Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 september 2022 | 12:00

Biohösten blir brutal! 10 skräckfilmer klara för svensk premiär

En läskigt bra skräckhöst väntar med nya premiärer varannan vecka.
Efter en biosommar som bjöd på kalla kårar i ”The Black Phone” och ”Nope” är det tydligt att biopubliken inte kan andas ut riktigt än. I höstens bioutbud väntar en ny skräckfilm i snitt varannan vecka, och vi kommer bland annat bjudas på en dansk thrillersatir, en svensk övernaturlig rysare, zombies, vampyrer, demoner och Michael Myers återkomst.
 
 

Orphan: First Kill - nu på bio

 
Om du inte sett ”Orphan” från 2009 - vad väntar du på? Om du sett ”Orphan” så minns du säkert chock-twisten där en ung adoptivflicka (*spoilervarning!*) visade sig vara en vuxen psykopat. Nu kommer prequeln som visar hur ”Esther” lyckades fly från ett estniskt dårhus och nästla sig in hos en amerikansk och intet ont anande familj. En rolig detalj: flickan spelas som sist av Isabelle Fuhrman, som nu hunnit bli 25 år gammal.
 
 

Bodies Bodies Bodies - 9 september

 
Sju rika, unga och bortskämda vänner samlas för en spritdränkt partynatt medan en orkan härjar utanför. Men när döda kroppar börjar samlas på hög blir det tydligt att det finns en mördare bland dem - men vem? Misstänksamheten växer och paranoian sprider sig i gruppen där bland andra Pete Davidson, Amandla Stenberg och Maria Bakalova lever farligt. Här får vi ett möte mellan ”Flugornas herre” och ”Mean Girls”, enligt regissören Halina Reijn. En snygg, satirisk whodunnit för Generation Z som mitt i blodbadet bjuder på flera skratt.
 
Large 5b5b4d6aa2ac5b61e563c13d4e9e966f invitation
 

The Invitation - utan datum

 
Nathalie Emmanuel (från ”Game of Thrones” och ”Fast & Furious”-filmerna) spelar huvudrollen i en övernaturlig rysare om Evie, en kvinna från New York, som bjuds hem till okända släktingar på engelska landsbygden. Filmen inspirerades av Bram Stokers roman ”Dracula” så ni kanske kan räkna ut vad det är för mörka hemligheter som den tjusiga familjen bär på… Det blir snart väldigt blodigt, och väldigt obekvämt för Evie. (Filmen skulle haft premiär 16 september men står nu utan datum.)
 
Large 5b5b4d6aa2ac5b61e563c13d4e9e966f final cut
 

Final Cut - 30 september

 
Fransk remake av den japanska kultskräckisen "One Cut of the Dead" från 2017. Ett amatör-filmteam försöker spela in en zombieskräckis i övergivna lokaler men ingenting går som planerat. Gott om fejkblod och många skratt i en genreparodi från Michel Hazanavicius, mest känd för "The Artist".
 
 
 

Smile - 30 september

 
Minst sagt obekväma och krypande obehagliga känslor väcks också av trailern till ”Smile”, som beskrivs som en psykologisk thriller. I centrum står en psykolog som efter en traumatisk händelse börjar misstänka att en förbannelse vilar över henne. Otäcka leende människor förföljer henne som en påminnelse om att hon har sju dagar kvar att leva... Kan bli en mysig höstrysare för dig som gillar "The Ring" eller "It Follows".
 
 

Halloween Ends - 14 oktober

 
Tredje gången gillt, eller trettonde - men vem räknar? Jamie Lee Curtis får än en gång kliva in i rollen som Laurie Strode, kvinnan som aldrig får vila från sin kära stalker. Sista delen i David Gordon Greens trilogi utspelar sig några år efter massakern i ”Halloween Kills” och ja, den här gången kan vi mer eller mindre räkna med att Michael Myers möter sin död. Åtminstone tills den ofrånkomliga rebooten om några år. "Där förra filmen var våldsamt kaos blir denna ett mer intimt och atmosfäriskt avslut", säger regissören David Gordon Green till Empire.
 
Large 5b5b4d6aa2ac5b61e563c13d4e9e966f feed filmen
 

Feed - 28 oktober

 
Går det att göra en riktigt grym skräckfilm på svenska? Få har försökt, ännu färre har lyckats. Vi får se om Jockiboi verkligen ror i hamn sin idé om en övernaturlig popcornskräckis där unga influencers råkar ut för ett okänt väsen. Tror vi på en ”Blair Witch Project” för TikTok-eran? Eller blir det mer som den bortglömda ”Strandvaskaren”? Johannes Persson regisserar filmen som bygger på en idé av Joakim Lundell, med namn som Sofia Kappel och Molly Nutley i rollistan. Biopremiär lagom till halloween.
 
 

Prey for the Devil - 2 november

 
Regissören bakom "The Last Exorcism" (2010) fortsätter på samma spår med en skräckis om demonisk besatthet i konflikt med Guds budbärare. Alltid ett populärt tema. När den katolska kyrkan återöppnar skolor för exorcism visar sig en ung nunna vara en naturbegåvning. Eldprovet kommer när det är dags att rädda en ung flickas själ.
 
 

Speak No Evil - 18 november

 
"Den skandinaviska devisen att hellre dö än att skapa dålig stämning ställs på sin spets i denna enormt hyllade moderna skräckfilm." Så beskrivs danska "Speak No Evil", en satirisk festivalsnackis om kulturkrocken som uppstår när en familj från Danmark besöker en familj i Holland, och upptäcker att något känns väldigt fel. Sadistiskt, chockerande och provokativt skriver kritikerna och jämför (åtminstone den första halvan) med Ruben Östlunds mörka komedier.
 
 

The Menu - 18 november

 
Anya Taylor-Joy och Nicholas Hoult spelar de unga finsmakarna som reser till en exklusiv restaurang på en avlägsen ö. Där finns stjärnkocken (Ralph Fiennes) som förberett en minst sagt oförglömlig afton. Men frågan är om inte kvällens överraskningar lämnar en dålig eftersmak. Trailern gör ett bra jobb i att bygga spänning och skapa mystik utan att avslöja för mycket av vad som väntar gästerna. Den här är helt klart ett måste för skräckälskaren i höst!
 
Vilka skräckfilmer står på din att-se-lista?
| 4 september 2022 12:00 |