Film

Skribent

Fabian Nordlander

19 mars 2016 | 18:00

10 saker du aldrig hade trott om Batman

Alla älskar Batman, men han var inte alltid så älskvärd. Nattens hämnare har en bakgrund med mördande och drogmissbruk, han var varken hjälten vi behövde eller förtjänade. Här har ni all fakta om Batmans okända sidor.
Snart kommer den efterlängtade “Batman v Superman: Dawn of Justice” och vi kommer äntligen få se Batman som representeras i serierna. Men bilden ab Batman har aldrig varit konstant, han har haft många olika sidor och syften. Här har vi satt ihop kuriosan som ni inte visste om Batman. Hur mycket kan du?



Kläderna gjorde mannen


Batman har kanske den mest ikoniska silhuetten med sin coola dräkt vi alla vill bära, men så var det inte alltid. Innan Batman debuterade på sidorna i Detective Comics #27 ville hans skapare Bob Kane göra Batman en aning annorlunda. Kane var främst inspirerad av Leonardo da Vincis glidflygare som hade vingar likt en fladdermus, men inspirationen slutade där. Hans konceptteckning visade en blond kille med fantommask och klarröda trikåer, men det gick inte vidare. Kanes kollega och Batmans troliga skapare Bill Finger, föreslog en mörkare och mer demonliknande dräkt. Det blev den och resten är historia.



Vapenglad


En av Batmans kanske kända principer är hans nolltolerans mot vapen och att döda, men det var ett senare påfund. Under Batmans första år i serierna, bar han ett hölster med vapen. Han var varken rädd för att skjuta eller döda, det var ofta hans lösning. I Detective Comics #27 säger han till och med “A fitting ending for his kind” när han har slagit ner en skurk i frätande syra. Men när Batman skaffade Robin och blev mer barnvänlig, kände skaparna att hjälten vars föräldrar blev nerskjutna, kanske skulle ta avstånd från vapen.



Bat­-Zorro


Idag ser vi många hjältar som tydligt inspirerats av Batman, både visuellt och konceptuellt. Men Batman var inte roten till alla mörkare hämnare. Batman själv var främst inspirerad av Zorro. Medskaparen Bob Kane ville i stort sätt göra en modern Zorro i en urban miljö, men grundkomponenterna bestod. En rik playboy som bor ett stort hus med en grotta under, som på nätterna slåss för folket. Man bytte bara ut Zorros häst mot Batmobilen. Det är inte så konstigt att man senare lade till att det var filmen "The Mark of Zorro" som familjen Wayne såg innan de blev dödade utanför biografen. 



Tysta skratt


Jokern är troligtvis den mest ikoniska superskurken någonsin och mest känd, han är både läskig samt underhållande. Men inspirationen hade inte lika mycket illvilja. Jokerns medskapare Jerry Robinson gillade att spela kort och tog mycket från Joker­kortet, men främsta inspirationen kom från stumfilm. Jokerns utseende var inspirerad av den tyska skådespelaren Conrad Veidt och hans porträttering av Gwynplaine i filmen “The Man Who Laughs”. Där spelar han en man som inte kan sluta le, det spelar ingen roll i vilket sinnestillstånd han är i, han bara ler. Trots med sitt hjärta av guld, skrämmer han folk. Detta blev den visuella modellen för Jokern.



Holy revival, Batman!


Det är lätt att skratta åt Adam Wests Batman och TV-­serien från 1966, många ser den som den mörka perioden i Batman historia. Det var då han inte togs på allvar och sågs som ett skämt, ett skämt som nästa dödade den mörka ikonen. Men folk glömmer sin historia och hur viktig denna serie var. I mitten på 60­-talet gick det inte bra för Batman, inte många läste honom längre. Han var gammal och andra roligare hjältar fanns tillgängliga. DC Comics sålde så dåligt att de var nära att lägga ner tidningen som snart hade publicerats i 30 år. Men när TV-­serien kom, blev folk påminda om Batman och serierna kunde säljas med bra siffror igen. Så utan shark repellent, ingen “Batman v Superman: Dawn of Justice” idag.



Where were the other drugs going!?


