Serie

Skribent

MovieZine

3 december 2014 | 19:00

10 saker vi saknar från 90-talets sitcoms

Årtiondet då Phoebe stod för de catchigaste sångerna, Kramer för skönaste entréerna och "The Nanny" för oförglömlig stil.
En del menar att situationskomedin dog med 90-talet. Även den som inte skriver under på det påståendet får väl ändå hålla med om att sitcom-genren är i sämre form i dag, jämfört med för 20 år sedan? 

Här är 10 saker från 90-talets humorserier som vi saknar särskilt mycket.


1. Kramers entréer i "Seinfeld"


"Hey."


2. Phoebes egenkomponerade låtar i "Vänner"


Klibbiga skor, stinkande katter, mystiska pubishår - "Vänners" främsta musiker (förlåt Ross!) kunde göra en sång om vad som helst! 3. Jack och Karens vänskap "Will & Grace"


Sedan de studsade sina magar mot varandra i andra avsnittet ("Come on, let's touch stomachs!") var de oskiljaktiga. Visst, det var vänskapen mellan Will & Grace som gav namn åt serien, men det var det unika bandet mellan sidekickarna Jack och Karen som fick oss att verkligen tro på det här med själsfränder. 4. Harrys allmänna weirdness i "Tredje klotet från solen"


Av de fyra utomjordingarna i familjen Salomon, som skickats till jorden för att samla information om människorna, var det nog Harry som lyckades sämst med uppdraget att smälta in bland jordborna. 5. Roz vassa comebacks i "Frasier"


Många försökte, förgäves. Den som gav sig på att munbattla med Roz var dömd att förlora. "Frasiers" vassaste tunga sa det som det var, alltid.6. Samlingarna runt runda bordet i "That 70's Show"


Nedrökta tonårssamtal i en 70-talskällare, filmade med round table-shots. "The smoke circle" var" That 70's Shows" främsta trademark, och bjöd på några av seriens roligaste stunder.7. Roseannes frustrerade frispråkighet i "Roseanne"


Ett tag såg sitcom-utbudet ut såhär: Medelklassfamilj efter medelklassfamilj efter medelklassfamilj. Inte sällan med en familjeförsörjande far och en hemarbetande mor. Sen kom Roseanne. Hon arbetade. Hennes make också. Ändå var det svårt för dem att få pengarna att räcka till. Det gjorde Roseanne frustrerad. Vilket hon lät oss veta.8. Yettas blingiga outfits i "The Nanny"


Visst, både Fran och hennes mamma Sylvia hade sassiga klädstilar, men seriens verkliga modelejon var mormor Yetta. Ladyn hade swag.9. Ellens lesbiska dejtande i "Ellen"


När Ellen DeGeneres kom ut var det en frigörelse inte bara för henne, utan också för hennes huvudroll i "Ellen". Äntligen kunde karaktären börja dejta, och serien blev roligare än någonsin! Tyvärr var homohatarna i bibelbältet tvungna att vara party poopers, med bojkotter av TV-bolaget och what have we, och snart fick Ellen lägga ner. 


10. Wills intro till "Fresh Prince i Bel Air"


Latin Kings i all ära, men det var genom denna låten som hela Sverige lärde sig att rappa. Synd att det inte var något tuffare än "chillin' out, maxin', relaxin' - all cool".

Vad saknar du mest från 90-talets sitcoms? Och vad får gärna stanna kvar i det förra årtusendet? Kommentera nedan.

Jenny Ahonen
| 3 december 2014 19:00 |