Serie

Skribent

Alexander Kardelo

13 januari 2021 | 21:15

10 saker du behöver veta inför Marvels "WandaVision"-premiär

Marvel Cinematic Universe flyttar in i din tv! Här är tio saker du behöver veta inför premiären av "WandaVision" på Disney+.
Marvel Studios brukar vanligtvis stå för storslagna äventyr på bioduken, men i helgen flyttar två MCU-hjältar för första gången över till tv-rutan. "WandaVision" markerar början på Marvel Studios samarbete med Disney+ där vi kommer få se många fler serier flätas samman med storfilmerna.

Tidigare i veckan deltog MovieZine i en virtuell presskonferens med huvudrollsinnehavarna Paul Bettany och Elizabeth Olsen, studiochefen Kevin Feige och skaparna bakom serien. "WandaVision" liknar inget annat som du har sett inom MCU, varför? Det går vi igenom här nedan.
 
 
Large 409a7ae691dd976b853dd0c87a06736c wanda4
 

1. Ett kärleksbrev till gamla goda sitcoms

 
I "WandaVision" är hjältarna Wanda Maximoff och Vision lyckligt gifta och nyinflyttade i en villaförort, där de gör sitt bästa för att smälta in och dölja sina superkrafter.

Varje avsnitt speglar ett specifikt årtionde i sitcom-historien. Det första avsnittet görs i svartvitt 1950-talsstuk. I nästa tar 1960-talet över. I tredje avsnittet har hela huset fått färg och inretts i 1970-talskänsla. Det är även bekräftat att 80- och 90-talet knackar på längre fram i serien.

Det innebär en uppdaterad miljö och en ny look för alla karaktärer med varje nytt avsnitt. Kathryn Hahn, som spelar parets granne Agnes, förklarar hur serien försöker efterlikna dåtidens klassiska sitcoms:

- Vi försöker inte efterlikna verkligheten från varje årtionde, eller göra en parodi på dåtidens sitcoms. Tricket var snarare att hitta den där sitcom-idealen och fånga tonen. Strukturen från sitcoms, med en setup, ett missförstånd och en upplösning, är något vi alla känner igen, berättar Kathryn Hahn som spelar grannen Agnes.
 

2. Första avsnittet spelades in framför live-publik

 
För att komma i rätt sitcom-stämning valde man att spela in det första avsnittet av "WandaVision" inför en riktig publik, så som komediserier gjort i åratal. En utmaning för Elizabeth Olsen som säger:

- Det var riktigt nervöst, och mycket adrenalin. Tanken på att man inte ska agera mot publiken men snarare dra från deras energi... det gjorde mig så förvirrad. Jag var så tacksam när vi lade till en fjärde vägg för andra avsnittet.
 
 

3. Alla fick genomgå en sitcom-bootcamp

 
Regissören Matt Shakman ville att produktionen skulle kännas så autentisk som möjligt. Hela teamet, från scenografen till fotografen och så skådespelarna förstås, fick genomgå en intensivkurs i klassiska komediserier.

- Vi såg massvis med gamla tv-avsnitt och diskuterade hur komedi och humor har förändrats. För det har den: komedin under 50-, 60- och 70-talet är väldigt annorlunda. Vi jobbade även med en dialektcoach för att ta reda på hur man pratade på den tiden. Vi gjorde allt för att få det så äkta som möjligt.
 

4. Wanda och Vision lånar av komikerlegendarer

 
Skådespelarna tittade på klassiska amerikanska komediserier som "I Love Lucy", "Bewitched" och "The Dick van Dyke Show" för att hitta rätt ton och ett nytt sätt att agera.

- Det blev en blandning av Mary Tyler Moore och Elizabeth Montgomery för mig, och jag råkade nog slänga in lite Lucy på 70-talet eftersom det var så mycket fysisk komedi, säger Olsen.

Paul Bettany berättar att han "slängde in en smula Dick van Dyke och en gnutta Hugh Laurie" i sin gestaltning av androidmannen Vision.
 
Large 409a7ae691dd976b853dd0c87a06736c wanda1
 

5. Mer av fansens favoritpar

 
Manusförfattaren Jac Schaeffer har tidigare skrivit komedin "The Hustle" samt storyn till kommande "Black Widow". Hon såg fram emot att fördjupa sig i Wanda och Visions relation, som bara flyktigt avhandlats på bioduken:

- Wanda och Vision är ett härligt par. Fansen älskar dem, eftersom deras kärlekshistoria var så tragisk men även varm och intim. Vi har sett några fina stunder med dem i MCU, starka scener, trots att de fått relativt lite speltid. "WandaVision" är en riktigt present till alla fans, då vi öppnar upp scenen och ger dem mer utrymme.

- Vi får se dem i hemmamiljö. De diskar och är gulliga och gör saker som superhjältar vanligtvis inte gör. Så vi går från enorma, dramatiska scener till det där hemmamyset. Det är sött och gulligt - tills det inte är det längre, säger Schaeffer.
 

