LISTA

Skribent

Anders Eklöf

31 maj 2020 | 12:00

10 heta spel att spendera sommaren med

Ett återbesök i zombieapokalypsen, samurajer och pappfigurer är bland annat vad som väntar under sommaren i spelväg.
Solen har börjat titta fram, temperaturerna ökar och kanske har du till och med plockat fram badkläderna. Även om jag gärna förknippar sommaren med sol, parasolldrinkar och bad är det ingen anledning att sluta spela tv-spel. Det är dessutom en ganska het sommar som väntar, både vad det gäller spelsläpp och temperatur, så här kommer en lista på de titlar du bör hålla utkik efter. 
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

1. "Valorant"

 
Efter att ha regerat på e-sportscenen i flera år med "League of Legends" är utvecklarna Riot Games redo för att prova på något nytt. Redan under sin första dag i beta slog det lagbaserade skjutarspelet "Valorant" rekord på streamingplattformen Twitch med 37 miljoner tittare på en dag, så kanske kan det här bli en ny sensation. Spelet utspelar sig i en avlägsen framtid där agenter från olika delar av världen antingen försvarar eller attackerar i lag på fem mot varandra. Det har jämförts både med "Counter-Strike" och "Overwatch" och ser helt klart underhållande ut med sina färgglada karaktärer och snabba tempo. 
 
Plattform: PC
Släpps: 2 juni
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

2. "Xenoblade Chronicles: Definitive Edition"

 
"Xenoblade Chronicles" släpptes ursprungligen till Nintendo Wii och hyllades för sin starka berättelse och intressanta stridssystem, men sålde dessvärre aldrig särskilt bra. Därefter släpptes det återigen till Nintendo 3DS, men även där blev det aldrig någon succé, trots att huvudkaraktären Shulk fick vara med i "Super Smash Bros". Tredje gången gillt, är det alltså dags för en grafiskt uppgraderad version av det japanska rollspelet. Spelet handlar om Shulk och hans mystiska svärd Monado, som kämpar i ett stort krig mellan människor och maskiner. Förhoppningsvis säljer det bättre den här gången. 
 
Framöver kommer du kunna läsa en recension av spelet här på MovieZine. 
 
Plattform: Nintendo Switch
Släpps: 29 maj
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3. "The Last of Us Part II"

 
"The Last of Us Part II" utspelar sig fem år efter händelserna i den älskade föregångaren och låter oss återse Joel och Ellie i deras kamp för överlevnad i ett postapokalyptiskt Nordamerika. Den här gången fokuserar handlingen mer kring Ellie, som ger sig ut på en resa för att hämnas ett fruktansvärt dåd. Nya typer av infekterade att bekämpa, en mörkare berättelse (om det ens är möjligt?) och snyggare grafik har vi att vänta. 
 
Den 12 juni kan du läsa vår recension av spelet. 
 
Plattform: Playstation 4
Släpps: 19 juni
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

4. "Ninjala"

 
För den som gillar Nintendos bokstavligt talat färgsprudlande spel "Splatoon" verkar det indieutvecklade "Ninjala" vara en helt klart intressant konkurrent. Spelet kretsar kring en turnering mellan färgglada kombatanter, som käkat ett experimentellt tuggummi som ger de ninjakrafter. Det låter helgalet, men samtidigt väldigt originellt. Under matcherna attackerar du främst med närstridsvapen, kan dubbelhoppa och springa på väggarna i lag med 8 spelare eller i ett så kallat "battle royale"-läge. Spelet är gratis att spela, men innehåller mikrotransaktioner. 
 
