Film

Skribent

MovieZine

11 september 2014 | 17:00

10 svenska skräckfilmer du bör se innan du dör

Vampyrer, slashermördare, övernaturligheter - och alla talar svenska!
Begreppet svensk skräckfilm kan få vissa att rysa av helt fel anledningar. Det stämmer också att vi inte är direkt bortskämda när det gäller bra skräckfilmer i vårt kära Svedala. Trots det har några guldkorn rönt stora internationella framgångar och hyllats av så väl kritiker som publik. Det är en hårfin gräns på vad som är skräck och vad som är thriller men ni får väl debattera i kommentarsfältet. 

Här nedan följer ett axplock av sevärda svenska skäckisar för dig som vill vidga vyerna i genren. 

10. Frostbiten (2006)
Regi: Anders Banke 

Handling: Folk dör som flugor i vad som ser ut som olyckor. Snart står det klart att det är något som jagar ute i natten. Synd bara att det är ungefär två månader kvar tills solen går upp. 

Motivering: Varför har ingen tänkt på det förut? Vampyrer tål inte solljus, alltså borde de alla flytta upp till Norrland under vintern där solen aldrig går upp. Det skulle både lösa befolkningsminskningen på landsbygden och blodsugarnas solproblem. Filmen av någon anledning klassats som en skräckkomedi. Med tanke på den totala avsaknaden av humor och skämt filmen igenom känns detta som en efterhandskonstruktion. Men A for effort! 

9. Evil Ed (1997) 
Regi: Anders Jacobsson

Handling: En skräckfilmsklippare blir galen och går på killing spree. 

Motivering: Har du någonsin sett någon mörda med en optikertavla? Filmen som såldes till över 50 länder spelades in helt utan ljud. All dialog (den är dubbad till engelska) och ljudeffekter lades dit i efterhand vilket får det att verka ännu mer B-aktigt. Däremot kan man inte låta bli att falla för det värdelösa kameraarbetet, det urusla skådespeleriet och de billiga effekterna. Precis som Peter Jacksons ”Bad Taste” och ”Braindead” får den oss att skratta och kräkas om vart annat. 

8. Det okända (2000) 
Regi: Michael Hjorth 

Handling: Fem biologer åker till Norrland för att mäta effekterna av en förödande skogsbrand. Väl på plats upptäcker de mystiska kadaver i skogen som ingen av dem kan identifiera. Vad var det egentligen som hände i den här skogen? 

Motivering: En svensk ”found footage-film” som av en händelse kom ut ett år efter den extremt framgångsrika ”Blair Witch Project”. Det är helt uppenbart vad ”Det okända” inspirerats av. Miljön, de oförklarliga fynden, ja nästan till och med karaktärerna känns tagna från dem amerikanska föregångaren. Måhända att det kanske är stölderna från en av de läskigaste filmerna som någonsin gjorts som gör att ”Det okända” fungerar. Det är trots allt ett kul inslag i en annars traditionsenlig genre. 

7. Svart Lucia (1992) 
Regi: Rumle Hammerich

Handling: Underliga saker händer i en skolas korridorer som bland annat blandar in aborterade foster och halshuggna katter. 

Motivering: Så där obehaglig som bara svenska nittiotalsfilmer kan vara. Kamerarbetet är slappt, dialogen är stapplande, skådespeleriet är mysko och karaktärernas agerande är minst sagt underligt i många lägen, men det är något med den här filmen som gör en illa till mods. Den har kanske inte åldrats allt för bra, men obehagskänslan över den gör att man nästan förlåter alla navel-höga-jeans och Björn Kjellmans Emo-frissa.  

6. Psalm 21 (2009) 
Regi: Fredrik Hiller 

Handling: Präst åker tillbaka till sin hemort efter att hans far dött. Men mystiska väsen är också tillbaka. 

