Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 augusti 2022 | 14:00

10 nya filmer att se i augusti

Action, vampyrer, superhjältar, verkliga händelser och animerade barnfilmer finns med bland månadens stora filmer på bio och streaming.
Brad Pitt knäcker näsor och Sylvester Stallone bryter ben i två av månadens stora actionfilmer: bioaktuella "Bullet Train" och kommande streamingpremiären "Samaritan". Är du däremot på humör för skräck och kalla kårar så bjuds det på gott av den varan i Jordan Peeles efterlängtade "Nope". MovieZine samlar månadens hetaste filmpremiärer nedan.
 
Bullet Train - nu på bio
Brad Pitt kliver på ett japanskt snabbtåg och tvingas att slåss mot en hel drös av lönnmördare i den här fartfyllda actionkomedin. David Leitch (”Deadpool 2”) regisserar och ombord finns bland andra Aaron Taylor-Johnson, Bryan Tyree Henry och Joey King.
 
 
Thirteen Lives - nu på Prime Video
Regissören Ron Howard skildrar den omskrivna räddningsinsatsen i Thailand sommaren 2018, då tolv pojkar och deras fotbollstränare blev fångade i en översvämmad grotta. Colin Farrell och Viggo Mortensen rycker ut till undsättning, men klockan tickar och tiden är knapp. Spännande, verklighetsbaserat drama.
 
Prey - nu på Disney+
Flera har försökt att upprepa succén med 80-talsklassikern ”Rovdjuret”, frågan är hur Dan Trachtenberg (”10 Cloverfield Lane”) lyckas? ”Prey” är en prequel som utspelar sig för 200 år sedan och följer en ung Comanche-kvinna som ställs öga mot öga med ett utomjordiskt monster. Recensenterna hyllar ett fräsch och annorlunda perspektiv på den välkända actionskräck-franchisen.
 
 
Tur - nu på Apple TV+
Vad är det som gör att vissa har bättre tur än andra? Den här animerade filmen avslöjar hur det funkar när en vanlig tjej blir indragen i en magisk fantasy-värld. Pixar-veteranen John Lasseter är med som producent och bland rösterna hörs Simon Pegg som en talande katt och Jane Fonda som drake.
 
Day Shift - på Netflix 12 augusti
Netflix låter Jamie Foxx fajtas mot vampyrer i en våldsam fantasyskräckis. Han spelar en hårt arbetande farsa vars jobb som poolskötare helt enkelt inte ger tillräckligt bra betalt. Så istället börjar han jaga vampyrer. Som tur är finns det gott om dem. Snoop Dogg och Dave Franco gör honom sällskap.
 
 
Secret Headquarters - på Paramount+ 12 augusti
En tolvårig pojke och hans vänner upptäcker en superhjältes lya gömd under hans hus. Kan det vara så att pappa har en hemlig identitet? I den här familjekomedin får Owen Wilson hjälp av stjärnskottet Walker Scobell (”The Adam Project”) för att rädda världen.
 
Nope - biopremiär 17 augusti
I ”Get Out” fick en svart man uppleva en jobbig helg hos flickvännens mystiska föräldrar. ”Us” skildrade en annan mardrömslik situation när en familj mötte sina dubbelgångare. Nu är Jordan Peele tillbaka med sin tredje långfilm, en skräckthriller som handlar om hur en hästfarm hanterar den plötsliga upptäckten av UFO:n. Nagelbitande popcornspänning med Daniel Kaluuya.
 
 
Där kräftorna sjunger - biopremiär 19 augusti
Hyllad, Årets bok-nominerad roman blir film med Reese Witherspoon som producent. Daisy Edgar-Jones (”Modern People”) spelar Kya, en övergiven ficka som växt upp på egen hand i North Carolinas träskmarker. När ett mord inträffar vänds samhällets fördomsfulla blickar mot henne.
 
Orphan: First Kill - biopremiär 26 augusti
Rysaren ”Orphan” från 2009 bjöd alla skräckfans på kalla kårar och en ytterst oväntad twist. Nu återvänder ”flickan” Esther i en prequel, som visar hur en psyksjuk kvinna lyckades fly från en klinik i Estland och nästla sig in hemma hos en amerikansk familj.
 
Samaritan - på Prime Video 26 augusti
Än finns det krut kvar i den gamle actionikonen Sylvester Stallone. I dramat ”Samaritan” spelar han en hemlighetsfull man som lever i avskildhet, tills en grannpojke börjar misstänka att han är den superhjälte som alla tror har dött många år tidigare. Nu gäller det att lägga pensionsplanerna på hyllan och åter ta upp kampen mot ondskan som hotar staden.
 
Fler biopremiärer i augusti: "Nitram" 5 augusti, "Beast" 12 augusti, "Firebird" 19 augusti, "After Ever Happy" 24 augusti, "Official Competition" 26 augusti, "Playground" 26 augusti
 
Nya filmer på video-on-demand: "Elvis" 13 augusti, "The Northman" 15 augusti, "Everything Everywhere All At Once" 22 augusti, "Top Gun: Maverick" 23 augusti
| 5 augusti 2022 14:00 |