LISTA

Skribent

MovieZine

9 juli 2022 | 12:00

10 lagom hjärndöda actionfilmer som inte är aslånga

Det är inte alltid som filmhjärnan är upplagd för mästerverk. Ibland vill man bara se Gerard Butler, Liam Neeson eller Sylvester Stallone puckla på folk och spränga skit.
Ibland vill vi bara testa det nya ljudsystemet, byta värld för en liten stund eller ha någonting på i bakgrunden som det känns okej att slentrianmässigt stryka skjortorna till eller multitaska framför – och då har vi de där lagom halvdöda actionfilmerna till vårt förfogande. Här kommer därför en lista på 10 lagom hjärndöda actionfilmer, varpå hjärndöd inte syftar på hur bra filmen är, utan att du som tittare inte behöver anstränga hjärnmusklerna allt för mycket. Alla filmer på listan är dessutom under två timmar långa.
 

Olympus Has Fallen (2013) - 1 timme 59 minuter

 
 
2013 var året då produktionsbolagen förstod underhållningsvärdet i att spränga vita huset – både ”Olympus Has Fallen” och ”White House Down” hade premiär detta år med väldigt snarlika premisser. Jag tycker ändå att ”Olympus Has Fallen” är den bättre filmen och därför rekommenderas den i första hand. Gillar du denna så kan du arbeta dig vidare.
 
”Olympus Has Fallen” är en majbrasa av storskalig action med Gerard Butler i förarsätet som secret service-agenten Mike Banning. En vacker dag finner han sig i vita huset med presidenten när ett gäng terrorister slår till. Hans uppgift blir att med all sin erfarenhet skydda presidenten till varje pris. (Se den på Viaplay)
 

Law Abiding Citizen (2009) - 1 timme 49 minuter

 
 
”Law Abiding Citizen” bjuder på vad som annars inte brukar vara särskilt utmärkande för actiongenren – ett riktigt genomtänkt manus. När jag såg den här filmen för första gången minns jag att jag satt trollbunden genom filmens många oväntade vändningar från start till slut.
 
Clyde Shelton (Gerard Butler igen) och hans familj blir utsatt för ett vedervärdigt brott, och efter att gärningsmännen fått gå fria trots övertygande bevisning så väljer Clyde att ta rättvisan i egna händer. Det låter som en klassisk hämndsaga, men detta är en odyssé som tar sig långt bortom de klassiska troperna, och längst med resans gång tvingas vi som publik rannsaka vår egen definition av rättvisa på ett spännande sätt.
 
En välskriven actionfilm som griper tag i tittaren och som inte släpper taget. Se den! (Finns på Viaplay)
 

The Grey (2012) - 1 timme 57 minuter

 
 
Det känns som att ”Taken” har blivit actiongenrens främsta representant, och av den anledningen fick klassikern stå över listan (för alla har redan sett den). Här har vi i stället en annan Neeson-action i ett något liknande format. Ett flygplan kraschar i Alaskas vildmarker och sex överlevare finner sig i en överlevnadskamp mot klockan, kylan – och värst av allt – en hungrig flock vargar som är dem ständigt hack i häl. Liam Neeson spelar en av överlevarna, Ottoway, med samma kylighet och expertis som han spelar Bryan Mills i "Taken".
 
"The Grey" är en underhållande och vackert filmad actionrulle, perfekt för den trötta måndagskvällen! (Se den på Viaplay)
 

3 Days to Kill (2014) - 1 timme 57 minuter

 
 
En sjuk och döende agent, spelad av Kevin Costner, har lagt våldsamheterna på hyllan för att återförenas med sin dotter. Men när han erbjuds ett eventuellt botemedel mot sin sjukdom i utbyte mot att han utför ett riskfyllt uppdrag, så kan han inte tacka nej.
 
Även om Kevin Costner inte har den klassiska agentkroppen i Butler- eller Statham-anda så axlar han rollen med ypperlig trovärdighet och karisma. Mindre populära Amber Heard finns också med i periferin, men förutom det är detta en blytung actionrulle som rekommenderas! (Finns bl.a. på HBO Max och Prime Video)
 

Escape Plan (2013) - 1 timme 55 minuter

 
 
Gillar du fängelse-intriger, intensiva närkamper, larger than life-karaktärer och hårdkokt action? Då har du kommit rätt. ”Escape Plan”, precis som titeln originellt (eller inte) antyder, handlar om Sylvester Stallone och Arnold Schwarzeneggers flykt från jordens säkraste och hemligaste fängelse. Behöver jag säga mer; en kaskad av actionscener som inte kräver särskilt mycket åskådaransträngning garanteras.
 