Motivering: En gripande inledning och fantastiskt skådespeleri av Jonas Malmsjö påhejat av stämningsfulla miljöer och skickligt kameraarbete fick oss att hoppas. Sen kom de små flickorna med långt hår och förvridna ansikten in i bilden och allt hopp dog. Trots filmens slut som är på gränsen till fnissframkallande roligt är det en stämningsfull religionsskäckis med bra pr(ä)stationer av skådespelarensemblen. 

5. Strandvaskaren (2004)
Regi: Mikael Håfström 

Handling: Slå ihop handlingarna från "I know what you did last summer""Friday the 13th" och "Scream"och låt det hela utspela sig på internatet från “Ondskan”.

Motivering: Mikael Håfström följde upp den Oscarsnominerade succén "Ondskan" med att själv skriva och regissera denna splatter i skolmiljö. Handlingen är ”standard 1A”. Troligen satsade inte Håfström på en till Oscarsnominering utan ville bara leka med ett tema som inte är så vanligt i svenska filmer. För filmen är snygg och välgjord, spänningen och ”den du tror är mördaren hela filmen visar sig vara något annat-twisten” finns där, skådespeleriet är ok och så långt Svenska splatterfilmer sträcker sig är det den bästa. 

4. Midsommar (2003) 
Regi: Carsten Myllerup 

Handling: Ett gäng danska ungdomar åker till Sverige för att fira midsommar, men en mörk hemlighet vilar över gruppen, och varför tog en av ungdomarnas syster plötsligt livet av sig? 

Motivering: Danska ungdomar som festar, jökar, ser spöken, eldar häxor och spelar anden i glaset. Lägg där till att Per Oscarsson äntligen får spela mystiskt skogsgubbe med något hemlig i bagaget så har du en lyckad kompott av spänning, jump scares, naket och blod. 

3. Sleepwalker (2000)
Regi: Johannes Runeborg 

Handling: Ulriks familj är spårlöst borta och hans händer är blodiga. Snart inser han att han går i sömnen och för att få reda på vad han gör om nätterna fäster han en kamera på sitt huvud innan har går och lägger sig. 

Motivering: En förvånansvärt spännande skräckis som bygger på den hemska i att inte ha kontroll över sin kropp. Ralph Carlssons Ulrik är som en förvirrad Nalle Puh på dagarna för att om nätterna förvandlas till familjen Addams betjänt Lurch med smak för blod. Tuva Novotny får de riktigt obehagliga scenerna som bland annat innehåller avhuggna huvuden och brunnar. Lite kuriosa är för övrigt att den då åttaåriga Paradise Hotel-deltagaren Aina Lesses ”karriär” startade med en liten roll i den här filmen. 

2. Den osynlige (2002) 
Regi: Joel Bergvall & Simon Sandqvist 

Handling: Nicklas blir överfallen och misshandlad, han vaknar upp dagen efter och inser att ingen längre kan se honom. 

Motivering: Filmen vann en guldbagge för bästa klippning och tog bland annat även hem Bästa regidebut på San José filmfestival. Simon Sandqvist och Joel Bergvall fick därefter två biljetter till Hollywood för att tillsammans regissera thrillern ”Possession” med Sarah Michelle Gellar. Gustaf Skarsgård är briljant i huvudrollen, och det är tur, för under större delen av filmen går han omkring och pratar med sig själv. Det ledde hela vägen till en Hollywood-remake av David S. Goyer. 

1. Låt den rätte komma in (2008) 
Regi: Thomas Alfredsson 

Handling: Baserad på John Ajvide Lindqvists bok om en mobbad pojke i en stockholmsförort som blir vän med en nyinflyttad vampyr.

Motivering: Filmen som fick flertalet internationella priser och nominerades till 5 guldbaggar, röjde sådana framgångar att Hollywood valde att göra en remake med Chloë Grace Moretz i huvudrollen. Låt den rätte komma in skiljer sig från andra filmer i genren genom att vara en film om barn som råkar innehålla vampyrer snarare än att var en film om vampyrer som råkar innehålla om barn. 

Viktor Engberg

Håller ni med? Har vi missat någon? Låt oss veta i kommentatorsfältet! 

Läs också:
| 11 september 2014 17:00 |