Film

Skribent

Jacob Wahlqvist

21 maj 2023 | 12:00

10 saker du inte visste om Vin Diesel

Vin Diesel är mest känd för att tryckta plattan i mattan, leverera hårda one-liners, spränga däck och producera rykande gummispår i blockbuster-industrin, men mannen i fråga är mycket mer än så.
Denna lista presenterar 10 saker du inte visste om Vin Diesel. Spänn fast dig.
 

1. Hans riktiga namn är inte Vin Diesel

 
”Vin Diesel” passar ypperligt som namn till denne herres kallhamrade look, men låter egentligen mer som en bilmodell, ett förbjudet judogrepp eller någon dyr macho-parfym. För, precis som många förmodligen gissat, är ”Vin Diesel” inte hans medfödda namn.
 
Vin Diesel är född som Mark Sinclair (ett ganska tufft namn det med, eller?), men valde att under sin tid som nattklubbsvakt i New York skaffa ett hårdare namn. ”Vin” tog han då från sin styvpappas namn ”Vincent”; till denna dag vet Vin Diesel inte vem hans biologiska pappa är eller vilken etnicitet 50% av hans DNA består av. ”Diesel” ska sedan ha kommit från inspiration från hans kompisar som tyckte det passade bra med hans energiska beteende.
 

2. Vin Diesel ÄLSKAR Dungeons and Dragons

 
Vin Diesels hårda framtoning tickar inga stereotypa nörd-boxar, men skenet bedrar – Vin Diesel är en enorm Dungeons and Dragons-nörd (D&D). I över tre decennier har Vin Diesel engagerat sig i D&D, och längst med vägens gång både inspirerat och tvingat filmkollegor att ge fantasy brädspelet en chans.
 
Han har också skrivit förordet till D&D-boken ”Thirty Years of Adventure” och poserat födelsedagstårtor i D&D-motiv på sina sociala medier.
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Charm City Cakes (@charmcitycakes)

 

3. Vin Diesel har faktiskt inga tatueringar

 
Många av Vin Diesels karaktärer är dekorerade med tatueringar för att fullborda bad boy-looken. Men dessa är blotta dekorationer. Vin Diesel håller den vältränade kroppen helt ren från bläck och förlitar sig i stället på duktiga makeup artister. Han brukar dessutom vilja vara med och välja vilka tatueringar hans karaktärer ska ha. Hans karaktär Xander Cage har exempelvis en D&D-tatuering på magen som baserar sig på hans egen D&D-karaktär ”Melkor” (ett namn som i sin tur kommer från ”Sagan om ringen”).
 
 

4. Vin Diesel är rösten till Järnjätten

 
Vin Diesels senaste röstskådespeleri finner vi som bekant i den söta lilla träfiguren från ”Guardians of the Galaxy” som jämt och ständigt låter ”I am Groot”. Men Vin Diesel har faktiskt givit röst åt en annan, ännu kändare karaktär – Järnjätten från ”Järnjätten” (1999).
 
Med sin djupa basröst och med understöd av mekaniska ljudeffekter ger Vin Diesel den charmiga Järnjätten sin charm i vad jag menar är en av de mest underskattade animerade filmerna genom alla tider.
 
Är det kanske Vins bästa roll?
 
 

5. Vin Diesel har en tvilling som inte ser ut som hans tvilling

 
Diesel har en tvåäggstvilling vid namn Paul (passande med tanke på den nära relationen till avlidne kollegan Paul Walker). Det lustiga i det hela är att tvillingbrorsan Paul inte är ett dugg lik Vin Diesel. I stället är han mer lik Paul Walker. Avgör själv! 
 
 

6. Vin Diesels dotters namn är en hyllning till Paul Walker

 
Vin Diesel håller sin familj utanför rampljusets nyfikna strålkastare, men vi vet att han är far till tre barn som han uppfostrar tillsammans med sin flickvän Paloma Jimenez. Äldstingen bland barnen är dottern Hania, född 2008, följt av sonen Vincent som är född 2010. Hans yngsting är dottern Pauline, född 2015 – och hon är döpt efter den avlidne kollegan Paul Walker som tragiskt omkom i en bilolycka 2013.
 
