Serie

Skribent

Anna Sundell

18 oktober 2021 | 18:00

10 saker du kanske inte visste om "The Sopranos"

MovieZine har grävt fram tio fakta du kanske inte kände till om ”The Sopranos” och om personerna bakom serien.
Nyligen var det premiär för ”The Many Saints of Newark”, en prequel till hyllade och mångfaldigt prisbelönta ”The Sopranos”. Långfilmen ger oss en närmare titt på Tony Sopranos bakgrundshistoria, och en inblick i den blivande maffiabossen tonårstid. Recensionerna har hittills varit ljumna, men det förtar inte att ”The Sopranos” fortfarande ofta rankas som en av de bästa serierna någonsin.
 
”The Sopranos” sändes på HBO mellan 1999 och 2007, och blev en stilbildande serie som tilltalade såväl kritiker som publik. MovieZine har grävt fram tio fakta du kanske inte kände till om ”The Sopranos” och om personerna bakom serien.
 
 
1. På HBO var man först oroliga att namnet ”The Sopranos” skulle ge intrycket av att serien handlade om operasångare. För att undanröja all risk för missförstånd slängde de in en pistol i seriens logotyp.

2. Från början föreställde sig seriens skapare David Chase att rollen som Tony Soprano skulle spelas av Stephen Van Zandt. Van Zandt, mest känd som gitarrist i Bruce Springsteens kompband, hade dock aldrig hade agerat förut och var tveksam till att ta rollen från en professionell skådespelare. I slutändan blev det James Gandolfini som tog sig an rollen och Van Zandt fick birollen som Tonys consigliere Silvio Dante istället. Van Zandt fick verkar dock ha fått smak för att spela mafioso, då han senare även spelade huvudrollen i den norska maffiakomedin ”Lilyhammer”

3. Karaktären Tony Soprano må vara en respektingivande man, men skådespelaren James Gandolfini hade även mer lättsamma sidor. I terapiscenerna mellan Tony och Dr Jennifer Melfi (Lorraine Bracco) brukade han ofta retas när kameran var uppställd mot hennes sida, och försökte få henne att tappa koncentrationen genom att göra miner, gester, eller till och med, enligt Bracco, visa upp sin mini-Gandolfini från tid till annan. Inget som hade flugit i dagens me too-era, men Bracco verkar ha tagit det hela med ro och nöjt sig med att be honom att ’stoppa undan den där’.
 
 
4. Lorraine Bracco försökte dock ge tillbaka med samma mynt, och spelade en gång ett spratt på James Gandolfini med hjälp av en maskin som gjorde pruttliknande ljud, fasttejpad under hennes stol. Under inspelningarna av en av deras terapiscener låtsades hon må dåligt, medan Jeff Marchetti (Peter La Rosa) stod vid sidan av och fick maskinen att låta vid lämpliga tillfällen. Gandolfini misstänkte direkt att hon skämtade, men blev desto mer konfunderad när han inte lyckades lokalisera någon pruttkudde.

5. Under seriens gång blev James Gandolfini flera gånger kontaktad av riktiga mafiosos som ville berömma eller ge feedback på serien. En sak han fick kritik för var dock att Tony bär shorts i barbecue-scenerna - en riktig don bär tydligen aldrig shorts. Kommentaren vävdes in i det första avsnittet av säsong fyra, men Tony fortsatte ändå bära sina shorts, och visade att en don framförallt inte bryr sig om vad andra säger åt honom att göra.

6. Mot slutet av serien hade skaparen David Chase och James Gandolfini hunnit tröttna ganska rejält på varandra. Det hände att Gandolfini refererade till Chase som ’Satan’ under inspelningarna. Han kallade även manusförfattarna för ’vampyrer’, eftersom de hade en tendens att låna inspiration från skådespelarna och skriva in i serien, exempelvis hur Tony Siricos bacillskräck användes för karaktären Paulie Walnuts. Gandolfini och Chase lyckades senare komma över sina meningsskiljaktigheter, och hann samarbeta igen på filmen ”Not fade away” innan Gandolfini avled 2013 av en hjärtattack.

7. ”The Sopranos” var så realistisk att en riktig maffiafamilj från New Jersey har fångats på band från FBI-avlyssningar när de diskuterar huruvida serien är baserad på dem. Om de hade rätt eller ej förtäljer inte historien, men det framgick åtminstone att de hade stor uppskattning för serien.
 
 
8. Eftersom HBO är en kabelkanal behöver deras produktioner inte följa de amerikanska censurreglerna. Detta är något de har gjort sig kända för att utnyttja detta frikostigt, inte minst i form av svordomar. ”The Sopranos” är ett bra exempel, då nästan 5000 svordomar ska ha yttrats totalt över seriens sex säsonger.

9. När James Gandolfini i en intervju med New Jersey Monthly blev ombedd att berätta om något misstag han har gjort på scen eller framför kameran drog han sig till minnes ett tillfälle som utspelade sig i Sverige. Han var i Göteborg för att spela en gästföreställning av pjäsen ”A streetcar named desire”, och istället för att gå av scenen när pjäsen var slut och lamporna släcktes råkade han gå rakt ut för scenkanten, där han gjorde en högljudd landning på ett tjugotal metallstolar.

10. ”The Sopranos” var den första kabel-TV-serien som vann en Emmy i kategorin ”Outstanding Drama Series”. Den plockade under seriens gång totalt hem 21 stycken Emmys, plus fem Golden Globes.

Källor: IMDb, Screenrant, Showbiz Cheatsheet, The Independent, Las Vegas Sun, New Jersey Monthly, Aftonbladet
| 18 oktober 2021 18:00 |