6. Ett mysterium med Twilight Zone-vibbar

 
Nej, allt kan inte vara kärleksgos och pålagda skratt. Sitcom-upplägget är inledningsvis en stor del av "WandaVision", men snabbt lär tittarna märka att ett större mysterium lurar i kulissen.

Andra genrer kan vävas in när man minst anar det. Kevin Feige berättar hur man hittade en del mörkare influenser:

- Vi såg det alltid som att vi skiftar från exempelvis "I Love Lucy" till "The Twilight Zone". Vi pratade om vilka tv-serier från dessa tidsperioder som avhandlade det udda och det annorlunda, och hur kan vi låna från dem?

Jac Schaeffer håller med om att "The Twilight Zone" var en stor inspiration för hennes manus:

- Det var serien som lärde mig hur man berättar historier. Det har helt otroliga vändningar, något som vi verkligen gick igång på. Det finns även flera prestigefyllda serier idag, där man ser några avsnitt och tror att man vet varthän det leder, men plötsligt efter 4-5 avsnitt vänds allt upp och ned.
 
Large 409a7ae691dd976b853dd0c87a06736c wanda6
 

7. Monica Rambeau har blivit vuxen

 
"WandaVision" presenterar oss också för Monica Rambeau, en karaktär som kommer få mer utrymme i MCU längre fram. Vi mötte henne redan som liten flicka i "Captain Marvel", nu spelas hon som vuxen av Teyonah Parris ("Mad Men").

- I "WandaVision" möter vi Monica som vuxen kvinna, och får veta vem hon är. Under seriens gång får vi ta reda på vad hon haft för sig, vad hon har gått igenom under de åren och hur det har påverkat henne, berättar skådespelerskan.

Parris kommer återvända i rollen och slå sig samman med Carol Danvers och Miss Marvel i "Captain Marvel 2", på bio i november 2022.
 

8. "WandaVision" inleder Marvels Fas 4

 
Saker och ting kommer bli rätt annorlunda i MCU framöver, och det låter som att studion vågar ta mera risker efter ett årtionde av succéer på bioduken. Ett utmärkt exempel är att de låter en skruvad tv-serie kicka igång sin Fas 4.

- Gör er redo för något nytt och annorlunda. Disney+ ger oss nya möjligheter att expandera rent kreativt, säger Kevin Feige

Planen var egentligen att "Falcon and the Winter Soldier" skulle ha kommit ut förra året, följt av "WandaVision". Pandemin kom i vägen, men Marvel kunde utan svårigheter skyffla om i premiärschemat.

- Det oväntade har alltid hjälpt oss på Marvel Studios. Och jag är stolt över att det här blev vår första serie, för den är så modig och vågad och annorlunda.
 
Large 409a7ae691dd976b853dd0c87a06736c wanda5
 

9. Det är bara början på Marvels tv-universum

 
Marvel har förstås även haft flera framgångsrika tv-serier genom åren, som "Daredevil" och "Agents of SHIELD". "WandaVision" är dock den första som produceras av Marvel Studios själva, och kommer på så vis ännu närmare filmerna i MCU. Producenten Kevin Feige förklarar:

- Det här var vårt första försök. Det är Marvel Studios första tv-serie där skådespelare och karaktärer som vi sett på film kommer till tv. Idén var alltid att hitta ett projekt som inte kunde göras som långfilm. Och vi fick chansen att ta en skruvad idé och göra den till en spektakulär tv-show.

Disneys lyckade lansering av Star Wars-serien "The Mandalorian" inspirerade Feige och Marvel.

- Det var något som gjorde mig orolig i början, vi vill att folk ska förstå att projekten på Disney+ är lika viktiga som biofilmerna. Det var fantastiskt att se hur Disney gjorde "The Mandalorian" till ett event, och kul att se hur det skapas diskussioner vecka efter vecka. Vissa serier släpper hela säsonger direkt på streaming, men Disney var smarta nog att släppa ett avsnitt i veckan. Jag tycker att konversationen mellan varje avsnitt är viktig.
 

10. Titta noga på reklamfilmerna

 
Ingen tv-serie utan reklampauser, eller hur? Här kommer ett litet förhandstips.

Varje avsnitt av "WandaVision" bjuder tittarna på en tidsenlig och lätt skruvad reklamfilm där inbitna fans kanske kan snappa upp små MCU-referenser och påskägg. Manusförfattaren bakom serien tycker att vi ska titta noga:

- Om det är det första du ser från MCU så blir de bara en udda version av en reklamfilm från 50- eller 60-talet. Du måste se hela serien för att förstå dem. Men om du har sett alla filmerna så kan du börja pussla ihop vad de här sakerna betyder och koppla dem till det som varit.
 
 
Prenumerera på Disney+ för 69 kr i månaden där du kan streama "WandaVision" och allt från Marvels universum. 
 
"WandaVision" premiärvisar två avsnitt på Disney+ den 15 januari. Därefter släpps ett nytt varje fredag. Totalt består säsongen av nio avsnitt.
| 13 januari 2021 21:15 |