Film

Skribent

Jenny Ahonen

24 september 2017 | 12:00

10 romantiska höstfilmer att se med din käresta

Perfekta för mysdejt i soffan!
Vad ska man göra med höstrusket, om inte omfamna det? Årstiden är perfekt för mysiga kvällar i soffan, tillsammans med den man tycker om. Här är 10 romantiska höstfilmer som sätter atmosfären.
 

Morgondagen är vår (1955)

 
 
I det romantiska dramat ”Morgondagen är vår” (på engelska ”All That Heaven Allows”) får en överklassänka upp ögonen för den färgglada fägringen runt omkring henne, via en yngre trädgårdsmästares blick. Deras kärlek bäddas in av ett vackert, technicolor-sprakande höstlandskap, men möts av ogillande från grannarna i den välbärgade New England-förorten.
 

Ugglor i mossen (1955)

 
 
En annan pärla från 1955, ”Ugglor i mossen” (på engelska ”The Trouble with Harry”), är en lite annorlunda Alfred Hitchcock-film. Visserligen handlar den om upptäckten av en död kropp, men den är inte en ruggig thriller, utan en underhållande romantisk komedi i vilken Shirley MacLaine är lika charmig som alltid – i ett soligt höst-Vermont.
 

En höstsaga (1998)

 
 
Den fjärde och avslutande delen av Éric Rohmers kritikerrosade säsongsfilmer handlar om en vinproducerande änka i södra Frankrike och hennes bästa vän som bestämmer sig för att leka matchmaker och para ihop sin kompis med en ny man. Bästisen är dock inte den enda som vill finna ett sällskap åt änkan, och snart präglar ett triangeldrama livet på den höstvackra vingården.
 

Liberal Arts (2012)

 
 
”How I Met Your Mother”-Josh Radnor har skrivit manus till och regisserat den romantiska dramakomedin ”Liberal Arts” och spelar också huvudrollen som den litteraturälskande 35-åringen som under en sentimental höst återvänder till sitt gamla college, där han förälskar sig i en ung student. ”Det finns en del av mig som för alltid vill promenera under höstlöv, bärandes på en portfölj med Shakespeares och Yeats verk i, och ett portabelt schackspel”, myste kritikern Roger Ebert i sin recension av filmen.
 

Du har mail (1998)

 
 
Tom Hanks och Meg Ryans romantiska återträff, efter ”Sömnlös i Seattle” (1993), brer ut sig över alla årets säsonger, men den inleds medan löven byter färg. ”Älskar du inte höstens New York?”, undrar Hanks Joe Fox i ett mejl till Ryans Kathleen Kelly. ”Den får mig att vilja köpa skolmaterial. Jag skulle skickat dig en bukett av nyvässade blyertspennor om jag bara visste ditt namn och din adress.”
 

Far from Heaven (2002)

 
 
I 50-talets Connecticut blommar naturen ut i höstens alla färger, medan spänningarna tilltar bakom den vackert tillrättalagda ytan. Julianne Moores vita hemmafru genomlider en äktenskapskris, och sonen till hennes nyligen avlidne, svarta trädgårdsmästare är en av få som hon kan anförtro sig till. Deras allt mer intima relation blir problematisk i en tid av segregation, snäva könsroller och fängslande kärnfamiljsliv.
 

Will Hunting (1997)

 
 
Matt Damons Will Hunting är överlägset smartast på Teknologiuniversitet där han arbetar som vaktmästare, tills en mattelärare en dag upptäcker hans begåvning. Men arbetargeniet lider av ett själsligt kaos, som inte direkt lugnas av hans stormiga relation till Minnie Drivers överklassflicka. Efter en fängelsedom skickas han till en psykolog som i ett höstigt Boston försöker hjälpa honom att reda ut känslorna.
 

Sista sommaren (1981)

 
 
Trefaldigt oscarsbelönade ”Sista sommaren” (på engelska ”On Golden Pond”) utspelar sig, som titeln pekar på, under en sommar, men det är när den övergår till höst som berättelsen blir sitt vackraste. I en stuga vid en sjö i New England välkomnar ett åldrat par sin dotter som de inte har sett på flera år. Med sig har hon sin styvson, som snart utvecklar den nära relation till morfadern, som hon själv önskar att hon hade haft.
 

Garden State (2004)

 
 
I ”Garden State” har den vackra delen av hösten redan passerat, när Zach Braffs hemvändare anländer i ett frostigt New Jersey. Regnet öser ner och döda löv förmultnar medan den känslomässigt bortkopplade unge mannen försöker hantera sin mammas bortgång. Kanske kan Natalie Portmans excentriska karaktär skaka själsligt liv i honom igen?
 

När Harry mötte Sally... (1989)

 
 
Rom com-filmernas rom com. Nora Ephrons klassiker utspelar sig under flera år och därmed under flera säsonger. Den viktigaste scenen utspelar sig såklart under vintern, men den i vilken ”will they or won't they”-paret Harry och Sally promenerar under Central Parks orange löv – i filthatt och stickade myströjor – är inte fy skam den heller.
 
Har ni fler romantiska höstfilmer att tipsa om? Kommentera nedan.
| 24 september 2017 12:00 |