inte mycket om Jordan Peeles “Nope” ännu, men det lilla vi vet är att vi kan förvänta oss ny och banbrytande skräck. Den mystiska postern som släpps avslöjar inte mycket mer än vi kommer att få uppleva “A new terror från Oscarsvinnaren Jordan Peele”, ackompanjerat med ett molnigt landskap med ett extra illavarslande moln i centrum. Även rollistan ser lovande ut, vi hittar Daniel Kaluuya (huvudrollen i just “Get Out”), Keke Palmer (“Hustlers”) och Steven Yeun (“Minari”, “The Walking Dead”) - och med cinematografen Hoyte von Hoytema ombords kan vi förvänta oss magi.
 
Large 048c8aff419c661bcc9a7c41380fb676 elvis
 

7. “Elvis” (24 juni)

 
Det har gjorts många biopics genom åren men få har vågat röra det stora namnet Elvis Presley. I vanliga fall hade att-röra-de-största låtit som en tveksamt projekt, men med en stabil Tom Hanks i en roll och med alltid lika nytänkande Baz Luhrmann i regissörsstolen väcks intresset. Den alltid lika pampiga Baz Luhrmann har nämligen gjort slag i saken och under 2022 ska vi få en inblick i det liv som den stora rock n roll-stjärnan levde. Den inte så välkända Austin Butler valdes dessutom ut framför större namn Aaron Taylor-Johnson, Harry Styles och Ansel Elgort, till att iklä sig rollen som den legendariska kungen av rock n roll. Frågan är om skorna går att fylla ut? Det återstår att se, men den ännu icke-namngivna filmen om Elvis är i högsta grad något en bör hålla ögonen på.
 
 

8. “UFO Sweden” (25 december)

 
Sällan ser vi en svensk film som inte är baserad på en smäktande förlaga, en uppföljare till ett franchise (hur många Sune-filmer behöver vi?), eller är en halv buskiskomedi som ingen kommer ihåg dagen efter. I “UFO Sweden” har vår originalhistoria slagit ner i mitten på 90-talet, där den unga, något rebelliska Denise är övertygad att hennes pappa blivit bortförd av UFO:n. Hon blir snabbt misstrodd och letar desperat efter hjälp ifrån UFO-experter, vilket för henne och hennes kamrater in i ett äventyr bortom deras vildaste fantasier. Bakom filmen står filmkollektivet Crazy Pictures, som 2018 imponerade med sin storslagna originalfilm “Den blomstertid nu kommer”. “UFO Sweden” har premiär på juldagen 2022.
 
Large 048c8aff419c661bcc9a7c41380fb676 flower moon leonardo dicaprio lily apple tv 1200
 

9. “Killers of the Flower Moon” (i höst)

 
I stjärnspäckade “Killers of the Flower Moon” ger sig den numera 78-åriga Scorsese in på nya marker - en westerfilm. Han återförenar några av sina största favoriter, Leonardo DiCaprio och Robert de Niro, i en mycket emotsedd skildring om de mysteriska mordfall som drabbade det amerikanska ursprungsfolket Osage under 1920-talet. Vartän Scorsese rör vid kan vi vänta oss tunga (både i en positiv, men också i en lite långsam bemärkelse..) prestationer och händelser. Filmen kommer, till skillnad från den tidigare “The Irishman” inte hamna på Netflix utan budkriget vanns till slut av Apple TV+.
 
Large 048c8aff419c661bcc9a7c41380fb676 richard linklater apollo movie
 

10. “Apollo 10 ½: A Space Age Adventure” (2022)

 
Månlandningen 1969 var på något sätt både en historisk dag för mänskligheten, men kickade också loss en rymdfascination hos många barn och unga vuxna. Möjligheterna blev plötsligt oändliga, något som alltid lika kreativa Richard Linklater alltid levt efter. Med sin unikt ambitiösa “Boyhood”; en coming-of-age-film som i realtid spelades in under hela tolv år, behandlade han barns steg till vuxenlivet på ett varsamt och vackert vis. I “Apollo 10 ½: A Space Age Adventure” får vi under sommaren 1969 följa berättelsen om månlandningen - både ur ett vuxet perspektiv, men också från ett barns tindrande, exhalterade ögon. Den lovande coming-of-age-filmen är färdigställd och beräknas dyka upp på Netflix någon gång under 2022.
 
Large 048c8aff419c661bcc9a7c41380fb676 weight
 

11. “The Unbearable Weight of Massive Talent” (22 april)

 
Får du aldrig nog av allas vår actionstjärna Nicolas Cage? Då är det här filmen för dig, för den är utlovad som ”den mest Nicolas Cage:iga filmen någonsin” – Cage spelar i den fiktiga historien många versioner av sig själv. Närapå utblottad blir han erbjuden en miljon dollar för att närvara på en miljardärs födelsedagsfest, ett enkelt jobb som snart blir svårt när Cage tvingas att gå undercover för CIA. Nicolas Cage behöver därmed snabbt iklä sig rollen som den actionstjärna han alltid har visat upp. Metafilmen kommer att blinka hejvilt åt olika moment ur Cages karriär såsom hans roller i ”Con Air”, ”Face/Off” och ”Gone in 60 seconds” En film för alla som saknat riktig Cage-rage!
 
 

12. ”Triangle of Sadness” (2 september)

 
Ruben Östlund är tillbaka med ännu en geometrisk form efter sin prisbelönta ”The Square”. I ”Triangle of Sadness” testar han återigen hur människor verkligen beter sig under press och i extrema situationer, men denna gång befinner vi oss på en lyxyacht i Grekland. Livet i paradiset blir kort, för passagerarna dras in i en storm och hamnar strandsatta på en ö. Kampen om överlevnad blir allt mer intensiv och det vanliga lyxlivet är som, bokstavligen, bortblåst. I rollerna ser vi bland annat Woody Harrelson och med Östlunds sprudlande kreativitet så ser det mycket lovande ut.
| 15 januari 2022 17:00 |