Film

Skribent

Gäst

29 november 2015 | 12:00

10 onödiga fakta om dina favoritfilmer

Kul filmfakta som kanske inte kommer att berika ditt liv, fast å andra sidan, vem vet?
Det som skiljer vanliga dödliga från en filmentusiast är mängden onödig filmvetskap. På IMDB går det att läsa om filmers trivia där allt mellan himmel och jord finns med. Mycket är överflödigt men det finns samtidigt väldigt mycket som är intressant. Här är en lista på 10 filmtrivia som förtjänar att synas lite extra. Perfekt att dela med sig av vid olika sociala tillställningar för att glänsa med filmkunskaperna eller undvika pinsamma tystnader. 

1. Love ActuallyÖppnings- och avslutningsscenen från Heathrow är verkliga ögonblick. Richard Curtis hade i en vecka ett filmteam på plats för att filma återföreningar. När de filmade någonting som verkade lämpligt frågade de personerna om lov att få använda materialet i filmen.

Skådespel i all ära men ibland behövs den spontana reaktionen för att verkligen förmedla känslan. Och inget säger kärlek mer än öppnings- och avslutningsscenen i "Love Actually".

2. The Wolf of Wall Street
Ordet ”fuck” och dess olika böjningar sägs 569 gånger, vilket gör det här till den spelfilm där det ordet används flest gånger, inte inräknat dokumentärfilmer.
Inte så förvånande. De 569 svärorden är fördelade på 180 minuter vilket betyder 3,16 svärord i minuten.

3. Psycho
Den första amerikanska filmen att visa en spolande toalett I bild. Hitchcocks "Psycho" är en riktig klassiker. Den var revolutionerande på så många olika sätt att till och med banbrytande scener som den på en spolande toalett kan komma i skymundan.

4. Interstellar
Christopher Nolan odlade 500 tunnland majs för att filma en scen som utspelar sig på ett majsfält, det är något han lärde sig var möjligt under tiden han producerade "Man of Steel". Majsen såldes efter inspelningen och gick med vinst.

Om biointäkterna börjar minska kanske fler och fler filmbolag väljer att producera filmer som utspelas på majsfält för att skapa större vinst. Varför inte en ny serie Beck-filmer som alla utspelar sig på bondgårdar? Då kan de tjäna pengar på både filmen, mjölk och potatis.

5. När lammen tystnar
Med 24 minuter och 52 sekunders speltid är Anthony Hopkins prestation i "När lammen tystnar" den näst kortaste någonsin att vinna en Oscar för bästa manliga huvudroll. Han är slagen med en minuts marginal av David Niven i "Vid skilda bord". Anthony Hopkins visar att det är kvalitet och inte kvantitet som är det viktiga.

6. Harry Potter och den flammande bägaren
I böckerna är tillhör enäggstvillingarna Parvati Patil och Padma Patil Gryffindor respektive Ravenclaw, detta för att visa på sorteringshattens oförutsägbarhet. I filmerna däremot tillhör båda systrarna Gryffindor och porträtteras av skådespelersokorna Shefali Chowdhury och Afshan Azad som varken är tvillingar, systrar eller ens släkt med varandra.

Produktionen klädde dem i likadana kläder och hoppades att ingen skulle märka något. Men riktigt så enkelt är det inte att göra två individer till enäggstvillingar.

7. Stjärnornas krig
Innan inspelningen hade Carrie Fisher ingen vana att använda vapen. Hon fick därför skjutlektioner av samma person som lärde Robert De Niro skjuta till "Taxi Driver". Är det för mycket begärt med en extrascen där Prinsessan Leia och Travis Bickle går till skjutbanan tillsammans och tränar?

8. Sagan om de två tornen
Billy Boyd och Dominic Monaghan spenderade så mycket tid uppe I trädet Treebeard att de under inspelningen använde pauserna till att skriva ett filmmanus. Det var dessutom så besvärligt att få upp och ner skådespelarna från deras platser i trädet att de fick stanna kvar i pauserna medan resten av filmteamet gick och åt. Dom andra var dock så pass snälla att de skickade upp mat till dem där de satt i trädet.

Låter som en ganska trevlig arbetssituation att sitta tillsammans med en kompis uppe i ett träd och jobba med ett hobbyprojekt under arbetstid samtidigt som mat skickas upp till en.

9. Monty Pythons galna värld


Large c1c63a422abb25ac93104830df8ab40e monty

Den berömda skildringen av galopperande hästar med hjälp av kokosnötskal (en ljudeffekt som traditionellt sett används i radioteater) kom till av rent praktiska skäl då produktionen helt enkelt inte hade råd med riktiga hästar.

Ibland kan begränsningar leda till ökad kreativitet. Inte för att kreativitet var någon bristvara för Monty Python-gänget men vi kan vara tacksamma för att deras låga budget låg bakom en av de mest underhållande och löjliga sekvenserna på film.   

10. X-Men: First Class
Det här är den andra gången January Jones har porträtterat en karaktär från 1962 tillsammans med en skådespelare med ett fläskrelaterat namn. Den första gången var i "Mad Men" tillsammans med Jon Hamm och de andra gången tillsammans med Kevin Bacon.

Det är fakta som detta som är anledningen till att trivia skapades. Det är information jag tidigare inte visste att jag behövde, men jag vet nu att mitt liv på något sätt är rikare tack vare denna information.

Källa: imdb.com

Tove Henriksson
| 29 november 2015 12:00 |