Plattform: Nintendo Switch
Släpps: 24 juni
 
2c6e5628ae1861a937ee324dda665d6d deadly premonition 2 switch screenshot03
 

5. "Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise"

 
För cirka tio år sedan släpptes det skruvade och egentligen inte särskilt underhållande "Twin Peaks"-doftande skräckspelet "Deadly Premonition", som har blivit lite av ett kultspel sedan dess. Med sina tafatta repliker, halvdana spelmekanik och märkbart låga budget charmade det många och snart får vi spela uppföljaren. Den här gången spelar du som FBI-agenten Francis York Morgan och två andra, som tillsammans undersöker ett gäng mystiska seriemord i staden Le Carré. Förhoppningsvis är det lika "dåligt så att det blir bra" som ettan. 
 
Plattform: Nintendo Switch
Släpps: 10 juli
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

6. "Marvel's Iron Man VR"

 
För den som är ett fan av Marvel och deras superhjältar samt äger ett VR-headset till Playstation 4 blir det rena rama julafton i sommar. I "Marvel's Iron Man VR" träder du bokstavligt talat in i rollen som Tony Stark som måste stoppa skurken Ghost från att attackera Stark Industries baser runt om i världen. Med hjälp av VR-hjälmen och de rörelskänsliga Move-kontrollerna väntar ett actionpackat äventyr där du får flyga runt och skjuta skurkar. 
 
Plattform: Playstation VR
Släpps: 3 juli
 
90227d2b215c800df57be1aaba3b5e7d ghost of tsushima
 

7. "Ghost of Tsushima"

 
Är du ett fan av regissören Akira Kurosawa och hans samurajfilmer kan nog "Ghost of Tsushima" vara ett spel för dig. Här får du ta dig an rollen som en av de sista samurajerna på ön Tsushima under mongolernas invasion av Japan på 1270-talet. Vi kommer bland annat få delta i stämningsfulla dueller, smyga i skuggorna och navigera oss på kartan på ett annorlunda sätt i den öppna världen. Förutom att det riskerar att bli utdraget och fullt med tråkiga sidouppdrag, ser det helt klart lovande ut. 
 
Plattform: Playstation 4
Släpps: 17 juli
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

8. "Paper Mario: The Origami King"

 
"Paper Mario"-serien har aldrig varit riktigt lika bra som "Paper Mario: The Thousand-Year Door" till Gamecube, men vi är många som håller tummarna att "The Origami King" ska föra tillbaka den till sina glansdagar igen. Den här gången blir svampriket attackerat av en ondskefull kung, som vill veckla ihop kungariket och dess invånare likt origami. Till skillnad från tidigare, utspelar sig striderna på en ringformad arena där det gäller att både lösa pussel och vara snabbtänkt för att vinna. Att allt är gjort av papper som om det vore ett barns pysselprojekt är dessutom oerhört charmigt. 
 
Plattform: Nintendo Switch
Släpps: 17 juli
 
261484b8ba67f20f4a15c7babce85aa0 wasteland 3
 

9. "Wasteland 3"

 
För några år sedan återupplivade studion InXile "Wasteland"-serien med en uppföljare på klassikern från 1988, som togs emot med öppna armar av fans av strategiska rollspel. Sedan dess har utvecklarna pillat med ett tredje spel, som tar dig till ett förfruset postapokalyptiskt Colorado. Spelet ses återigen ur ett isometriskt perspektiv där du kontrollerar dina enheter i turordning, tillsammans med en kompis om du så önskar. 
 
Plattform: 28 augusti
Släpps: PC, Mac, Xbox One och Playstation 4
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

10. "Mafia: Definitive Edition"

 
Nyligen utannonserades det att de tre "Mafia"-spelen släpps på nytt, men den allra största nyheten är helt klart att det första spelet är en genomarbetat remake med helt ny grafik, omskrivet manus och nya spelsekvenser. Det ska helt klart bli spännande att få resa tillbaka till ett noirdoftande 30-tal och återbesöka den fiktiva amerikanska staden Lost Heaven, som taxichauffören Tommy Angelo. 
 
Plattform: PC, Playstation 4 och Xbox One
Släpps: 28 augusti
 
Vilka spel kommer du att spela i sommar? Kommentera gärna! 
| 31 maj 2020 12:00 |