Film

Skribent

MovieZine

4 april 2023 | 18:00

11 kändisar som fått dille på Dungeons & Dragons

Vad har Vin Diesel, Jon Favreau, Felicia Day och Joseph Gordon-Levitt gemensamt?
Dungeons & Dragons är inte bara något som supernördarna och ”Stranger Things”-karaktärerna ägnar sig åt.
 
Det populära bordsrollspelet har under femtio år lockat runt 50 miljoner spelare, enligt utgivarens egna beräkningar. Bland de mer besatta D&D-äventyrarna finns en hel drös av kända Hollywoodnamn, från Drew Barrymore till Stephen King. Det sägs även att Robin Williams var ett fan, och Mike Myers lär lira en del med sina polare.
 
Kommer bioaktuella "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" att locka ner ännu fler i de mörka fängelsehålorna? Mycket sannolikt! Här är 11 andra kändisar som gärna snackar om sin kärlek till Dungeons & Dragons...
 
 

1. Vin Diesel

 
Visste du att actionhjälten Vin Diesel har en nördig sida? Redan år 2004, när D&D firade jubileum med boken "30 Years of Adventure: A Celebration of Dungeons & Dragons" valdes han ut för att skriva förordet. "Spelet lärde oss att utveckla vår fantasi och utforska våra egna identiteter", skrev han.

När det kommer till kända D&D-fans är Vin Diesel nog störst av dem alla. Nyligen berättade "Fast & Furious"-kollegan Michelle Rodriguez för MovieZine om hur Diesel kom ut för henne som Dungeon Master för 20 år sen:
 
- Vin öppnade sin garderob och sa: ”Titta, jag är en Dungeon master”. Hela garderoben, från golv till tak, var fylld med D&D-böcker. Och jag tänkte att om den här snubben någonsin bjuder in till ett spel, så kommer det bli grymt!
 
 

2. Ben Affleck och Matt Damon


Affleck och Damon är barndomsvännerna som tog Hollywood med storm med "Good Will Hunting" för 25 år sen. Men långt innan de började göra film ihop ägnade de sig åt att bekämpa drakar och demoner. I en intervju har de sagt att "båda ville vara den snygga, magiska alven"... Vill inte vi alla det?
 
 

4. Deborah Ann Woll

 
Deborah Ann Woll känns igen från tv-serier som "Daredevil" och "True Blood". Hon blev introducerad för D&D relativt sent, år 2011, av sin manager. Så föddes en stor ny passion som förändrade hennes liv. "De äventyr jag fått vara mer om är mer spännande än något man kan sätta upp på bioduken", säger hon till Hollywood Reporter.
 
 

5. Joe Manganiello

 
Skådespelaren Joe Manganiello ("Magic Mike"-filmerna) är inte bara spelare och fan. Han har till och med skrivit ett eget filmmanus för Dungeons & Dragons! "Det var spektakel och drakar, men vad som gör en fantasyfilm riktigt bra är den mänskliga aspekten" berättade han för MTV år 2017. En film blev det ju, men dessvärre inte på hans manus.
 
Även Stephen Colbert är D&D-nörd, vilket resulterade i en skön intervju som du kan se här ovan.
 
 

6. David Benioff och D.B. Weiss

 
Benioff och Weiss är skaparna bakom megasuccén "Game of Thrones". De har med andra ord gott om erfarenheter av drakar och fantasy. Gissa var de fick sin inspiration ifrån? "Jag spelade maniskt i flera år. Det var första gången jag kom i kontakt med världsbyggande", berättade Weiss för THR. "Man får vara med om hundratals tänk-om-scenarion... som ofta involverade sex med påhittade kvinnor."
 
Nu förstår jag varför spelet är så hett bland tonårsgrabbar.
 
 

8. Dan Harmon

 
Dan Harmon är ett namn alla "Rick & Morty"-fans känner igen. Showrunnern bakom den animerade vuxenserien gjorde parodi på Dungeons & Dragons i ett avsnitt. Även han vidhåller att rollspel är näring åt fantasin: "Det mest värdefulla är det spontana och gemensamma historieberättandet. Du och dina vänner bjuds in till att skapa en egen värld."
 
 

9. Jon Favreau

 
Favreau är regissören bakom "Iron Man", Disneys spelfilm "Lejonkungen" och "The Mandalorian", och dyker såklart upp som Marvel-skådis ibland. För LA Times berättade han om sin kärlek till spelet: "Det gav mig mycket när det kommer till fantasi, berättande och en förståelse för hur man sätter tonen och hittar den rätta balansen".
 
 

10. Felicia Day

 
Skådespelerskan, manusförfattaren och producenten har blivit känd som "Queen of Geeks". 2007 bloggade hon om sin första upplevelse med D&D: "När jag var liten trodde min mamma att jag skulle bli satanist och ta livet av mig om jag började med Dungeons & Dragons" berättar Day. Numera spelar hon varje vecka med vänner. Vad mamma tycker om saken framgår inte.
 
 

11. Joseph Gordon-Levitt

 
Den populära skådespelaren från filmer som ”Looper” och ”The Dark Knight Rises” säger att rollspel inspirerade honom till att skapa mediaplattformen HitRecord. "Hade jag inte spelat D&D och Magic: The Gathering hade HitRecord antagligen inte funnits". Hör honom nörda loss i videon ovan.
 
Har du någon gång spelat Dungeons & Dragons? Berätta i kommentarerna.
| 4 april 2023 18:00 |