Den nyktra och klara Batman dricker inte alkohol, när som helst kan han behöva ge sig ut och kan aldrig vara påverkad. Men Batman har dock haft ett drog missbruk. När han misslyckades med att rädda en liten flicka från att drunkna går han in en depression och svär att aldrig låta sin mänskligt fysiska kapacitet hindra honom. Han finner en drog som armén experimenterar med, en slags steroid som ger enorm styrka. Han tar det och blir starkare, men andra effekter gör honom argare och våldsammare. Men framför allt blir han beroende. När han väl förstår det, stänger han in sig i sin grotta och kommer inte ut förrän han skakat av sig beroendet. Denna story var författaren Dennis O’Neils sätt att genomarbeta sin egna alkoholism. Denna drog kallas för Venom och kom tillbaka med en ny beroende individ, nämligen Bane.



Fansen dödade Robin


Batman har haft ett antal Robins under årens gång, vissa har växt upp, andra har tröttnat. Men en dog. Den mest kända Robin var Dick Grayson, pojken som räddades av Bruce Wayne från cirkusen när hans föräldrar dog. Men när Dick vuxit upp och ville bli sin egna individ, uppgraderade han till att bli Nightwing. Så en ny Robin tog hans plats, en tonåring vid namn Jason Todd. Denna Robin var betydligt mer trotsig, arg och irriterande. Fansen hatade honom. De hatade honom så pass mycket att DC Comics lät dem bestämma Robins öde. I en story vid namn “A Death in the Family” blir Jason tillfångatagen av Jokern och slagen blodig med en kofot. Jokern riggar sen en bomb och spränger platsen Jason är på. I slutet av den tidningen bad DC Comics att fansen nu skulle bestämma fortsättningen. Det fanns två telefonnummer, ett ringde man om man ville att Jason skulle överleva medan det andra numret ledde till hans död. I tidningen månaden efter, hade fansen bestämt att Jason skulle dö.



Bat-­Murray


Innan Tim Burton tog över rodret och regisserade den första stora Batman-­filmen som kom 1989, var det många ogjorda versioner som eventuellt kunde ha blivit film. I den version som skrevs av Bond och Superman­-författaren Tom Mankiewicz samt skulle regisseras av Ghostbusters Ivan Reitman, skulle Batman spelas av Bill Murray. Det skulle dock inte bli en komedi, Reitman såg något i Murrey som skulle passa en mörkare ton. Till och med David Bowie var tänkt som Jokern. Men när det blev allvarliga diskussioner om Eddie Murphy som Robin, brakade projektet ihop strax efter.



Bat­-Dad


Som tidigare nämn har Batman haft många Robins, men nu senaste har Robin varit närmare Batman än någon annan. Det är hans son. I en gammal story blir Batman förförd av Talia al Ghul och inleder en kort romans, men lämnar henne sen. Men för några få år sedan följde man upp den storyn med att Talia blev gravid och födde Batmans son, hon uppfostrade honom i hemlighet till att bli en lönnmördare. Batman blir sedan konfronterad med detta och tar sedan hand om sonen som heter Damian och försöker forma honom till att inte mörda.



Batman slår alla


Snart kommer vi se Batman slåss mot Superman, en fight som många har tippat Batmans vinst. Och rent historiskt har Batman oftast slagit Superman, hans taktiska och strategiska förmågor har alltid gått före Supermans krafter. Men ingen vinst utan förberedelser. Batman har ett separat program förberett för varje Justice League­-medlem. Han resonerar att vem som helst av dem kan bli ond eller manipuleras av onda krafter, och därför måste de kunna tas ner om det någonsin blir nödvändigt. Så Batman konstruerade en sista lösning som nödvändigtvis inte dödar men som neutraliserar hotet. Dessa program har sällan behövt användas, men problem har uppstått när skurkar har fått sina vantar på dem. Batman är den enda som kan rädda världen om Justice League fallerar.

Vill ni veta mer om Batman och framför allt om den gången han slog Superman? Vår podcast “Nörden & Jag” dedicerade ett helt avsnitt till det och ger dig all historia inom serier och film du behöver. Lyssna och vet allt!
| 19 mars 2016 18:00 |