Film

Skribent

Anna Thunman Sköld

30 augusti 2014 | 15:00

10 svenskar i amerikanska TV-serier

Alexander Skarsgård, Malin Åkerman och Joel Kinnaman känner vi till. Men det finns fler svenskar att hitta i amerikanska TV-serier.
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

1. Alexander Skarsgård

Det givna namnet. Sju säsonger av nyss avslutade vampyrsåpan "True Blood" har för alltid cementerat hans status som SexySkars på fansidorna.  

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

2. Malin Åkerman
En filmstjärna i Hollywood sedan länge, men innan dess gjorde hon "The Comeback", Lisa Kudrows kultiga mockumentär, som snart gör... comeback med en andra säsong. Dessutom frontade hon nu nedlagda komediserien "Trophy Wife" och har haft roller i bland annat "Childrens Hospital", "Suburgatory" och "Entourage".   

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

3. Joel Kinnaman
Hans märkliga accent i "The Killing" fick amerikanerna att klia sig i huvudet samtidigt som de tog hans ruffiga mordutredare Holder till sina hjärtan. Fjärde och sista säsongen hade premiär i Netflix 1 augusti, då sagan om Holder och hans kollega Linden (Mireille Enos) fick ett värdigt slut. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

4. Katia Winter
En blond Katia spelade strippan Nadia, som utredaren Quinn (Desmond Harrington) föll hårt för i sjunde säsongen av "Dexter". En mörkhårig Katia har nu en bärande roll i det övernaturliga dramat "Sleepy Hollow", som snart har premiär för sin andra säsong. Hon gör där makan till huvudpersonen Ichabod Crane (Tom Mison).  

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

5. Gustaf Skarsgård
History Channels brutala actiondrama "Vikings" har gjort den näst äldste Skarsgårds-brodern känd "over there". I serien, som håller på att spela in sin tredje säsong, gör Gustaf rollen som Floki, en skeppsbyggare, en krigare och en allmänt udda fågel, som huvudpersonen Ragnar (Travis Fimmel) litar hundraprocentigt på.

Bill1200

6. Bill Skarsgård
Son nummer fyra i Skarsgårds-klanen har under två säsonger spelat blodsugaren Roman Godfrey i Netflix-serien "Hemlock Grove", som delat publik och kritiker i två läger. De som älskar det knäppa skräckdramat och de som hatar det med varje fiber i sin kropp. Inget nämnt än om "Hemlock Grove" får en tredje säsong. 

Stormare1200

7.  Peter Stormare
Mest minnesvärd är väl hans roll som fängslade Chicago-gangstern John Abruzzi under flera säsonger av "Prison Break", men genom åren har Stormare gjort mängder av inhopp här och var i TV-världen, i allt från "The Blacklist", "Longmire", "Entourage", "Weeds", "NCIS_ Los Angeles", "CSI" och "Psych". För att nämna några. Nu ska han dyka upp i nästa säsong av "Arrow", som skurken Count Vertigo, något MovieZine skrivit om HÄR.   

Micke1200

8. Michael Nyqvist
Det blev ingen succé för Nyqvists första och hittills enda helamerikanska TV-serie, konspirationsthrillern "Zero Hour". Sändande kanalen ABC tog den ur tablån efter bara tre avsnitt och skyllde på dåliga tittarsiffror.  De resterande tio avsnitten visades dock senare, men då var serien redan nedlagd. För tillfället är Nyqvist aktuell i huvudrollen för svensk-amerikanska storsatsningen "100 Code". Premiär i Kanal 5 nästa år.

Fares

9. Fares Fares
I den nyligen avslutade första säsongen av FX:s mellanösterndrama "Tyrant" hade Fares Fares en nyckelroll som frihetskämpande journalist tillika huvudpersonen Bassam "Barry" Al-Fayeeds (Adam Rayner) barndomsvän  i ett hittepå-land lett av en despot (Barrys bror).

Karim1200

10. Alexander Karim
I samma serie, "Tyrant", medverkade även Alexander Karim, som Ihab Rashid, motståndsrörelsens ledare, vars dröm är att störta Al-Fayeed-släkten från makten. Det är ännu inget sagt om en eventuell andra säsong, men då den första slutade väldigt öppet, finns väl anledning att tro att en sådan kan koma att beställas. 

Hedersomnämnanden:  Stellan Skarsgård för sitt inhopp som tyske regissören Verner Vollstedt i "Entourage".  Matias Varela och David Dencik som bägge hade små men betydelsefulla roller i den tredje och sista säsongen av Neil Jordans vällustiga historiska drama "The Borgias".

Bonus: En svensk stjärna i Storbritannien: 
MyAnna Buring, som haft viktiga roller i serier som "Downton Abbey" och "Ripper Street". Hon kommer snart synas i Jimmy McGoverns ("Cracker", "Priest") nya storserie "Banished". Hon kan också ståta med att ha varit med i de två sista "Twilight"-filmerna; "Breaking Dawn 1 & 2". 

Fyll gärna på listan med fler namn!
| 30 augusti 2014 15:00 |