The Expendables 1–3 (2010, 2012, 2014)

 
Large 76ca28837d8ded698365b4529418a513 expendables
 
I ”Expendables”, en filmserie som skulle kunna beskriva som denna genres arketyp, så möter du alla ikoniska actionstjärnor: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Dolph Lundgren, Harrison Ford, Mel Gibson med flera. En CIA agent anlitar ett gäng legosoldater och i de olika filmerna ställs de inför olika uppdrag. En urenkel handling som bäddar för en lättsmält tittarupplevelse. Alla filmerna, förutom den tredje, är under två timmar långa. Den fjärde kommer 2023. (Filmerna finns på Viaplay)
 

Swordfish (2001) - 1 timme 39 minuter

 
 
”Swordfish”, en relativt anonym actionfilm från början på 2000-talet, bjuder på impulsiv action likväl spännande och välskrivna scener med en ung Hugh Jackman i huvudrollen och en kylig John Travolta som antagonist.

Handlingen är spännande och unik: den begåvade hackern Stanley korsar väg med Gabriel, en mytomspunnen man som leder organisationen Black Cell. Det är en organisation vars till synes goda ambition är att besegra terrorism. Dock med en rätt så diskutabel metodik – som går ut på att göra allting tio gånger värre än terroristerna själva. Gabriel förklarar sin filosofi till Stanley med att säga ”They hijack a plane, we take out an airport”.
 
Detta är faktiskt en riktigt bra actionfilm med många rafflande scener. Jag kan garantera att öppningsscenen kommer ta dig med storm och att du därefter vill se hela filmen! (Hyr den på SF Anytime eller Blockbuster)
 

Crank (2006) - 1 timme 28 minuter

 
 
Med ”Crank” så riskerar vi att tänja lite på ”lagom” hjärndöda filmer – för här behöver du som åskådare inte tänka alls. Det är bara att luta dig tillbaka och se på när en adrenalinpumpad Jason Statham springer runt och söker revansch i ett par fartfyllda over the top-scener som är allt annat än verkliga – men – riktigt under hållande och häftiga.
 
Den ikoniska handlingen lyder något i stil med: Lönnmördaren Chev Chelos har blivit injicerad med ett gift som gör att han dör om hans puls blir för låg. Han måste därför hålla pulsen uppe i sin revanschsökan, annars dör han. (Finns bl.a. på Netflix)
 

Unknown (2011) - 1 timme 53 minuter

 
 
Liam Neeson spelar Dr. Martin Harris, en man som vaknar upp efter en koma och upptäcker att hans identitet blivit stulen till den grad att till och med hans fru känner inte igen honom. Den märkliga situationen visar sig snabbt vara farligare än vad han kunnat ana och Dr. Martin måste kämpa för att få tillbaka sitt liv.
 
”Unknown” är inte särskilt originell. Men den innehåller diverse actionelement; vapen, bilkrascher, plot twists, slow-motion shots, och givetvis – Liam Neeson. Behöver du någonting som levererar precis detta och inte särskilt mycket mer – se denna! (Finns på Viaplay)
 

Hotel Mumbai (2018) - 2 timmar

 
 
Listans Joker är Hotel Mumbai. Beroende på hur man definierar action kan denna films plats på listan diskuteras. Det som framför allt åsidosätter den från traditionell action är den jordnära realismen som genomsyrar filmen. Den handlar nämligen om terroristattacken på Taj-hotellet i Mumbai 2008. Filmen är dock oerhört spännande och sjukt bra. Inte heller kräver den mycket av dig som tittare. Därför får den vara med på listan. Vi kan kalla det en action/drama hybrid som helt klart är värd din tid. Dock ska poängteras att filmen är rätt otäck och våldsam. Men kan du hantera det så har du två timmar av nagelbitande framför dig. (Hyr den på Blockbuster eller SF Anytime)
 
Jacob Wahlqvist
 
Vilka andra actionfilmer skulle ni vilja lägga till på listan? Fyll på med fler lagom hjärndöda tips i kommentarerna nedan.
| 9 juli 2022 12:00 |