Se den fina hyllningen på Vin Diesels Instagram här:
 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Vin Diesel (@vindiesel)

 

7. Vin Diesel vandaliserade en teater – och fick sitt första skådisjobb

 
Detta låter som en ömsint scen från en coming-of-age-saga, men är desto otroligare en sann berättelse. Ung, nyfiken och något busig, smög Vin Diesel tillsammans med några vänner in på en teater för att vandalisera och härja. Till deras förskräckelse blev de påkomna av teaterchefen som, i stället för att göra livet eländigt för dem, valde att presentera två alternativ.
 
Antingen skulle hon ringa polisen eller så skulle de gå med på att medverka i nästa pjäs. Diesel valde teatervägen för att slippa lagen. Resten är historia. Vin Diesel har den lurige teaterchefen att tacka för mycket. Vem vet vad som hänt om det blivit polisanmälan och inte tvångsteater?
 

8. Vin Diesel är otroligt populär på sociala medier

 
På Facebook har Vin Diesels sida osannolika 106 miljoner följare. Siffran är enorm och placerar honom på topp 15-listan över mest följda Facebook-sidor. Hans aktivitet har avtagit något på senare och skiftat mot Instagram där han har 93,5 miljoner följare.
 
Vi kan konstatera att Vin Diesel är en oerhört populär kändis. Personligen ser jag lite likheter i hur Dwayne ”The Rock” Johnson och Vin Diesel hanterar sina sociala medier; de är transparanta, inspirerande, öppna och jordnära. Den emotionella distansen mellan Vin Diesel och hans fans är minimal.
 
 

9. Vin Diesel satsade sitt hus för att finansiera ”Riddick”

 
När det var dags för den tredje filmen i Riddick-sagan, ”Riddick” (2013), var det mycket som stod på spel för Vin Diesel. Efter de två första filmerna, ”Pitch Black” (2000) och ”The Chronicles of Riddick” (2004), klev Universal Studios av projektet som hamnade i dvala. Men några år senare ville Vin Diesel väcka liv i det vilande passionsprojektet – till varje pris.
 
Utan några storbolag i ryggen klev Vin Diesel fram med egen plånbok för att finansiera. Han satte till och med sitt eget hem på linan. Vin Diesel säger i en intervju: ”Hade vi inte gjort klart filmen så skulle jag bli hemlös”.
 
Snacka om att Vin Diesel bär på en brinnande passion i bröstet. Som tur är gick allting bra och han slapp bli av med sitt hem.
 
 

10. Steven Spielberg förändrade Vin Diesels liv över en natt

 
Förutom teaterchefen har Vin Diesel också regilegendaren Steven Spielberg att tacka för sin framgång. Spielberg gav nämligen Vin Diesel en liten, men viktig roll i krigsskildringen ”Rädda menige Ryan” (1998). Med filmens stora framgång kom också Hollywoods dörrar att öppnas för Vin Diesel, som sagt i intervjuer att Spielberg ”räddade hans karriär över en natt”.
 
Men Spielberg tog inte ombord Vin Diesel på måfå – det var välförtjänt. Innan ”Rädda menige Ryan” hade Vin Diesel producerat och regisserat kortfilmer som grundade sig i hans svårigheter att landa skådespelarroller, att få livet att gå ihop. Två sådana filmer är ”Strays” (1997) och ”Multi-Facial” (1995), filmer som Spielberg var djupt imponerad av.
 
Vin Diesel markerar prov på att ihärdighet kan leda till den där gyllene möjligheten. Och Spielberg visar att man genom att söka bortom den etablerade eliten kan finna nya talanger.
| 21 maj 2023 12:00 |