Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

6 augusti 2016 | 09:00

10 saker som alla Pokémontränare kan känna igen sig i

Spelet som förändrade världen har varit ute i en månad! De här är de alltför välbekanta situationerna som alla spelare kan känna igen sig i.
Idag är det exakt en månad sedan trafikreglerna i praktiken ändrades (eller kastades ut genom fönstret), folk började ta sig friheten att gå in på privata tomter och folk av alla åldrar och bakgrund började tala med varandra i parken. Jag talar förstås om "Pokémon Go", som blev ett världsfenomen över en natt. Efter hårt pokémontränande i en månad börjar vissa mönster att framstå tydligt. Vilka känner du igen dig i?

1. Inte en till Pidgey...!

Du har vandrat en liten stund och mobilen surrar till för att informera dig om att en ny Pokémon har dykt upp intill dig. Det spelar ingen roll hur många gånger du har blivit besviken: dina förhoppningar kommer alltid att förvänta sig en Pikachu på skärmen.2. Är det någon här som har ett extra batteri? ... Ingen?

Varje liten procent på batteriet har blivit guld värd. Du laddade i förväg, du har åkt hela vägen till stans bästa Lure och nu börjar till och med ditt PowerPack att ta slut, men du kan ju inte åka hem redan! Tänk om en vild Venusaur dyker upp så fot du går? Du skulle aldrig ha frågat främlingar i vanliga fall, men nöden har ingen lag. Du ropar ut frågan i parken och det fina är att folk verkligen litar på att du skulle ge tillbaka det efteråt. Det är bara det att de själva är lika hardcore som du, så inget guld för dig.

3. Du kör runt i stora cirklar i två timmar för att din Nearby-funktion ljuger

När ni är två i bilen och en sköter mobilerna medan den andra kör och Nearby plötsligt påstår att det finns en  Wartortle i närheten, då börjar den vilda biljakten. "Vi kommer närmare! Nej, längre bort! Nu är den borta? Där är den! Nu är vi nära igen!" Och då funktionen verkar ändra sig varje sekund oavsett vart ni kör, tar ni det säkra före det osäkra och scannar varenda gata inom en mils radie i lägsta möjliga hastighet. Två timmar senare är både bensinen och tålamodet slut och ingen Wartortle var fångad.4. Du försöker klicka på en vild Nidoking men Zubat är ivägen

Hur ofta händer det inte att det är Pokéstops och fem olika Pokémon omkring dig men de är alla ivägen oavsett hur mycket du zoomar in och ut och roterar vyn. Du biter dig i läppen i koncentration och försöker pricka den där Pokémon som du har väntat på och för en sekund tror du att ditt korvfinger har lyckats när skärmen tar dig till battle-vyn, men istället är det den där förbannade Zubaten som flaxar omkring där. Inte ens den tredje gången lyckas du klicka rätt. Och Nidoking har tröttnat och gått iväg.

5. Stereotyperna kring lagfärgerna som alla verkar ha enats om

Rätta mig och jag har fel, men det verkar som att även när världens Team Valor och Mystic fortfarande är i luven på varandra om vem som är bäst, verkar alla åtminstone ha nått konsensus att Team Instinct inte har en aning om vad de sysslar med.
6. Du går åt ett håll men alla andra går i motsatt riktning

I vanliga fall skulle det inte ha betytt någonting, men du kan se att de spelar Pokémon så... "Vad finns där borta? En Ponyta?! Släpp fram mig!"

7. Bli lika besviken varje gång ett ägg inte ger dig en Charmander

Det är som att få en trisslott varje gång det är dags för äggkläckningen och precis som med lotto hinner vilda fantasier om att rida på en Charizard genom en regnbåge full av guldglitter skena iväg i ditt inre, men istället får du en jävla Weedle. Igen.

8. När du har bekämpat ett gym men din kompis snor gymplatsen först

Du har förbrukat minst tio potions och tjugo minuter av ditt liv på att frenetiskt dunka ditt ömma finger mot en liten glasskärm. Gymmet är äntligen vitt och du är som ett barn i en godisbutik medan du stolt går igenom hur maxade alla dina Pokémon är. "Hm, vilken ska jag välja?"... Hann ingen spelare någonsin tänka innan en vän hade norpat platsen och släppt av sin egen Pokémon där.

E8d7d6696e0aab2f37e0fdf789c55458 pogocry

9. När appen hänger sig vid fel tillfälle

Hjärtat pumpar för fullt och blicken är nästan suddig, det är nu eller aldrig! En vild Blastoise står mitt framför dig och du har kastat bär och dina bästa bollar på den i tio minuter, för det är en tuff jäkel! Du prickar den med ett "Great!" och den stretar emot inuti bollen. Du håller andan i väntan på det där belönande klicket som bekräftar att allt är lugnt, att du har fångat den. Men ingenting händer. Appen har frusit. Nej...! Nej! Det kan inte vara sant! Inte nu! 

10. Att behöva scrolla i femhundra år innan man kommer till Transfer

Inget problem längre efter den senaste uppdateringen, men under nästan en full månad var det här ett av de mest frustrerande momenten för en tränare. Efter en hel dag av Pokémonjakt är det dags att skicka över de svagare exemplaren till Professor Oak. Synd då att Transfer-knappen inte kunde sitta högst upp när du har fyrtio Zubats och trettiofem Pidgeys att bli av med. En efter en. Det räcker inte ens med en scrollning nedåt, för den förbannade kartan över var du fångade den tycks alltid ladda färdigt precis lagom tills när du trodde att du scrollat hela vägen. Nu finns knappen alltid redo när du vill åt den. Tack, Niantic.

Frågan är om världen n¨gonsin blir sig lik igen efter "Pokémon Gos" intåg, då konceptet Augmented Reality sannerligen lär bli en ny standard efter det framgångrecept som andra spelutvecklare nu vill kopiera. Sedan spelet kom i bruk har döda kroppar hittats i avlägsna naturområden, otrogna partners har avslöjats, nya par har bildats genom Pokédejting, presidenter har försökt vinna över väljare och ensamma själar som inte har vågat lämna sina hus på tio år har fått en anledning att gå ut och träffa rara människor. Det är en hel del på bara fyra veckor. Nu ska det bli spännande att se hur Niantic förvaltar intresset för framtiden.


Var det något du inte kände igen dig i?
| 6 augusti 2016 09:00 |