Film

Skribent

MovieZine

21 mars 2016 | 18:00

10 Jesus-figurer från vita duken

Varför "The Matrix" och "RoboCop" är de perfekta påskfilmerna.
Vi börjar närma oss Påsk – en av de mest deprimerande högtiderna som vi firar till minne av Jesus korsfästelse. Det som gör högtiden ännu mer deprimerande är att det inte finns några bra påskrullar att titta på medan man plundrar sitt påskägg. 

Men om man tänker efter så finns det faktiskt en hel del rullar där karaktärer är tydliga gestaltningar av Kristus. Jag har här samlat några av dem och förhoppningsvis innebär det att vi numera har ett kryphål när det gällare filmfirandet under högtiden. 

1. Gandalf
Redan innan historien om Ringen utspelar sig har Gandalf skickats till Midgård för att medla och skapa fred. Trots sin stora makt utnyttjar han inte denna utan reser runt och talar med världens invånare. Inte heller under "Sagan om Ringen" utnyttjar Gandalf sin fulla kraft förutom när han offrar sig själv för att rädda sina vänner från Balrogen. I processen dör Gandalf men återuppstår för att kunna fullfölja sin uppgift innan det är dags att resa tillbaka till det högre planet.

2. Neo 
Efter att blivit befriad från The Matrix delges Neo informationen att han är den utvalde att rädda världen och att hans potential är obegränsad. Neos krafter växer under filmens lopp men det är först efter han blivit skjuten till döds av agent Smith som hans fulla potential visar sig då han blir ett med The Matrix. I de övriga två delarna i Matrix-trilogin inser Neo att han måste offra sig själv för att rädda mänskligheten. Slutet av trilogin går att tolka fritt, men hintar om Neos andra återuppståndelse finns där.

3. E.T. 
E.T. lämnas av en slump på jorden efter att ha misslyckats att återvända till sitt skepp i tid. Strandsatt och övergiven knyter han vänskap med tre barn. Tillsammans lär de varandra (och tittaren) vikten av vänskap och hopp. Viktiga scener som knyter samman E.T. med Jesus är bland annat scenen där han läker Elliots skadade finger. Även scenen när E.T. får både sig själv och Elliot att flyga iväg på en cykel ger kopplingar till Jesus gudomliga kraft. I likhets med Jesus blir också E.T tillfångatagen och dör under processen. Han återvänder dock från de döda (om det beror på Elliots kärlek eller att E.T:s vänner är på väg, är öppet för tolkning). I slutscenen ger sig E.T av hem och tar farväl av Elliot genom att säga ”Be good” som en sista uppmaning. 

4. John Connor 
John Connor föddes definitivt inte genom jungfrufödsel, vilket vi får se i den första "Terminator", men eftersom hans födelse är förutbestämd och hans öde är att bli mänsklighetens frälsare kan man inte säga annat än att här finns tydliga referenser till Jesus. Man kan också säga att föreningen mellan Sarah Connor och Kyle Reese var övernaturlig då Reese kom från en annan värld och kort därefter lämnade världen igen. Som om detta inte vore nog så är det bara att se referenserna till Jesus i John Connors initialer för att sätta sista spiken i handen så att säga. 

5. RoboCop 
Polisen Alex Murphy anländer till Detroits tuffaste distrikt efter att självmant ha ansökt dit i hopp om att kunna göra förändring. Hans tjänstgöring på distriktet blir dock inte långvarig och Murphy mördas i tjänsten av ett kriminellt gäng. Efter sin död byggs Murphys kropp om till en cyborg av ett företag vars mål är att skapa en supersnut. Murphy föds på nytt som Robocop och börjar frälsa Detroit med sin pistol. Efter att ha tampats med det kriminella gänget och sina inre demoner inser Murphy dock till slut att även om han till största del består av metall och lyder under tekniska direktiv så är han fortfarande Alex Murphy och får genom denna insikt frid. 

6. John Coffey 
Trots sin enorma storlek och att han är dömd till döden för barnamord är det snart tydligt att John snarare är lika renhjärtad som ett barn. Han besitter dessutom övernaturliga krafter som visioner och helande, exempel på detta är när han botar Tom Hanks karaktär från urinvägsinfektion, återupplivar en mus och botar en kvinna från en hjärntumör. Likt Jesus tar John även på sig synden för det brott som en annan man gjort och avrättas för dennes synd trots att han har möjligheten att fly. Likt John Connor har John Coffey också initialerna JC. Som en extra hint till Jesus. 

7. Aslan
Att Aslan är en gestaltning av Jesus/Gud finns det i min mening ingen tvekan om. Redan när syskonen Pevensie möter honom så är det sagt att de ska styra Narnia som kungar och drottningar, men det är underförstått att Aslan är ”kungen av kungar”. Även Aslan offrar sig själv för människornas synder, i filmen Edmunds, och får en korsfästelselik behandling på ett stenbord. Han återvänder dock från de döda och hjälper syskonen att besegra den onda ishäxan och rädda Narnia. Under seriens gång märker man att Aslan besitter stora krafter som bland annat helande, en av Jesus största bedrifter. Han berättar även att han egentligen inte bor i Narnia utan kommer ifrån ett annat rike dit alla rättfärdiga kommer när de dör. Han säger också att han på jorden är känd under ett annat namn och att det är viktigt att lära sig även det. 

8. Superman
Kal-El skickas till jorden som en frälsare efter att hans hemplanet Krypton blivit förstörd. Kal-El skickas på sätt och vis från himmelriket ner till jorden för att där växa upp hos en enkelt men kärleksfullt par. Precis som Kristus använder Superman sina gudalika krafter som inspiration för mänskligheten istället för att tvinga dem att förbättra sig. Vi får också veta att Supermans far Jor-El, i likhet med Gud, säger att han ska leva via Superman och att Superman ska sprida Jor-Els visdom och visioner om ett bättre samhälle på jorden. ”The son becomes the father, and the father the son."

9. Harry Potter
Harry blir först känd som the boy who lived efter att ha överlevt dödsförbannelsen av Voldemort. I likhet med Jesus lever Harry under sina barndomsår ett enkelt liv i en skrubb och tvingas ständigt att passa upp på otacksamma människor som inte gör annat än att förpesta hans liv. Plötslig får Harry dock veta att han är menad för något större och besitter ofattbara krafter. Tack vare sin enkla tillvaro blir han därför en ödmjuk trollkarl som viger sitt liv åt att hjälpa andra. Under seriens gång övergår hans rykte till den utvalde efter en profetia om att antingen han eller Voldemort måste dö. Harry beslutar sig till slut för att låta Voldemort döda honom för att rädda sina vänner. Men av ödes nyck återvänder han från de döda och kan besegra ondskan.

10. Anakin Skywalker
Anakin föds genom en jungfrufödsel från kraften och förutses tidigt att vara den frälsare som ska ge balans åt kraften. Anakin växer med kraften och blir en av de mäktigaste Jedikrigarna någonsin. Dock så konsumeras han av den mörka sidan och förråder republiken. I detta ögonblick dör Anakin Skywalker och blir Darth Vader. Omkring 20 år senare offrar sig Vader för sin son Luke. I detta ögonblick återuppstår Anakin Skywalker för ett ögonblick innan han blir ett med kraften.

Vilken jesuskaraktär dyrkar du helst i filmsoffan? Kommentera nedan.

Daniel Ekholm
| 21 mars 2016 18:00 |