Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 maj 2017 | 15:00

Att hålla koll på: 10 efterlängtade tv-serier med premiär i maj

Några omåttligt populära favoriter är tillbaka med nya avsnitt och tar upp kampen mot ett gäng intressanta nykomlingar på tv-seriefronten i maj. Det här är de 10 serierna du bör hålla koll på under månaden.
Nu är det dags att säga adjö till snöblandat regn och hälsa den riktiga våren välkommen, det är äntligen maj och sommaren ligger på lur bakom hörnet. April bjöd på storslagna premiärer av serier som "The Leftovers", "Fargo", "Better Call Saul", "The Handmaid's Tale" och "Prison Break", men nu är det dags att se över vilka serier maj har att bjuda på.
 
Netflix står för hela fem av listans totalt tio platser och det ska såklart bli roligt att få återse Kevin Spacey och Joel Kinnaman i den femte säsongen av "House of Cards". Störst buzz är det däremot kring "Twin Peaks" efterlängtade återkomst samt den spännande nykomlingen "American Gods", med Peter Stormare i en av rollerna. 
 
För den som fortfarande går och väntar på nästa säsong av "Game of Thrones", som i vanliga fall brukar vara i full gång vid det här laget, är jag rädd att väntan får fortsätta - den sjunde säsongen dyker upp den 17 juli hos HBO Nordic. 
 
"American Gods" - 1 maj (Amazon Prime)
 
 
En av årets mest hajpade nya serier dyker upp redan under majs första dag. Det är Neil Gaimans bok från 2001, med samma namn, som ligger till grund för serien. Från början var det tänkt att "American Gods" skulle bli en HBO-serie men den landade slutligen hos Starz - en av de amerikanska kabel-kanalerna som brukar våga ta ut svängarna mest när det kommer till blod, mord och sex. Det stundande kriget mellan de gamla och de nya gudarna kunde med andra ord inte ha hittat ett bättre hem!
 
Det kommer nog inte som någon större överraskning att "American Gods" är en av de mest emotsedda serierna på listan med tanke på folket involverad i projektet; Bryan Fuller ("Hannibal") är skapare och har hjälp av skådespelare som Ian McShane, Gillian Anderson och Peter Stormare med flera,
 
"Sense8" - 5 maj (Netflix)
 
 
Wachowski-syskonen ("The Matrix") är tillbaka med en andra säsong av "Sense8". Redan i vintras kunde vi stilla abstinensen en smula med ett julspecial-avsnitt - men nu är det alltså dags för en hel säsong av kroppshoppande.
 
Förbered er på grymma actionscener, emotionella snyftscener och åtminstone en obligatorisk sexorgie mellan våra åtta huvudkaraktärer. 
 
"Kvinna inför rätta"/"Apple Tree Yard" - 10 maj (C More)
 
 
"Kvinna inför rätta" (originaltitel "Apple Tree Yard") är en fantastiskt gripande historia, buren på (tvåfaldigt Oscarsnominerade) Emily Watsons mycket kapabla axlar. Vi får följa en kvinna vars liv får en hemsk och oväntad vändning, som leder till att hon står anklagad för mord.
 
Det är måhända aningens fuskigt att plocka in denna serie på listan, eftersom "Apple Tree Yard" redan sänts på brittisk TV. Men, vatusan - den svenska premiären hör ju åtminsone till maj!
 
"Master of None" - 12 maj (Netflix)
 
 
Aziz Ansari återvänder med en andra säsong av "Master of None", den första blev både kritikerrosad och vann ett gäng priser - ribban är med andra ord lagd högt inför den nya säsongen!
 
"I Love Dick" - 12 maj (Amazon Prime)
 
 
Jill Soloway, skaparen bakom den galet hyllade och prisbelönta serien "Transparent", är tillbaka med ytterligare en skapelse - denna gång med Kevil Bacon och Kathryn Hahn i huvudrollerna. Ett gift par faller båda två för samma proffessor, vilket minst sagt blir en påfrestande faktor på deras äktenskap.
  
"The Keepers" - 19 maj (Netflix)
 
 
Minns ni hur fruktansvärt effektivt berättad "Making a Murderer" hos Netflix var? "The Keepers" är deras nästa dokumentärserie, i sju delar, som försöker svara på frågan: Vem mördade nunnan, Cathy Cesnik, för snart 50 år sedan?
 
"12 Monkeys" - 20 maj (HBO Nordic)
 
 
Den tredje säsongen av TV-versionen av kultfilmen "De 12 apornas armé" är tillbaka. Gör dig redo för lite gammalt hederligt tidsrese-action!
 
"Twin Peaks" - 22 maj (HBO Nordic)
 
 
Med 18 entimmas-avsnitt, samtliga regisserade av David Lynch, återuppstår kultserien "Twin Peaks".
 
Berättelsen tar vid 25 år efter att vi senast satte fot i Twin Peaks, med i princip alla (som fortfarande är vid liv) ur originaluppsättningen tillbaka i sina roller. Lägg därtill Amanda Seyfried, Michael Cera, Naomi Watts, Jennifer Jason Leigh och Laura Dern i nyskrivna roller - peppen är av förklarliga skäl enorm.
 
"Bloodline" - 26 maj (Netflix)
 
 
Den tredje och avslutande säsongen av "Bloodline" är alltså här. Sällan har berättelsen om en familjs "svarta får", perfekt gestaltad av Ben Mendelsohn, berättats så övertygande väl. Familjen Rayburn har levererat två fantastiska säsonger hittills, nu återstår det bara att se om seriens skapare lyckas knyta ihop säcken med de avslutande avsnitten.
 
"House of Cards" - 30 maj (Netflix)
 
 
Femte säsongen av "House of Cards" avslutar månaden. Kevin Spacey och hans fjärde väggen-brytande karaktär, Francis Underwood, har varit med oss sedan 2013 när serien utgjorde startskottet för Netflix egenproducerade TV-serier. Nu finns det så många originalproduktioner hos Netflix att hela fem av dem, kunde ta sig in på denna lista över blott en månads premiärer. 
 
Under den fjärde säsongen introducerades en republikanske presidentkandidat, spelad av ingen mindre än Joel Kinnaman, och det ska bli oerhört spännande att se hur mycket tid vi får se med honom och Kevin Spacey tillsammans under denna säsongen!
 
Vilken serie ser DU mest fram emot av premiärerna i maj?
| 1 maj 2017 15:00 |