EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

28 mars 2023 | 16:00

Chris Pine och Michelle Rodriguez förklarar ”Dungeons & Dragons”

Tärningen är kastad - tiden är kommen för vårens stora äventyrsfilm. MovieZine träffade stjärnorna i ”Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves”.
De spelar Edgin och Holga, den omaka duon småtjuvar som, mot alla odds, blir vänner och partners-in-crime. Chris Pine och Michelle Rodriguez har uppenbarligen haft skoj när de begav sig till en medeltida fantasyvärld där magi och monster är vardagsmat.
 
Inför biopremiären av vårens skönaste äventyrsfilm ”Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves” fick vi en pratstund med de två filmstjärnorna - om lekfull fantasy, om hjältar med brister och om hur filmen tänjer på reglerna. Som någon med noll koll på D&D fick jag också en intressant inblick i vad som lockar med det populära rollspelet.
 
En del lär vara välbekanta med Dungeons & Dragons, andra kommer som jag - helt oinsatta. Hur var er relation till spelet innan ni fick era roller?
 
Pine: Jag visste ingenting om det. Förutom att min systerson spelar mycket. Han gör upp egna kampanjer och ritar egna kartor. Han har spelat med samma grupp barn i sex år. Så när jag fick rollen bjöd han in mig och hela familjen till att spela, och vi fick bekanta oss med Dungeons & Dragons.
 
Large 9ceaef72e76e6e20f08c931503d62bb9 chris pine dungeons dragons
Foto: Paramoount Pictures
 
- När vi sen åkte till Belfast där filmen spelades in såg John och Jonathan (regissörerna) till att vi fick spela. På så vis fick alla lära känna varann och spela som våra karaktärer, berättar Chris Pine.
 
Men du, Michelle, kände väl till spelet ganska bra?
 
Rodriguez: Ja, jag brukade spela som tonåring. Men det var så länge sen, tjugo år minst sedan jag sist spelade. När John och Jonathan kom till mig med projektet så läste jag manus, och jag blev riktigt förbluffad av deras enorma kunskap kring den här världen. Det gjorde att alla minnen kom tillbaka. Alla de olika dimensionerna, varelserna och den här världen… Jag insåg att de här killarna bryr sig om Dungeons & Dragons, och att de vill skapa något speciellt. Så jag kom med i teamet.
 
Ni har båda varit med i stora action- och äventyrsfilmer förr. Vad lockade er just med ”Dungeons & Dragons” och de här karaktärerna?
 
Pine: För mig är det att de kändes överraskande mänskliga. De har sina brister. Edgin, karaktären jag spelar, är lite av ett misslyckande. Han har klantat sig och gjort många misstag, men han försöker ändå att bli en bättre person. Jag dras alltid till karaktärer som vill bättra sig. Vare sig du är svensk eller amerikan så är vi alla på samma resa och försöker bli bättre människor, vi försöker att samarbeta bättre här på planeten Jorden. Jag tycker om att porträttera sådana människor och visa upp det för publiken.
 
Large 9ceaef72e76e6e20f08c931503d62bb9 michelle dungeons
Michelle Rodriguez skriver autografer på LA-premiären. Foto: Paramount Pictures
 
Michelle, du som spelat många badass-kvinnor genom åren. Vad fann du intressant med Holga?
 
Rodriguez: Jag måste hålla med Chris. Om du tittar på karaktärerna i den här filmen så får du se hur misslyckade vi alla är! Och det är rätt uppfriskande att se hur alla samlas och ändå fortsätter att försöka. Det uppskattade jag. Det påminde mig om livet på många sätt. Förutom drakarna, såklart, skrattar hon.
 
Vin Diesel lär vara ett jättefan av Dungeons & Dragons. Vad hade han att säga när du fick rollen?
 
Rodriguez: Vin är en stor Dungeon Master! Men jag spelade aldrig med honom. Jag vet bara om hans garderob. Jag minns hur jag träffade honom för första gången för 20 år sedan, då vi skulle göra den första ”Fast & Furious”-filmen ihop. Jag fick lära känna honom, och han öppnade sin garderob och sa: ”Titta, jag är en Dungeon master”. Hela garderoben, från golv till tak, var fylld med D&D-böcker. Och jag tänkte att om den här snubben någonsin bjuder in till ett spel, så kommer det bli grymt! Han har uppenbarligen tränat sin fantasi en del.
 
 
Fast era karaktärer och filmens story kommer inte från spelet, eller hur?
 
Pine: Det är grejen med Dungeons & Dragons, det är ett rollspel. Det är ett varumärke. Det finns vissa karaktärer och en del regler att följa, men förutom det finns det inga särskilda historier. Varenda person, alla de miljoner som har spelat Dungeons & Dragons har alla sina unika spel. Och det är vad som gör rollspel så kul.
 
- I filmen har vi med gelékuben, vi har Mimics, vi har mycket som fans kommer att känna igen. Men annars är det en berättelse som råkar utspela sig i den här världen, som är befolkad med nya karaktärer.
 
Rodriguez: John och Jonathan tog sig friheten att addera sin egna twist på saker och ting. Som till exempel, druiden ska inte kunna förvandla sig till en ugglebjörn - enligt reglerna i spelet, historiskt sett. När man ser sådana saker så är det något som utvecklar detta fantasifulla universum. Och som spelare kan man tänka sig: ”Jag kanske också kan tänja lite på reglerna när vi spelar?”
 
 
Varför ska man se ”Dungeons & Dragons” på bio istället för att kanske vänta och se den hemma?
 
Pine: Visst kan man se filmen hemma, förhoppnigsvis på en stor skärm, och förhoppningsvis inte ensam utan med familj och vänner. Men jag lovar dig att om du går på bio - såvida du inte är en supercynisk jävel - så kommer du gilla den här filmen!
 
- Den är härlig, den påminner mig om filmerna jag älskade när jag växte upp: ”Goonies”, ”Indiana Jones” eller ”Monty Python”, ”Willow”, ”The Princess Bride”… 80-talsfilmerna med ett stort, generöst hjärta och storslagna känslor. När man gråter så gråter man, när man skrattar så skrattar man. Det är actionpackat. Det finns inget cyniskt här.
 
”Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves” får biopremiär imorgon onsdag.
| 28 mars 2023 16:00 |